İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 1 Aralık 2022 tarihinde yapılan paylaşımda, Balenciaga markasının isminin Latince “Baal enci aga”dan geldiği ve bunun çevirisinin “Baal kraldır” anlamında olduğu iddia edildi.

Aynı iddia dünya genelinde sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılıyor. 

“Baal Enci Aga” Latince mi?

Ünlü moda markası Balenciaga, Kasım 2022’de çocuk modeller kullanarak yaptığı reklam kampanyası yüzünden ağır eleştirilere maruz kalmıştı. Reklam kampanyasında çocukların tartışmalı pozlarına yer veren marka; çocuk istismarını teşvik etmek ve göz yummak gibi konularda sosyal medya kullanıcıları hatta ünlüler tarafından da eleştirildi. Marka, kampanya için özür diledi ve söz konusu reklamları kaldırdı. 
Marka ile ilgili çeşitli iddialar, Qanon tarzı söylemle hazırlanan komplo teorilerine dahil olmakta gecikmedi. Qanon, önde gelen politik figürler ve ünlülerden oluşan elit bir grubun “şeytani bir çocuk seks kaçakçılığı çetesine” dahil olduğunu öne süren ve yıllardır gündemde olan bir komplo teorisi. Markanın çocuk istismarıyla suçlanması da bu iddiaları güçlendiren ana etken. Sosyal medyada bu konuda sıkça paylaşılan gönderilerden biri, “Balenciaga” markasının adının, Latince “Baal Enci Aga”dan geldiği ve bu sözlerin “Baal is the king” (Baal kraldır) şeklinde çevrildiği şeklinde. Buradaki “Baal” kelimesinin ise eski bir Kenan bereket tanrısına işaret ettiği öne sürüldü. Ayrıca bu iddiada da görüldüğü üzere, “Baal” kelimesinin içinde Baryum ve Alüminyum elementlerinin de kısaltılmış halinin yer aldığına işaret ediliyor. Burada da başka bir komplo teorisi olan “Chemtrails”in izlerini görmek mümkün. Bu teoriye göre, nüfusun azaltılması için uçaklardan baryum, alüminyum gibi elementler havaya salınıyor ve insanları zehirliyor. Yani iki komplo teorisi birbirine bağlanarak, olaylardan daha derin bir anlam çıkarıldığını görmek mümkün.  Bu iddiaların bazı örnekleri aşağıda görülebilir.

Google Translate'e gidip çevirmek istediğiniz ifadenin dili olarak Latince seçildiğinde ve  "Baal enci aga" yazıldığında, İngilizce çeviri olarak "Baal is the King" yazdığı doğru. Çeviri, Türkçe’de de aynı sonucu veriyor. Google Translate’in bu şekilde çeviri yapmasının sebebi bilinmiyor. Yaptığı analizde Snopes, Google’la iletişime geçtiğini ve cevap beklediğini belirtmiş. Ancak "Baal enci aga" Latince bir deyim değil. Harvard Üniversitesi'nde Orta Çağ Latincesi profesörü olan Jan Ziolkowski de bu sözlerin "Latince'ye çevrilemez" olduğunu belirtmiş. “Enci” ve “aga” kelimelerinin Latince’de bir karşılığı bulunmuyor. Latince “Baal kraldır” demek istendiğinde, doğru çeviri “Baal est rex” şeklinde olmalı. 

Markanın adı olan "Balenciaga"nın Kenan tanrısı Baal ile bir ilgisi bulunmuyor. Baal genellikle bereket tanrısı olarak adlandırılıyor ve bazı kaynaklarda antik çağlarda uğruna çocuk kurban edildiği geçiyor. Buna karşın moda markasının adı, Cristóbal Balenciaga isimli kurucusunun soyadından geliyor. Marka, mevcut tartışma ve iddialardan çok önce, 1919’da İspanya'nın San Sebastian kentinde kurulmuştu. 
Benzer iddialar daha önce Snopes ve AFP Fact Check tarafından da incelenmiş. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda ünlü moda markası Balenciaga’nın isminin Latince “Baal enci aga”dan geldiği ve bunun çevirisinin “Baal kraldır” anlamında olduğu iddia edilmişti. Hızla yayılan komplo teorilerinin aksine, "Balenciaga" markasının adının bereket getirdiğine inanılan ve bazı kaynaklarda adak olarak insan kurban edildiği belirtilen Kenan tanrısı Baal ile bir ilgisi bulunmuyor. Bunun yanında, “Baal” kelimesinin açılımının baryum ve alüminyum elementlerinden gelmesi ise, başka bir komplo teorisi olan “Chemtrails”ten alınmış. Moda markasının adı, Cristóbal Balenciaga isimli İspanyol kurucusunun soyadından geliyor. “Baal enci aga”nın Latince’de bir karşılığı yok çünkü “enci” ve “aga” şeklinde Latince sözcük bulunmuyor. Çevirinin bu şekilde olması için kullanılan sözcüklerin “Baal est rex” şeklinde olması gerekirdi. 

Sonuç olarak;

Moda markası Balenciaga’nın isminin Latince “Baal enci aga”dan geldiği ve bunun çevirisinin “Baal kraldır” anlamında olduğu iddiası yanlış.