İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 13 Haziran 2023 tarihinde yapılan paylaşımda Aydın Çıldır, Balıkesir Merkez, Çanakkale Gökçeada ve Uşak havalimanlarında 2023 yılında yolcu trafiği gerçekleşmediği iddia edildi.

Dört Havalimanı Yolcusuz mu Kaldı?

2000’li yılların başında Türkiye’de ortaya çıkan her ile bir havalimanı sloganıyla başlayan süreçle birlikte 2023 yılı itibarıyla Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) verilerine göre Türkiye’de 57 adet havaalanı bulunuyor. Atıl durumdaki havalimanları ise çeşitli aralıklarla Türkiye gündeminde kendisine yer buluyor. Instagram’da yapılan bir paylaşımda da Aydın Çıldır, Balıkesir Merkez, Çanakkale Gökçeada ve Uşak Havalimanlarına 2023 yılında da yolcu seferi yapılmadığı öne sürüldü. Türkiye’deki havalimanlarının verilerine DHMİ’nin resmi internet sitesindeki “İstatistikler” bölümünden ulaşmak mümkün. Kurum tarafından havalimanlarına iniş-kalkış yapan ticari, yük, kargo ve yolcu uçaklarının verileri aylık olarak yayımlanmakta. 
Aydın Çıldır Havalimanı
Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan bir havalimanı olan Aydın Çıldır Havalimanı’nın işletme hakkı DHMİ tarafından 2012’de 20 yıllığına Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığına devredildi. Sivil uçuşlara kapalı olan havalimanı, 2013 yılından bu yana Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi tarafından 26 eğitim uçağıyla pilotaj eğitimi amacıyla kullanılmakta. Eğitim amaçlı kullanılan havalimanının herhangi bir yolcu trafiği bu nedenle bulunmuyor.

Balıkesir Merkez Havalimanı 
Balıkesir’deki iki havalimanından biri olan, yurt içi uçuşlar için kullanılan sivil-askeri niteliğindeki Balıkesir Merkez Havalimanı, 1998 yılında ilk defa hizmete girdi. 2001 yılında sivil uçuşlara kapatılan havalimanı 2007 yılında yeniden faaliyete açıldı. Özel uçuş seferleri için kullanılan havalimanın yolcu istatistiklerine DHMİ’den bakıldığında 2023 yılının ilk beş ayında havalimanında herhangi bir yolcu trafiği (Gelen-Giden) olmadığı görülebilir.

Çanakkale Gökçeada Havalimanı
Yapımına 1998 yılında başlanan ve 15 Ağustos 2010’da ada turizminin geliştirilmesi hedefiyle açılışı dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından yapılan Gökçeada Havalimanı için toplam 80 milyon 416 bin lira harcanmıştı. 2011 yılında havalimanı sivil uçuşlara açılmış, haftada iki gün İstanbul’a tarifeli uçuşlar yapılacağı duyurulmuştu. Aynı yılın sonunda havalimanına olan tarifeli seferler iptal edilmişti. DHMİ’nin istatistiklerine bakıldığında Gökçeada Havalimanı’nda da 2023 yılının ilk beş ayında herhangi bir yolcu trafiği (Gelen-Giden) olmadığı görülüyor.

Uşak Havalimanı
1998 yılında hizmete giren Uşak Havalimanı, 2011 yılında sivil uçuşlara kapatıldı. Havalimanında dönem dönem İstanbul – Uşak arası karşılıklı seferler düzenlenmeye başlansa da havalimanı hiçbir zaman beklenildiği kadar aktif olamadı. Kütahya’daki Zafer Havalimanı’nın açıklmasıyla birlikte Uşak Havalimanı da tarifeli uçuşlara kapatıldı. 2023 Genel Seçimleri öncesinde de Uşak Havalimanı’nın atıl hâli siyasi partilerin söylemlerinde de yer bulmuştu. Havalimanının yeni dönemde stokaj havalimanına dönüştürülüp işlerlik kazandırılması hedefleniyor. Yıllardır yolcu taşımacılığı yapılmayan havalimanında 2023 yılının ilk beş ayında herhangi bir yolcu trafiği (Gelen-Giden) yok. 

İddia DOĞRU

Bir Instagram hesabı tarafından Aydın Çıldır, Balıkesir Merkez, Çanakkale Gökçeada ve Uşak havalimanlarında 2023 yılında yolcu trafiği olmadığı iddia edilmişti. Aydın Çıldır Havalimanı 2013 yılından bu yana eğitim amaçlı kullanılmakta ve herhangi bir yolcu trafiği yok. Balıkesir Merkez, Çanakkale Gökçeada ve Zafer havalimanlarında da 2023’ün ilk beş ayında herhangi bir yolcu trafiği bulunmadığı DHMİ’nin istatistiklerinden görülüyor.

Sonuç olarak;

Aydın Çıldır, Balıkesir Merkez, Çanakkale Gökçeada ve Uşak havalimanlarında 2023 yılında yolcu trafiği gerçekleşmediği iddiası doğru.