Bir Twitter hesabı tarafından 8 Ağustos 2021 tarihinde paylaşılan videoda 2012 Londra Olimpiyatları açılışında yer alan gösterinin pandeminin ön görüldüğünü kanıt gösteren bir gösteri olduğu iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
2012 Londra Olimpiyatları açılış töreni. Küresel çete yıllar öncesi günümüzde yaşanan olayları canlandırmış, ayin yapmış.Pandemi değil #plandemitiyatrosu. Gözümüze sokuyor adamlar hala görmüyorsunuz. Hedef çocuklarımız görün artık, uyanın!#CocukBenimKararBenim

İddia daha önce Teyit, Malumatfuruş, PolitiFact, Reuters, AP tarafından da analiz edilmiş.
2012 Londra Olimpiyatları’nda Açılışında Nasıl Bir Gösteri Düzenlenmişti?
2012 Londra Olimpiyatları 27 Temmuz - 12 Ağustos 2012 tarihleri arasında düzenlendi. Tören açılışından önce birçok gösteri seyircilere sunuldu. İddiada paylaşılan video YouTube’da bulunan bu dört saatlik törenin 44. dakikasında görülebiliyor. Yaklaşık 10 dakika süren tören videoyu paylaşan birçok gönderide Covid-19 pandemisinin yıllar önce öngörüldüğünün kanıtı olarak yorumlanmış.
Törende iddialara konu olan bölüm 2012 Londra Olimpiyatları’nın internet sitesinde "Britanya Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) ve Londra’daki Great Ormond Street Çocuk Hastanesi (GOSH) ile birlikte 'Britanya çocuk edebiyatına saygı sunan, İngiliz tarihi ve kültürünün kutlaması" olarak tanımlanıyor. Ayrıca, törenin medya rehberi incelendiğinde de aynı şekilde ifade ediliyor. Dansçıların çoğunun Britanya Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) çalışanı olduğu da belirtiliyor. Bölümde Kaptan Hook, Kalplerin Kraliçesi, Voldemort gibi karakterler bulunuyor.
Gösterinin başında, Britanya Ulusal Sağlık Servisi’ne (NHS) ve Londra’daki Great Ormond Street Çocuk Hastanesi’ne (GOSH) dair sembollerin oluştuğu görülebilir.

Bunların yanı sıra gösteride dikkat çeken ve iddalarda da kendine yer bulan figürlerden biri de olan siyah kukla. Bu kuklanın Harry Potter’daki kötü karakter Lord Voldemort’u temsil ettiği söylenebilir. İlgili sahne 48. dakikadan itibaren izlenebilir. Bu sahnedeki görsellere ilişkin Getty Images’da bulunan açıklamalarda da bu kuklanın Voldemort’u temsil ettiği belirtilmiş.

İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan videoda 2012 Londra Olimpiyatları açılışında yer alan gösterinin pandeminin ön görüldüğünü kanıt gösteren bir gösteri olduğu iddia edilmişti. 2012 Londra Olimpiyatları 27 Temmuz - 12 Ağustos 2012 tarihleri arasında düzenlendi. Törenin resmi internet sitesinde iddadaki söz konusu bölüme dair "NHS ve Londra’daki Great Ormond Street Çocuk Hastanesi ile birlikte 'Britanya çocuk edebiyatına saygı sunan, İngiliz tarihi ve kültürünün kutlaması" ifadesi yer alıyor. Gösteri İngiliz çocuk edebiyatında yer alan Kaptan Hook, Cruella De Vil, Kalplerin Kraliçesi ve Voldemort gibi kötü karakterlerin de dahil olduğu bir konseptle tasarlanmış. Devasa siyah kukla ise Harry Potter’daki kötü karakter Valdemort’u temsil ediliyor. Özetle, bu açılış törenindeki açıklaması bulunan koreografilerin Covid-19 salgını ile bir ilgisi bulunmuyor.

Sonuç olarak;

2012 Londra Olimpiyatları açılışında yer alan gösterilerin pandeminin öngörüldüğünü kanıt gösteren bir gösteri olduğu iddiası yanlış.