İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 9 Temmuz 2024 tarihinde yapılan bir paylaşımda, videonun Kaliforniya’daki Cam Sahil'i gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ 
→  Video Kaliforniya’daki Cam Sahile ait değil. Cam Sahil’in fiziksel özellikleri, videodaki sahne ile uyuşmuyor. Sahilde daha küçük boyutlarda ve genellikle koyu renklerde taşlar bulunuyor.
→ Videoyu ilk paylaşan kullanıcının hesabına bakıldığında, benzer birçok video olduğu görülüyor. Videoda görülen balıklar görüntüye sonradan eklenmiş, bulutlar ve gökyüzü ise doğal formda değil.
Video Cam Sahil'e Ait Değil
Sosyal medyada görülen yanlış bilgi türlerinden biri, videoların bağlamından koparılarak  yeniden sunulması. Bu videolar, orijinal bağlamından çıkarılıp kasıtlı olarak manipüle edilerek yanlış bilgi yaymak amacıyla kullanılabiliyor. Kullanıcıların bu tür videoları yaymasının farklı motivasyonları bulunuyor. Bunların başında, ilgi çekici içeriklerle daha fazla etkileşim ve beğeni toplamak geliyor.
Bir Instagram hesabı cam taşların bulunduğu bir deniz manzarası videosu paylaşarak, bu videonun Kaliforniya’daki cam sahilinden olduğunu iddia etmiş. Videonun üzerinde “Doğanın mucizesi cam taşlar” ve “Cam Sahili, Kaliforniya” yazıları yer alıyor. Fakat bu video Cam Sahili’ne ait değil.

Videoyu ilk yayan Instagram kullanıcısı, gönderiye herhangi bir açıklama eklemeden paylaşmış. Paylaşılan bu video 9 milyonu aşkın görüntülenme almış. Kullanıcının hesabında bu videoya benzeyen pek çok başka gönderi bulunuyor. Videoların yapay zeka ile üretilip üretilmediği, kullanıcı tarafından net bir şekilde belirtilmese de, videoların doğaüstü unsurlar öne çıkararak hazırlandığını söylemek mümkün. 

İddiaya konu olan video incelendiğinde, videoda sonradan eklenmiş balıklar olduğu görülüyor. Bununla birlikte bulutlar ve gökyüzü videoda düz şekilde yer alıyor. Kaliforniya’daki Cam Sahili, videoda görünen yerden farklı bir görünüme sahip. 

Glass Beach olarak bilinen Cam Sahil, Kalifornia’nın Fort Bragg bölgesinde yer alıyor. Birçok camın bulunduğu bu sahil aslında çevre kirliliği sonucu oluşmuş. Bölge 1906’dan 1967’ye kadar cam, ev aletleri ve hatta arabalar için bir çöp alanı olarak kullanılmış. Daha sonrasında bölgedeki çöpler toplanarak başka bir alana taşınmış. Okyanus dalgaları, kumsalda kalan camları pürüzsüz ve renkli parçalara dönüştürmüş. Zamanla, sahile gelen ziyaretçiler beğendikleri camları aldıkları için sahildeki cam miktarı azalmış. 

Cam Sahil ile iddiada yer alan video çeşitli uyumsuzluklar içeriyor. Youtube’da sahilden çekilmiş birçok video bulunuyor. Videolara bakıldığında da, iddiadaki gibi bir sahille karşılaşılmıyor. Cam Sahil’deki taşların boyutu daha küçük durumda. Sahilin konumu göz önünde bulundurulduğunda, videodaki gibi bir dağ manzarası görmek de mümkün değil.  

Sonuç olarak;

Videonun Kaliforniya’da bulunan Cam Sahili gösterdiği iddiası yanlış.