İddia şöyle;

Bir Twitter hesabından 6 Nisan 2022 tarihinde yapılan bir paylaşımda, videodaki görüntülerin Brezilya’da bir HAARP tesisinin yıkılışı esnasında çekildiği iddia edildi.

 İddia aynı video paylaşımıyla farklı dillerde de paylaşılmış. 
HAARP Nedir?
High-frequency Active Auroral Research Program (HAARP) ya da Türkçe ismiyle Yüksek Frekanslı Aktif Aurorasal Araştırma Programı, atmosferin iyonosfer tabakasını incelemek için ABD ordusu tarafından finanse edilen bir araştırma programıdır. İyonosfer ise atmosfer tabakasının en dış kısmını oluşturuyor. Güneş’ten gelen ultraviyole ışınlar iyonosfer tabakasında emiliyor ve radyo dalgaları iyonosfer tabakasından geçiyor.
11 Ağustos 2015 yılında ABD Hava Kuvvetleri’nden Alaska Fairbanks Üniversitesi’ne devredilen HAARP projesinin temel amacı, atmosferin iyonosfer tabakasının sınırlı bir bölgesine geçici bir süreliğine yüksek enerjili ışınlar göndererek uyarmak ve değişimleri incelemektir. Bunu yapmak için 15 hektara yayılmış 180 yüksek frekanslı antenden oluşan, dünyanın en güçlü yüksek frekanslı radyo vericisi olan İyonosferik Araştırma Aracını (IRI) kullanılıyor. 
HAARP projesi pek çok komplo teorilerini de beraberinde getirmişti. 2005 yılında Katrina Kasırgası’nın, 2014 yılındaki Sırbistan’da meydana gelen sel felaketinin ve Venezuela eski Devlet Başkanı Hugo Chavez de 2011 yılındaki Haiti depreminin sebebi olarak HAARP projesini suçlamıştı. 
Video Bir HAARP Tesisinin Yıkılmasını mı Gösteriyor?
Videodaki görüntüler internette aratıldığında, videonun 2 dakikalık bir hâli de bulunuyor. Video incelendiğinde paylaşımdaki görüntünün 21. saniye ile 30. saniye arasında olduğu belirlenebiliyor. 2 Kasım 2017 tarihli videonun başlığı “Polis Batı Bahia'daki çiftlik işgalini araştırıyor” olarak belirlenmiş.

Brezilya’nın yerel bir haber sitesinde de aynı video yer alıyor. 2017 yılındaki habere göre, Bahia’da çiftçiler ile yerel hükümet arasında sulama sisteminden kaynaklanan bir sıkıntı büyüyerek şiddet olaylarına sebep olmuş ve video çiftçilerin elektrik tesisatını yıktığı esnada çekilmiş.  

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabından yapılan bir paylaşımda, videodaki görüntülerin Brezilya’da bir HAARP tesisinin yıkılışı esnasında çekildiği iddia edilmişti. Brezilya’daki yerel kaynaklar araştırıldığında videonun 2017 yılından kalma eski bir video olduğu ve Bahia’da çiftçiler ile yerel hükümet arasında sulama sistemleriyle ilgili bir anlaşmazlık sonucu oluşan şiddet olaylarında, bir elektrik tesisinin çiftçiler tarafından yıkılışı esnasında çekildiği belirlenebiliyor.

Sonuç olarak;

Videonun bir HAARP tesisinin yıkılmasını gösterdiği iddiası yanlış.