Bir Twitter hesabı tarafından 15 Ekim 2021 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan belgenin Pfizer’ın patent başvurusu olduğu ve sonucunda aşı olan herkesin uzaktan izleneceği iddia edildi. Gönderi 188 defa paylaşmış ve 421 defa beğenilmiş.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Bu Pfizer patent başvurusu 31 Ağustos 2021'de onaylandı ve dünya çapında 2,4 GHz veya daha yüksek titreşimli mikrodalga frekanslarına sahip bir kuantum bağlantısı kullanan tüm aşılı kişileri uzaktan izlemek için.

Söz konusu iddia, yerli ve yabancı birçok sosyal medya hesabı tarafından da paylaşılmış. İddia Newtral ve Reuters tarafından da incelenmiş.
Belge Pfizer’in Patent Başvurusunu mu Gösteriyor?
Belgenin üzerindeki “No. 11,107,588 B2” patent numarası arama motorlarında aratıldığında belgenin tamamına ulaşılıyor ve patentin Pfizer’e değil, İsrail’deki Ehrlich ve Fenster adlı hukuki dava desteği, sahtecilikle mücadele, marka tescili, patent vekilliği hizmetleri ve daha birçok uygulama alanında hukuki danışmanlık hizmetleri sunan şirkete ait olduğu ortaya çıkıyor.
Patentin özetinde ise “elektronik cihaz” kullanan bir kişinin izleme süreci açıklanıyor. Cihazla bir kimlik numarası üretileceği ve başka bir cihazın yanındayken, iki cihazın da birbirinden bilgi iletip/alabileceği belirtilmiş. Bahsedilen elektronik cihazların ise cep telefonu veya çağrı cihazı gibi bir kişinin taşıyabileceği harici cihazlar olarak düşünüldüğü de metindeki Örnek 19’da görülebiliyor. Bunun yanı sıra metninin tamamı incelendiğinde de patentin Pfizer ilaç şirketiyle herhangi bir bağlantısı olmadığı anlaşılıyor.

Patenti Alınan Çalışma, Bulaşıcı Bir Hastalığa Karşı Hangi Nüfus Gruplarının Öncelikli Olduğunu Belirliyor
İspanyol doğrulama platformu Newtral, iddiayı incelediği metninde Erlich ve Fenster şirketinin kurucularından Gal Ehrlich’e ulaştığını aktarmış. Newtral, Ehrlich’in kendilerine; patentin kendi çalışmalarına ait olduğunu, Pfizer/BioNTech aşısıyla hiçbir bağlantısı olmadığını belirttiğini yazmış. Bunun yanı sıra Ehrlich Newtral’e patentini aldıkları şeyin elektronik cihazlar aracılığıyla bulaşıcı bir hastalık durumunda aşı veya ilaç alırken hangi nüfus gruplarının öncelikli olduğunu belirlemeyi mümkün kılan bir sistem olduğunu aktarmış. Dolayısıyla patenti alınan çalışmanın Pfizer ile bir ilişkisi bulunmadığı gibi, tüm aşılı kişilerin uzaktan izleneceği bir sistem için olduğu da söz konusu değil.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından Pfizer’ın tüm aşılı kişileri izlemek için patent başvurusunda bulunduğu iddia edilmişti. Patent Pfizer’a değil, Ehrlich ve Fenster adlı İsrailli bir patent-hukuk danışmanlık şirketine ait ve patenti alınan sistem elektronik cihazlar aracılığıyla bulaşıcı bir hastalık durumunda hangi nüfus gruplarının öncelikli olduğunu belirleyen bir çalışma.

Sonuç olarak;

Belgenin Pfizer patent başvurusuna ait olduğu ve tüm aşılı kişilerin uzaktan izleneceği iddiası yanlış.