8 Eylül UNESCO Dünya Okuma Günü
Diğer
İlk yayın :
6 Eylül 2018
Yerli üretimin ithalata göre daha pahalı olduğu gerekçesiyle ithalata bağımlı hale gelen Türkiye’de yayıncılık sektörü çok zor günler geçiriyor. Yayınevi, dergi ve gazeteler kâğıt fiyatlarının dövizdeki ani artış nedeniyle kapanma tehlikesi ile karşı karşıyalar. Bu durumun orta vadede kültürel tüketim alışkanlıklarına da etki etmesi son derece olası. 8 Eylül Dünya Okuma Günü vesilesiyle Türkiye’de ve Avrupa’da okuma alışkınlığı ile ilgili yapılan çalışmaları inceledik.
Yılda Ortalama 7,2 Kitap Okunuyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2011 yılında hazırlattığı Türkiye Okuma Kültürü Haritası çalışması Türkiye’de okuma alışkanlıkları ile ilgili ilgi çekici bilgiler içeriyor. 6.200 kişi ile yapılan anket çalışması Türkiye’de kişi başına yıllık 7,2 kitap okunduğunu ortaya koyuyor. Genel ortalamanın yanı sıra kendisini düzenli kitap okuyucusu olarak tanımlayanların yıllık ortalama okuduğu kitap sayısı ise 14,5. Çalışmaya göre İller düzeyinde yılda ortalama 12’nin üzerinde bir sayıyla en çok kitap okunan iller Erzincan ve Erzurum olurken, en az kitap okunan iki il ise Şanlıurfa ve Diyarbakır olmuş.
Günde 7 Dakikamızı Kitap Okumaya Ayırıyoruz
Dünya genelinde kitap, gazete, dergi gibi yazılı materyallere olan ilgilinin azaldığı savını destekleyen veriler de var. Örneğin Eurostat verileri kitap ve diğer yayınlara yapılan masrafların hanehalkı içerisindeki payının 1995’te %1,8’den 2016 itibariyle %1,1’e gerilediğini gösteriyor. Avrupa genelinde 15 ülkeyi kapsayan anket çalışması kitap okumaya ayrılan sürenin günde ortalama 2 ila 13 dakika arasında değiştiğini gösteriyor. Bu konuda günde ortalama 13 dakika ile Estonya ilk sırada yer alırken, Fransa’da bu süre 2 dakikaya kadar inmiş. Türkiye’de ise kitap okumaya ayrılan süre ortalama 7 dakika.
Nüfusun %10,1’, Düzenli Kitap Okuma Alışkanlığına Sahip
Aynı anket çalışması kitap okuma alışkanlığına sahip olan nüfus oranını da inceliyor. Çalışmaya göre kitap okumayı günlük temel aktiviteleri arasında sayanların oranı Norveç’de %18,3, Finlandiya’da %16,8 ve Polonya’da ise %16,4. Fransa bu alanda da Avrupa ülkeleri arasında en düşük ortalamaya sahip (%2,6). Fransa’yı %6,2’lik kitap okuma alışkanlığıyla Romanya takip ederken Türkiye’de düzenli kitap okuyanların oranı %10,1.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
İnönü Mitleri
2025 Yılının Teknoloji Trendleri
Müslüman Ülkelerin Nüfusu ve Dünya Üretimindeki Paylarıyla İlgili İddialar Doğru mu?
Video İzmir'den Kalkış Yaparken Ayet Okuyan Bir Pilotu mu Gösteriyor?
1959’dan Önce Gök Kubbenin Varlığını Yazan Ansikopediler Toplatıldı mı?
Kadına Yönelik Şiddette Veriler Nasıl Toplanıyor?
Bir Komplo Teorisinin Anatomisi: Düz Dünya
Kemal Sunal’ın Asıl Doğum Gününün 10 Kasım Olduğu İddiası Doğru mu?
Avrupa Birliği Göçe Muhtaç mı?
Video “Sahte” Bir Uzaylı İstilasını mı Gösteriyor?