İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 30 Kasım 2022 tarihinde yapılan bir paylaşımda, fotoğrafların Ukrayna’daki sahte sivil ölümlerini gösterdiği iddia edildi

Benzer iddia yabancı sosyal medya hesapları tarafından da paylaşılmış. 

İddianın Kaynağı Nedir?

Rusya’nın Birleşik Krallık Büyükelçiliği 29 Kasım tarihinde bir tweet paylaştı ve ceset şekline sokulmuş insanların fotoğraflarını göstererek, Ukrayna’yı sahtekarlıkla ve kara propaganda ile suçladı. 

Daha sonra bu gönderi çeşitli sosyal medya platformlarında da viral oldu.

Fotoğraf Aslında Ne Gösteriyor?

Fotoğraf bir Instagram hesabında mevcut. Tarih olaraksa 12 Haziran 2016 yılına ait olduğu görülüyor. Yani Rusya-Ukrayna savaşından çok daha öncesine ait. Açıklamasında da bir eğitim olduğundan bahsedilmiş. 

Benzer başka fotoğraflar da kullanıcının Instagram hesabında mevcut. 

Bunun yanında aynı kişi 25 Kasım tarihinde Twitter adresinde de konuyla ilgili bir twit paylaşmış. Açıklamasında Ruslar’ın 2016 yılında Instagram hesabından paylaştığı eğitim videolarını kendi kara propaganda araçları için kullandığından söz etmiş. 

Ayrıca, 3 Aralık tarihinde de Rusya’nın İngiltere Büyükelçiliğinin paylaşmış olduğu twite de cevap vermiş. 

Benzer iddiayı Reuters de incelemiş. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter adresi tarafından yapılan bir paylaşımda fotoğrafın Ukrayna’nın sahte sivillerini gösterdiği iddia edilmişti. Fotoğraf internette araştırıldığında çatışmaların başlamasından altı yıl önce 2016 yılında bir Instagram hesabı tarafından paylaşılmış olduğu anlaşılıyor. Bunun yanında aynı kişi Twitter hesabından da iddiaya cevap veren twitler atmış ve 2016 yılına ait eğitim fotoğraflarını Rusya’nın kendi propagandaları için kullandıklarını belirtmiş. 

Sonuç olarak;

Fotoğrafların Ukrayna'daki sahte sivil ölümlerini gösterdiği iddiası yanlış.