Bir X hesabı tarafından 23 Ekim 2024 tarihinde paylaşılan fotoğrafın TUSAŞ tesislerine yönelik terör saldırısında öldürülen teröristlerin konduğu sarı torbaları gösterdiği iddia edildi.
130 bine yakın kez görüntülenen iddia 1.300 beğeni almış.
İddia YANLIŞ
Fotoğraf TUSAŞ saldırısından sonra değil, 27 Aralık 2023 tarihinde çekilmiş.
Pençe-Kilit operasyonlarında 12 askerin şehit olmasının ardından DEM Parti Genel Merkezi önünde toplanan bir grup, PKK terör örgütü aleyhine sloganlar attıktan sonra bina önüne sarı torbaları bırakmış.
Fotoğraf Eski Tarihli Bir Haberden Alınmış
23 Ekim 2024 tarihinde Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi’ne (TUSAŞ) yapılan terör saldırısı sonucu 5 vatandaşımız şehit oldu, 22 vatandaşımız yaralandı. Saldırıyı düzenleyen 2 terörist öldürüldü. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, öldürülen teröristlerin kimliğinin tespit edildiğini ve PKK üyesi olduklarını açıkladı.
Saldırının ardından sosyal medyada saldırıya ve teröristlere ait görüntüler paylaşılması üzerine yayın yasağı getirildi; bir süreliğine X, Instagram ve Youtube gibi sosyal medya platformlarına kısıtlama kondu. Her kriz döneminde olduğu gibi TUSAŞ terör saldırısının ardından da sosyal medyada kaynağı belirsiz veya şüpheli birçok paylaşım yapıldı.
Saldırıdan birkaç saat sonra dolaşıma giren bir içerik de bu paylaşımlardan biri. Fotoğraf arama motorları üzerinden tersine görsel aracıyla tarandığında 27 Aralık 2023 tarihinde yayınlanan haberlere ulaşılıyor.
27 Aralık 2023 tarihli haberlerde; Pençe-Kilit sınır ötesi operasyonlarında 12 askerin şehit olması üzerine, Ankara’da Türkiye Şehitler ve Gaziler Vakfı’nın çağrısıyla DEM Parti Genel Merkezi önünde bir grubun protesto amacıyla toplanmak istediği duyurulmuş. Polisin güvenlik önlemleri alması nedeniyle DEM Parti binası önüne alınmayan grup, PKK terör örgütü ve Selahattin Demirtaş aleyhine sloganlar attıktan sonra DEM Parti binası önüne fotoğraftaki sarı torbaları bırakarak bölgeden ayrılmış.
Sonuç olarak;
Fotoğrafın TUSAŞ saldırısında öldürülen teröristlerin konduğu sarı torbaları gösterdiği iddiası yanlış.