Gökyüzünde Görülen Dalga Desenli Bulutların Mikrodalga Frekanslarıyla Oluşturularak Yağmurun Engellendiği İddiası Doğru mu?
Yazar:
Gül Hür
Gül Hür
İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından, 7 Nisan 2025 tarihinde yapılan bir paylaşımdaki görselde yer alan dalga desenli bulutların, mikrodalga frekansıyla oluşturularak yağmur yağmasının engellendiği iddia edildi

Son zamanlarda, birtakım teknolojik cihazlarla gökyüzündeki hareketlerin kontrol edildiğine yönelik komplo teorileri ivme kazanmış durumda.

İddia YANLIŞ
İddiadaki görselde yer alan dalga desenli bulutlar, atmosferdeki rüzgar ve nem etkisiyle oluşan doğal bir bulut türü olan altokümülüs undulatus'tur.
Mikrodalgalar atmosferi şekillendirme kapasitesine sahip değildir ve bilinen hava müdahale teknikleri de bu tür iddiaları desteklemez.
Görüntüler Altokümülüs Bulutlarına Ait
Son yıllarda sosyal medyada, gökyüzündeki bulut şekillerine bakarak büyük ölçekli komploları “deşifre ettiğini” iddia eden paylaşımlar hızla yayılıyor. Bu teoriler genellikle, hükümetlerin veya gizli güçlerin uçaklar aracılığıyla zehirli gazlar yayarak insanları hasta ettiğini ya da hava olaylarını bilinçli şekilde yönlendirdiğini öne sürüyor. Bilimsel dayanağı olmayan bu iddialar, “chemtrail” adı verilen komplo teorilerinden besleniyor ve görsel manipülasyonlarla desteklenerek inandırıcılığını artırıyor. Sosyal medya algoritmalarının etkileşimi öncelemesi, bu içeriklerin geniş kitlelere ulaşmasını kolaylaştırıyor ve özellikle bilimsel bilgiye sınırlı erişimi olan gruplar arasında gerçek gibi algılanmasına neden oluyor.
İlgili gönderide yer alan bulut görseli de benzer bir iddia ile paylaşılmış. Gönderide yer alan açıklamaya göre görsel, dalga desenli bulutların mikroldalga frekansıyla oluşturulduğunu ve bu şekilde yağmur yağmasının engellendiğini gösteriyor.
Öncelikle gönderide yer alan görsel, tersine görsel arama yöntemi ile Google Lens üzerinden aratıldığında altokümülüs türü bulutlarla karşılaşılıyor. Görseldeki gibi şekilde düzenli, dalga benzeri ve paralel şeritler hâlinde dizildiklerinde, "altocumulus undulatus" olarak adlandırılırlar:
Gökyüzünde Görülen Dalga Desenli Bulutların Mikrodalga Frekanslarıyla Oluşturularak Yağmurun Engellendiği İddiası Doğru mu?

Bulutların sınıflandırılması ve adlandırılması süreci, 1802'de Luke Howard'ın bulut tiplerini tanımlamasıyla başlamış ve zamanla genişletilmiştir. ​Altokümülüs undulatus bulutları, atmosferdeki dalgalı hareketlerin etkisiyle oluşan orta seviye bulutlardır. "undulatus" terimi, Latincede "dalgalı" anlamına gelir ve bu tür bulutların dalgalı görünümlerini tanımlar. Bu terim, 1896'da “cirrocumulus undulatus” için kullanılmaya başlanmış ve 1930'da “cirrus”, “altocumulus”, “altostratus”, “stratocumulus”, “stratus” ve “cumulus” bulutlarını kapsayacak şekilde genişletilmiştir.
Altokümülüs undulatus bulutları, yaklaşık 2.000 ila 6.000 metre arasında görülen orta seviye bulutlardır. Genellikle gökyüzünde dalga, şerit veya pul benzeri desenler oluştururlar; bu nedenle zaman zaman “balık sırtı bulutları” olarak da adlandırılırlar. Bu düzenli görünümler, atmosferdeki rüzgar yönü değişiklikleri ve dalga hareketleriyle oluşur. Görsel olarak deniz yüzeyini andıran bu bulutlar, havadaki istikrarsızlığın bir göstergesi olabilir. Yağışla ilişkilendirilebilirler, ancak tek başlarına yağmurun kesin habercisi değillerdir. Sosyal medyada sıkça “yapay müdahale” olarak lanse edilse de, bu tür bulutlar tamamen doğal atmosfer koşullarıyla ortaya çıkar.
Mikrodalgalar ise, genellikle iletişim, radar sistemleri ya da ev tipi mikrodalga fırınlarda kullanılan, sınırlı menzile sahip elektromanyetik dalgalardır. Atmosferin büyük bölümlerine etki edebilecek bir kapasiteleri yoktur. Hava durumuna müdahale konusunda bilinen bazı yöntemler (örneğin bulut tohumlama) mevcut olsa da, bunlar mikrodalga değil, genellikle gümüş iyodür gibi kimyasal maddelerle yapılır ve amacı genellikle yağmur oluşturmaktır; yağışları engellemek değil. Üstelik bu teknikler oldukça sınırlı alanlarda, kontrollü koşullarda uygulanabilir. Gökyüzündeki bu tip bulut desenlerinin onlarca yıllık arşivlerde yer alması, doğallığını teyit eder niteliktedir.
Özetle, iddiada yer alan dalga desenli bulutlar mikrodalga frekanslarıyla oluşturulmuş yapay yapılar değil, uzun süredir bilinen ve tamamen doğal yollarla oluşan altokümülüs undulatus bulutlarıdır.

Sonuç olarak;

Görseldeki dalga desenli bulutların mikroldalga frekansıyla oluşturularak yağmur yağmasının engellendiği iddiası yanlış.