Yazar:
Gül Hür
Gül Hür
İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 20 Mart 2025’te yapılan paylaşımda yer alan videonun Trump’ın Allahu Ekber diye bağıran birinden korktuğu anları gösterdiği iddia edildi

İddia YANLIŞ
Video, 12 Mart 2016’da Ohio’nun Dayton kentinde düzenlenen bir Donald Trump mitingine ait.
Videoda, Trump bir protestocunun sahneye atlama girişimi sonrası tepki veriyor. Videonun orijinalinde “Allahu Ekber” diye bağıran kimse yok.
Olayın faili ise Thomas Dimassimo isimli bir eylemci. Görüntülerdeki güvenlik müdahalesi de bu fiziksel tehdide karşı gerçekleşiyor.
Video Trump’ın 2016’da Düzenlediği Dayton Mitinginden
Siyasi figürlerin görüntülerinin ya da sözlerinin bağlamından koparılarak sosyal medyada paylaşılması, son dönemde oldukça sık karşılaşılan bir yanlış bilgi türü. Bu tür içerikler, bir olayın ya da ifadenin ne anlama geldiğini çarpıtarak, izleyiciye eksik ya da yanıltıcı bir anlatı sunuyor. Kısa video kesitleri, tek bir anı donduran ekran görüntüleri ya da manipülatif başlıklarla desteklenen bu paylaşımlar, kamuoyunun gerçeklik algısını sarsıp daha genelde de toplumsal kutuplaşmayı besliyor. İçeriğin asıl bağlamı göz ardı edildiğinde, bir kişinin tavrı ya da mesajı tamamen farklı bir anlam kazanabiliyor.
İlgili gönderide yer alan video da benzer bir saikle, Donald Trump’ın bir mitingde Allahu Ekber diye bağıran birinden korktuğu anları gösterdiği iddiasıyla sosyal medya platformları üzerinden sıklıkla paylaşılmış ve yüksek etkileşimlere ulaşmış. Özellikle Kasım 2024’teki seçim zaferinin ardından ABD siyasetine getirdiği yeni düzenlemelerle dünya gündemini sarsan ve ciddi bir güce ulaşan Trump’ın kendisini gösterdiği gibi cesur olmadığı algısı, buna benzer videolar aracılığıyla desteklenmek isteniyor olabilir. 
Görüntüyü dikkatli bir şekilde incelemekte fayda var. Videodan bulunacak bazı ipuçları, videonun yeri ve tarihi ile ilgili önemli doneler verebilir. Videoda ilk bakışta en çok dikkat çeken unsur, Trump’ın konuşmasını yaptığı kürsü ve bu kürsünün üstünde yazanlar:

Kürsüde yukarıdan aşağıya sırasıyla, Text “TRUMP” to 88022, Dayton, Ohio ve Make America Great Again yazdığı anlaşılıyor. Sonuncusu Trump’ın seçim kampayasında kullandığı en önemli slogan. Ondan önce yer alan ve bir numaraya mesaj atmayı içeren yazı, Dayton’da yapıldığı anlaşılan bu mitinge dair daha fazla bilgi verebilir. Bu kampanya 2016 seçimlerinden önce başlatılmış. Özellikle Wisconsin ön seçimleri civarında yoğun şekilde tanıtılan kampanyanın amacının ise bağış toplamak değil, doğrudan seçmenle iletişim kurmak ve seçmenlere “özel güncellemeler” göndermek olduğu açıklanmış. 
Aramalar 2016 Dayton mitingi ile sınırlandırıldığı zaman videonun orijinaline ulaşmak mümkün. Bu sınırlandırma ile birlikte videodan alınan bazı kesitler tersine görsel arama yöntemi ile aratıldığında ise 12 Mart 2016 tarihine ait bir BBC haberi ile karşılaşılıyor. İlgili videonun aynısı, şu notla paylaşılmış: 
“A man tried to breach the security buffer at a Donald Trump event in Dayton, Ohio, leading US Secret Service agents to briefly rush the stage to surround the Republican presidential candidate. // Ohio eyaletine bağlı Dayton kentinde düzenlenen Donald Trump etkinliğinde bir adam güvenlik bariyerini aşmaya çalıştı. Bunun üzerine ABD Gizli Servisi ajanları kısa süreliğine sahneye çıkarak Cumhuriyetçi başkan adayını çevreledi.”
Ayrıca videonun orijinalinde Allahu Ekber diye bağıran kimsenin olmadığı kolayca anlaşılıyor. Trump, bir kadının çığlığı üzerine telaşlanıp arkasını dönmüş. Konuyla ilgili diğer haberler incelendiğinde ise sahneye atlayan kişinin isminin Thomas Dimassimo olduğu ve gizli servis tarafından gözaltına alındığı belirtilmiş.
Özetle, videoda görülen olayın dini bir boyutu olmadığı ve videonun bağlamından koparılarak dolaşıma sokulduğu net bir şekilde anlaşılıyor.

Sonuç olarak;

Videonun Trump’ın Allahu Ekber diye bağıran birinden korktuğu anları gösterdiği iddiası yanlış.