İddia şöyle;

Bir Facebook hesabı tarafından 14 Ağustos 2024 tarihinde yapılan paylaşımda görselin Türkiye’de 25 yıl önce var olan bir yolu gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
Fotoğraf Afganistan’daki Kabil-Kandahar otoyolunu gösteriyor.
Fotoğraf Afganistan’daki Kabil-Kandahar Yoluna Ait
Sosyal medyada bağlamdan koparılmış video ve fotoğrafların siyasi motivasyonlarla kullanılması oldukça sık rastlanan bir yöntem. Mekan ve zaman açısından bağlamından koparılan fotoğraf ve videolar bazı durumlarda mevcut yönetimi eleştirmek bazen de mevcut iktidardan önceki yönetimlerin icraat yapamamalarını vurgulamak için kullanılıyor. Söz konusu paylaşım da bu örüntüye tipik bir örnek. Kamyonların geçtiği bozuk bir yol fotoğrafı 2002’den bu yana iktidarda olan AK Parti hükümetleri öncesi yolların durumunu gösterdiği iddiasıyla paylaşıma sokulmuş. 

Tersten görsel arama araçları üzerinden fotoğrafın farklı kaynaklarda kullanımına ulaşılabiliyor. Bu kaynaklara göre fotoğrafın gösterdiği yer Afganistan’da Kabil-Kandahar yolu ve genelde paylaşımlara otoyolun kötü durumu konu olmuş. Google Maps üzerinden de Mayıs 2022 itibarıyla yolun üzerindeki deformasyon görülebiliyor. 

Afganistan’ın en büyük iki kentini birleştiren Kabil-Kandahar yolu ülkenin en büyük ve yoğun otoyollarından biri. Bakımsızlıktan ve savaş şartlarından dolayı deforme olan yol kazalara da  sebep olmuş. Taliban’ın 2021’de ülke yönetimini ele geçirmesinden sonra ise otoyolun bakımı ile çalışmaların başladığı haberleri basına yansımış. Otoyola ait güncel video ve fotoğraflarda yolların asfaltlandığı görülüyor.  

Sonuç olarak;

Görselin Türkiye'de 25 yıl önce var olan bir otoyolu gösterdiği iddiası yanlış.