Yazar:
Gül Hür
İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 14 Mayıs 2024’te yapılan paylaşımdaki videonun Trabzon’da bulunan Nuh’un gemisini gösterdiği ve geminin içinden nesli tükenen pek çok hayvan fosilinin bulunduğu iddia edildi

İddia YANLIŞ

→ Nuh’un gemisinin Trabzon’da bulunduğunu kanıtlayan hakemli bilimsel herhangi bir kanıt ile resmi herhangi bir açıklama mevcut değil. İddiada kullanılan görsel de yapay zeka araçlarıyla üretilmiş. 
→ Nuh’un gemisi hikayesi bilim insanları tarafından mitolojik bir anlatı olarak değerlendirildiğinden bilimsel araştırmalar geminin varlığından ziyade tufan mitlerinin daha geniş kültürel ve tarihsel bağlamına yoğunlaşmış durumda.
Nuh’un Gemisi Trabzon’da Bulunmadı
Nuh'un gemisi hikayesi; Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam dinlerinde yer alan önemli anlatılardan biri. Hikaye, dünyayı kötülükten temizlemek için Tanrı tarafından gönderilen küresel bir tufanı ve Nuh ile ailesinin kendilerini ve her hayvan türünden bir çifti kurtarmak için bir gemi inşa etmelerini anlatır. Dolayısıyla, geminin olası keşfi bu dinlere mensup ve inanan insanlar için son derece ilgi çekici. Büyük bir tufan ve insanlığın ve hayvan türlerinin kalıntılarını taşıyan bir geminin varlığı, bu haberlerin özellikle sosyal medyada kolayca yaygınlık kazanmasına yol açıyor. 
İddiada yer alan açıklamaya göre, Trabzon'da bulunan Nuh’un gemisinde nesli tükenen pek çok hayvan fosili bulunmuş. Haberin devamında uzmanların geminin tam olarak ne zaman yapıldığını araştırdığı da belirtilmiş. Ancak gönderide yer alan iddiayı destekleyen doğrulanabilir, hakemli bilimsel herhangi bir kanıt mevcut değil. Ayrıca konuya dair resmi kaynaklardan yapılmış herhangi bir açıklama da bulunmuyor. İddiayla beraber paylaşılan görsel yapay zeka görsel tespit araçlarıyla kontrol edildiğinde görselin yüksek ihtimalle yapay zeka görsel üretme araçları tarafından üretilmiş olduğu sonucu çıkıyor. Görsel farklı hesaplar tarafından çeşitli metinlerle paylaşılmış.
Nuh’un Gemisinin Ağrı Dağı’nda Bulunduğu İddiaları
Nuh’un gemisinin varlığına dair çeşitli iddialar, geminin kalıntılarının Ağrı Dağı'nda bulunduğunu öne sürüyor. Amatör arkeologlar veya meraklılar tarafından yönetilen bazı keşiflerde, geminin varlığını destekleyen kanıtların bulunduğu iddia ediliyor. Bu iddialar da, Trabzon iddiasına benzer bir şekilde, genellikle hakemli bilimsel onaydan yoksun iddialar. Ancak medyada yer alan bazı haberlere göre Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde, Nuh'un gemisinin kalıntılarının olduğuna inanılan alandan kaya ve toprak numuneleri alınmış. Bu numunelerden çıkan sonuçlara göre, bölgede milattan önce 5500 ve 3000 yılları arasındaki dönemden itibaren insan faaliyetlerinin olduğu belirlenmiş. Bu sonuçların hiçbirinde Nuh’un gemisinin varlığına dair herhangi bir kanıttan bahsedilmiyor. Ayrıca, geminin indiği iddia edilen bu bölgedeki jeolojik şartlar ile iklim koşullarının, yüzyıllar boyunca herhangi bir ahşap yapıyı yok edecek nitelikte olduğu belirtiliyor. 
Son olarak, Doğubeyazıt Kaymakamlığının resmi internet sitesinde de “Nuh Tufanı sonucunda karaya oturan geminin burada kaldığı öne sürülmektedir.” açıklamasıyla var olan izlerin bilimsel bir dayanağının olmadığı belirtiliyor. Bu bölgenin “Nuh’un Gemisi” olarak anılmasının turistik bir değeri olduğu anlaşılıyor.
Nuh’un Gemisi Hikayesi Mitolojik Bir Anlatı Olarak Değerlendiriliyor
Nuh'un gemisi ile ilgili bilimsel çalışmalar, daha geniş kapsamda tufan mitlerine ve antik tufanların jeolojik kanıtlarına odaklanma eğiliminde. Yalnızca gemiyi ve geminin potansiyel yerlerini ele alan, hakemli bilimsel çalışmalar bulunmuyor. Çünkü bu konu daha çok dini metinlere dayanıyor. 
Kutsal kitaplarda yer alan önemli bir anlatı olan Nuh'un gemisi hikayesi, birçok insanı fiziksel kanıt aramaya teşvik ediyor. Ancak bu çabalar, bilim camiasının büyük bir kısmı tarafından önemli bir şüphecilikle karşılanıyor. Arkeologlar ve tarihçiler, somut kanıtların eksikliği ve hikayenin efsanevi doğası nedeniyle somut bir geminin varlığının pek olası olmadığını savunuyor.
Nuh’un gemisi hikayesinde, geminin varlığı ve nerede olduğunun araştırılmasından ziyade, tufan mitlerinin daha geniş kültürel ve tarihsel bağlamını araştırmaya yönelik bilimsel sorgulamaların olduğu görülüyor. Örneğin, yaklaşık 7.600 yıl önce meydana gelen büyük bir Karadeniz tufanının tufan mitlerinin temeli olabileceği hipotezini savunan,  tufan anlatısının kökenlerini ve diğer antik metinlerle bağlantılarını araştıran veya tufan hikayesinin Sümer kökenlerini inceleyen çalışmalar bulunuyor. 
Özetle, bazı sosyal medya kullanıcıları veya medya kanalları Nuh’un gemisi iddialarını genellikle dramatik başlıklar ve spekülatif içeriklerle yeniden gündeme getiriyor. Bu içerikler ise güvenilir arkeolojik kurumlar tarafından desteklenmeyen iddialardan oluşuyor.

Sonuç olarak;

Nuh’un gemisinin Tabzon’da bulunduğu iddiası yanlış.