Bir Twitter hesabı tarafından 5 Mart 2012 tarihinde yapılan paylaşımdaki fotoğrafın dünyanın en büyük mantarını gösterdiği iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Dünyanın en büyük mantarı Avustralya ormanında bulundu.17m boyunda Dev Mantar yenilr cinsten ve 5bin insanı doyurabilir

Benzer fotoğrafları içeren iddialar uzun yıllardır internette sıklıkla gündeme geliyor. USA Today ve Snopes gibi doğruluk kontrolü platformları da bu iddiaları daha önce incelemiş.
Fotoğraf Gerçek mi?
“Dünyanın en büyük mantarı” başlığı ile dev mantar fotoğrafları uzun süredir sosyal medyada dolanıyor. Bazı fotoğraflarda bu mantarın ABD’nin Oregon eyaletinde, bazılarında ise Avustralya’da olduğu ifadeleri de yer alıyor. Bu mantarın türünün “Armillaria ostoyae” ya da daha yaygın adıyla “bal mantarı” olduğu da bazı iddialarda geçiyor. Bu iddialarda en çok kullanılan iki fotoğraf şu şekilde:

Hatta bu fotoğraflar o kadar yayılmış durumda ki, Google aramalarına “bal mantarı” yazıldığında dahi karşımıza çıkıyor.

Armillaria ostoyae, bal mantarı, gerçek bir mantar türü olmakla birlikte dünyadaki en büyük ve en eski organizmalardan biri olarak kabul ediliyor. Ancak fotoğraflar bal mantarını göstermiyor ve dijital manipülasyon sonucu elde edilmişler. Söz konusu iddiada yer alan bir grup insanı devasa bir mantara bakarken gösteren görüntü, 2000’de Berkeley'deki California Üniversitesi'ndeki bir mantar biyolojisi öğrencisi tarafından yaratılmış. Bu görüntü, şu anda Fransız Ulusal Tarımsal Araştırma Enstitüsünde Uluslararası Glomales Bankası'nın mikrobiyolog ve küratörü olan Dirk Redecker tarafından Boletus rex-veris isimli mantar türü baz alınarak bir şaka olarak oluşturuldu.
ABD'nin Oregon eyaletinde bulunan Malheur Ulusal Ormanı, konuyla ilgili Twitter’da bir paylaşım yapmış. Paylaşımda şu ifadeler yer alıyor:
“Birkaç ayda bir, sosyal medyada Malheur Ulusal Ormanı'ndaki Humongous Fungus'a atıfta bulunan yeni bir çılgın dev mantar görüntüsü ortaya çıkıyor. Mantarın yaşayan en büyük organizma olduğu doğru olsa da, hiçbir şeye benzemiyor.”

Dünyanın en büyük mantarı, gerçekten de ABD'nin Oregon eyaletinde bulunan Malheur Ulusal Ormanı’nda bulunuyor. Ancak bu mantar türü, dijital manipülasyon sonucu viral olarak yayılan bu fotoğraflara benzemiyor. Mantarın dünya üzerindeki en büyük canlı kabul edilmesinin sebebini, yukarı doğru değil, yanal anlamda kök salarak genişlemesi sağlıyor. ABD Tarım Bakanlığı (USDA), bu "çok büyük mantarın" Malheur Ulusal Ormanı'nın binlerce dönümüne yayıldığını belirtiyor ve mantarın 2.400 yıldan daha yaşlı olduğu düşünülüyor. Bu tek bir organizma olduğu için dünyanın en büyük mantarı ve aynı zamanda yaşayan en büyük organizması olarak kabul ediliyor.

İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda, sergilenen fotoğrafın dünyanın en büyük mantarını gösterdiği iddia edilmişti. İddiada devasa mantarın Avustralya’da olduğu ve 17 metre boyunda, 5 bin insanı doyurabilecek büyüklükte olduğu ifadeleri de yer alıyordu. Ancak söz konusu iddiada yer alan bir grup insanı devasa bir mantara bakarken gösteren görüntü, 2000’de Berkeley'deki California Üniversitesi'ndeki bir mantar biyolojisi öğrencisi tarafından şaka olarak dijital ortamda manipüle edilerek yaratılmış. Dünyanın en büyük mantarı, gerçekten de ABD'nin Oregon eyaletinde bulunan Malheur Ulusal Ormanı’nda bulunuyor, ancak bu mantar türü dijital manipülasyon sonucu viral olan bu fotoğraflara benzemiyor. Mantarın dünya üzerindeki en büyük canlı kabul edilmesinin sebebini, yukarı doğru değil, yanal ve aşağı biçimde kök salarak genişlemesi oluşturuyor.

Sonuç olarak;

Fotoğrafın dünyanın en büyük mantarını gösterdiği iddiası yanlıştır.