Türkiye’de İnternet Erişimi ve Kullanımı Ne Durumda?
Bilim & Teknoloji
İlk yayın :
17 Nisan 2020
Aralık 2019’da Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Ocak 2020 itibarıyla tüm dünyaya sıçrayan yeni tip koronavirüs, günlük hayatın işleyişini ve rutinlerini de büyük ölçüde etkiledi. Çoğu ülkede uzaktan eğitime geçilirken ulusal ve uluslararası toplantılar dahil birçok görüşme, internet ortamına taşındı. Peki, neredeyse tüm iletişimin online platformlar aracılığıyla yürütüldüğü bugünlerde, Türkiye’de herkes yeterli internet erişimine sahip mi?
TÜİK her yıl ağustos ayında, Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması kapsamında internet kullanım verilerini paylaşıyor. Araştırmada yer alan bireyler, 16-74 yaş aralığında bulunuyor. TÜİK’in açıkladığı en güncel veriler, Ağustos 2019’a ait.
Hanelerde İnternet Erişimi 2019’da %88,3’e Yükseldi
TÜİK’in verilerine göre hanelerde internet erişimi düzenli olarak artıyor. 2010’ların başında hanelerin yaklaşık %42’si internete erişebilirken bu oran, 2017 itibarıyla %80’i aşmış durumda. Bu bağlamda geçtiğimiz yıl Türkiye’de evlerin %88,3’ünde internet erişimi mevcuttu.
Bununla birlikte TÜİK’in verileri ışığında internet erişimini bölge bazında incelemek de mümkün. Buna göre 2019’da internete en çok erişebilen bölge %95,6 ile İstanbul oldu. Neredeyse tüm bölgelerde internete erişim oranı %80’nin üzerindeyken Batı Marmara’da bu oran, %79,7 olarak gerçekleşti.
İnternete erişimin yanı sıra TÜİK, internet kullanım verilerini de paylaşıyor. İnternete erişim arttıkça internet kullanım oranının da arttığını görüyoruz. Bununla birlikte grafikte de görülebileceği üzere internet kullanımı erkekler arasında çok daha yaygın durumda. 2019 yılında Türkiye’de erkeklerin %81,8’i internet kullanıcısı iken kadınlarda bu oran %68,9 idi. Geçtiğimiz yıl genel internet kullanım oranı ise %75,3 olarak gerçekleşti.
Bunun yanı sıra yine bölge bazında incelendiğinde, internet kullanım oranlarının bölgeden bölgeye ciddi bir şekilde değişkenlik gösterdiği fark ediliyor. TÜİK’in verilerine göre internet kullanımı, %86,6 ile en çok İstanbul’da yaygınken internet kullanım oranı en düşük bölge, %58,4 ile Güneydoğu Anadolu bölgesi.
Bunun haricinde TÜİK, araştırmanın son üç ayını baz alarak iş durumuna göre internet kullanım verilerini de paylaşıyor. Bu verilere göre 2019 yılında internet kullanım oranı en yüksek kesim, öğrenciler idi. Bununla birlikte işsizler arasında internet kullanım oranı %85,9 iken ücretsiz aile işçileri arasında bu oran %49,6 olarak gerçekleşti.
Türkiye’de İnternet En Çok Mesajlaşmak İçin Kullanılıyor
Öte yandan Türkiye’de bireylerin interneti kullanma amaçlarında ilk sırada %93,9 ile mesajlaşma geliyor. Sesli ya da görüntülü görüşmek için interneti kullananların oranı %82,7 iken sosyal medya için interneti kullananların oranı %81,4. Bunların yanı sıra, Türkiye’de internet kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu; müzik dinlemek, haber okumak ya da hastalık ve yaralanma gibi sağlığa ilişkin konularda bilgi edinmek için interneti kullanıyor.
Son olarak internet üzerinden yapılan mal ve hizmet satın alımlarına bakıldığında, burada da yıllar içinde bir artış yaşandığı fark ediliyor. Grafikte de görülebileceği üzere internet üzerinden yapılan alışverişler, kadınlara göre erkekler arasında daha yaygın. Bu doğrultuda 2019’da kadınların %29,9’u interneti alışveriş için kullanırken erkeklerde bu oran, %38,3 olarak gerçekleşti. Genel olarak internet üzerinden yapılan alışveriş oranı ise %34,1’e yükseldi.
En çok hangi ürün ve hizmetlerin internet üzerinden alımının yapıldığına baktığımızdaysa giyim ve spor malzemelerinin ilk sırada geldiğini görüyoruz. Bununla birlikte seyahat harcamaları ikinci sırada yer alıyor. Ayrıca gıda, ev eşyası, elektronik aletler ile kitap, dergi ve gazeteler de internet alışverişlerinde en çok tercih edilen ürün ve hizmetler arasında.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
Kadına Yönelik Şiddette Veriler Nasıl Toplanıyor?
İran'daki Protesto Görüntüleri Güncel mi?
İnönü Döneminde 24 Nisan Tarihi İsrail'in Kuruluş Günü Nedeniyle Bayram İlan Edildi mi?
İkinci Salgına Hazırlık Olduğu İddia Edilen Video Güncel mi?
Yenidoğan Çetesi Hakkında Araştırma Komisyonu Kurulması Önerisinin AK Parti ve MHP Oylarıyla Reddedildiği İddiası Doğru mu?
Veri Güvensizliği ve Online Şantaj
Bill Gates Aşılara Karşı Çıkanları Susturmak İçin Yapay Zekayı Kullanacaklarına Dair Bir Açıklamada Bulundu mu?
Kadınların Üniversiteye Katılımı ile İlgili İddialar Doğru mu?
Maymun Çiçeğine Dair Yanlış Bilinenler
Japonya'daki Çocukların Eğitimlerinin Bir Parçası Olarak Motor Tamir Edebildikleri İddiası Doğru mu?