İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 15 Haziran 2024 tarihinde paylaşılan videoda Los Angeles’taki “U Dönüşü Yasaktır” tabelasının homofobik olduğu gerekçesiyle kaldırıldığı iddia edildi.

İddia KISMEN YANLIŞ
→ Videonun Los Angeles’ın Silver Lake semtinde birkaç yerdeki “U dönüşü yasaktır” tabelalarının kentin homofobik geçmişini hatırlattıkları gerekçesiyle kaldırıldığını gösterdiği doğru. 
→ Fakat bu tabelaların homofobiyle anılmasının nedeni trafikteki anlamları ya da üzerindeki şekiller değil. Silver Lake’te kaldırılan tabelalar 1990’ların sonunda gay erkeklerin yoğun olarak toplandığı bölgelerde hareketliliği kısıtlamak ve bölgenin polislerin kontrol alanı haline gelmesi için kullanılmış. 
→ Tabelaların böyle bir işlevi olması nedeniyle de 2011 yılında semtteki meclis tarafından kaldırılma kararı alınmış. Videodaki görüntüler ise geriye kalan birkaç tabelanın da kaldırılma görüntüleri.
“U Dönüşü Yasaktır” Tabelalarının “Homofobik” Hikayesi
Los Angeles ABD’deki LGBTİ+ topluluklarının en önemli merkezlerinin başında gelir. Los Angeles’ta bulunan  Silver Lake semti ise kendine özgü bohem atmosferinin yanında özellikle kentteki LGBTİ tarihi içinde önemli bir yere sahip. Bu semtte 1950'lerde kurulan Mattachine Society ABD’deki ilk gay hakları organizasyonlarından biri olarak kabul ediliyor. 1960'lar ve 70'lerde, Silver Lake birçok gay bar ve gece kulübüne ev sahipliği yaparak LGBTİ’ler için güvenli bir sığınak haline gelmişti. Paylaşımdaki iddia da Silver Lake semtinde homofobik oldukları gerekçesiyle kaldırılan “U Dönüşü Yasaktır” tabelalarıyla ilgili. 
Video ve haberle ile ilgili kısa bir araştırma yapıldığında birçok kaynağa erişmek mümkün. Aynı zamanda Los Angeles belediye meclisi üyeleri olan Nithya Raman ve Hugo Soto-Martinez’in sosyal medya hesapları üzerinden de tabelaların kaldırılmasıyla ilgili bilgilere ulaşılabiliyor. 
Bu işaretler ilk bakışta trafiği yönlendiren tabelalar olarak gözükse de Los Angeles kent tarihinde  bu işaretler LGBTQ topluluğu için ayrımcı bir geçmişi temsil ediyordu. 1997 yılında, Griffith Park Bulvarı’nın gey erkekler için popüler bir buluşma noktasıydı. Bunun üzerine kent otoritelerinin aldığı karar doğrultusunda bulvarda hareketliliği kısıtlamak ve gelenlerin sürekli dönerek park yeri bulmasını engellemek için bulvara “U Dönüşü Yasaktır” tablelaları yerleştirildi. Benzer şekilde “No Cruising” işaretleri ile gelen araçların kısa süre içinde aynı yerden geçişine kısıtlama getirildi. Kısacası bu trafik işaretleri Griffith Park Bulvarı’nda gey erkeklerin toplanmasını kasıtlı olarak engellemek amacıyla koyulmuştu. Bu pratik semtin birçok caddesine de yayıldı.

“Los Angeles’ta LGBTQ topluluğuna yönelik geçmişteki ayrımcı uygulamaların bir sembolü olan ‘No Cruising’ (Gezinmek Yasak) işareti. Bu tür işaretler, topluluğun toplanma alanlarını hedef alarak profilleme ve taciz amaçlı kullanılıyordu.”

Bu işaretlere uyulup uyulmadığını denetlemek adına birçok polis ve gizli polis de işaretlerin oldukları yerlere aktarılıyordu. Kısa sürede homofobik polis baskınları ve tacizler bu bölgelerde sıklıkla şikayet konusu olmaya başladı. Kentteki LGBTQ topluluğu, bu işaretlerin gey bireyleri hedef almak için kullanıldığını yıllardır dile getiriyordu. Yapılan aktivizmle 2011 yılında “No Cruising” işaretleri kaldırıldı, fakat belirli saatlerde U dönüşünü yasaklayan işaretler 2024 yılına kadar yer almaya devam etti.
Son iki yılda yapılan planlamalar sonucu, bu yıl Haziran ayında, Onur Ayı sırasında, son U dönüşü işaretleri de Siver Lake’ten kaldırıldı. 
Bu gelişme birçok haber sitesinde  Silver Lake’te “U Dönüşü Yasaktır” tabelalarının homofobik oldukları nedeniyle kaldırıldığı şeklinde yayıldı. Bağlamsız şekilde paylaşılan haber de bazı kesimlerden tepki aldı. Bazı gruplar bu gelişmeyi politik doğruculuğun aşırıya kaçması olarak yorumladılar. Fakat işaretlerin kaldırılma nedeni söz konusu işaretlerik trafik düzenlemesindeki anlamı değil 1997’de kasıtlı olarak LGBTQ toplulukların toplanmasını engellemek amacıyla koyulması.

Sonuç olarak;

Videonun Los Angeles'ta “U Dönüşü Yasaktır” tabelasının homofobik olduğu gerekçesiyle kaldırıldığını gösterdiği iddiası kısmen yanlış.