İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 20 Şubat 2024 tarihinde paylaşılan videoların Kızıldeniz’de Husi saldırısına uğrayan Rubymar adlı İngiliz gemisinin battığı anı gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ 18 Şubat’ta Husiler tarafından saldırıya uğrayan Birleşik Krallık'a ait Rubymar adlı gemi Mart ayının başında Kızıldeniz’de batmıştı. 
→ Fakat paylaşımdaki videolar Rubymar’ın batışını göstermiyor. İlk video 2013’te Umman açıklarında batan Atlantik Confidence’a ait. İkinci video ise Brezilya açıklarında batırılan Stellar Banner gemisini gösteriyor.
Kızıldeniz’deki Gemilere Husi Saldırıları
İsrail’in Gazze’de saldırılarına karşı Filistin halkıyla dayanışma amacıyla hareket ettiklerini söyleyen Yemen’deki Husiler, Kasım 2023’ten bu yana uluslararası ticari gemilere Kızıldeniz’de saldırılar düzenliyor. Bugüne kadar Husilerin insansız hava araçları ve füzelerle gerçekleştirdiği saldırılar, küresel deniz taşımacılığı üzerinde zarar verici bir etkiye sahip oldu ve firmaları daha uzun ve pahalı yolculuklar yapmaya sevk etti. 
18 Şubat 2024’te 41 bin ton gübre taşıyan Belize bayraklı, Birleşik Krallık'a ait Rubymar adlı geminin Husiler tarafından vurulduğu ve geminin su almaya başladığı açıklanmıştı. 2 Mart 2024 tarihinde ise saldırıya uğrayan İngiliz gemisinin Kızıldeniz’de battığı açıklandı. Husilerin Rubymar adlı gemiye saldırısından sonra yerli ve yabancı sosyal medya hesapları tarafından batmakta olan gemileri gösteren videolar olayla ilişkilendirilerek paylaşılmaya başlandı. 
İddiada paylaşılan ilk videodan alınan ekran görüntüleri arama motorlarında tersten aratıldığında 20 Aralık 2015 tarihinde Youtube’a yüklenen bir videoya ulaşılıyor. Rusça başlık ve açıklamayla paylaşılan videoda, geminin bir Atlantik Confidence adlı bir Türk gemisi olduğu, mürettebat tarafından 30 Mart 2013’te terk edildiği ve 31 Mart 2013 tarihinde battığı aktarılmış. Arama motorlarında anahtar kelimeler kullanılarak yapılan aramalarda da söz konusu olaya dair birçok habere ulaşmak mümkün. Haberlerde kullanılan görsellere bakıldığında hem Youtube videosundaki geminin hem de iddiada paylaşılan ilk videodaki geminin Atlantik Confidence olduğu açıkça görülebilir.

İddiada paylaşılan ikinci videonun, ilk videodan oldukça farklı bir olayı gösterdiği görülebilir. İlk videodaki gemi kıç tarafından batarken, ikinci videodaki gemi baş tarafından suya gömülüyor. Geminin battığı esnada kıç tarafında belli belirsiz “Stellar” yazısı görülmekte. Hem videodan alınan ekran görüntüsü hem de “stellar”, “vessel” anahtar kelimeleri arama motorlarında aratıldığında söz konusu videonun Haziran 2020’de Brezilya açıklarında batırılan Stellar Banner adlı geminin batırılma anına ait olduğu görülüyor. Marshall Adaları tescilli MV Stellar Banner gemisi, Ponta da Madeira Deniz Terminali'nden Çin'e doğru 270.000 tondan fazla demir cevheri ile ayrıldıktan sonra, 24 Şubat 2020'de São Luís sahilinden yaklaşık 100 km açıkta karaya oturmuş. Gemi karaya oturduktan yaklaşık dört ay sonra batırılmak üzere yeniden yüzdürülmüş ve batırılmış. Stellar Banner’ın batırılmasına ilişkin haber ve görüntülere hem yerli hem de yabancı haber sitelerinde rahatlıkla ulaşılabilir.

20 Şubat 2024’te Gemi Henüz Batmamıştı
Rubymar’ın saldırıya uğramasından sonra geminin battığına ilişkin birçok iddia sosyal medyada dolaşıma girmişti. İddiaların ardından BBC’nin, 22 Şubat 2024 tarihli haberinde geminin saldırıda hasar aldığı ancak batmadığı açıklanmıştı. BBC’nin söz konusu haberinde geminin 21 Şubat 2024 Çarşamba günü çekilen bir görüntüsü de yer alıyor. Dolayısıyla iddianın paylaşıldığı tarihte geminin henüz batmamış olduğu da görülüyor. 

Sonuç olarak;

Videoların Kızıldeniz’de Husi saldırısına uğrayan Rubymar adlı İngiliz gemisinin battığı anı gösterdiği iddiası yanlış.