Bir Twitter hesabı tarafından 22 Eylül 2021 tarihinde paylaşılan fotoğrafta duvara işlenmiş bir dünya haritasının Türk işçileri tarafından yapıldığı iddia edildi. Paylaşım 164 retweet alırken 5 bin 168 de beğeni toplamış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Türk işçileri tarafından yapılan Dünya Haritası

İddiayı daha önce doğrulama platformları Teyit ve Malumatfuruş da incelemiş.
Paylaşımdaki Fotoğraf Türkiye’de mi Çekildi?
Son günlerde sosyal medyada sıklıkla paylaşılan duvara işlenmiş bu dünya haritasının fotoğrafının orijinaline dair detaylara, Google tersine görsel arama sayesinde ulaşılabilir. TinEye uygulaması ile fotoğrafın 2016’dan beri paylaşıldığı görülebiliyor. Ayrıca, farklı arama araçları ile görsel taratıldığında aynı fotoğrafın yer aldığı Facebook paylaşımları da dikkat çekiyor. Bu paylaşımların tarihi “dünya haritası” etiketi altında 2016 yılına kadar uzanıyor.
Bu gönderilerin arasında Espacio Nueve Cero Uno isimli bir mimarlık ofisinin paylaşımı dikkat çekiyor. Gönderi Meksika’dan ve İspanyolca olarak paylaşılmış.

Meksikalı mimarlık sayfası bu çalışmanın Tono ve Pancho isimli kişiler tarafından yapıldığını ifade etmiş. Gönderiye Kolmena CWS isimli bir çalışma ofisi de etiketlenmiş. Bu ofisin çalışmalarına göz atıldığında dünya haritası çalışmasının farklı açılardan çekilmiş fotoğrafları da görülebiliyor. Ayrıca, mimarlık ofisinin Instagram gönderilerinde 2016 yılında yapılan bu çalışmanın başladığı ve bittiği zamana ait fotoğrafların paylaşıldığını da görmek mümkün.

İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan fotoğrafta duvara işlenmiş şekilde yer alan dünya haritasının Türk işçiler tarafından yapıldığı iddia edilmişti. Tuğla desenli dünya haritasının çizimini taşıyan duvar 2016 yılında Meksika’da bir ofis için yapılmış. Meksikalı mimarlık sayfası bu çalışmanın Tono ve Pancho isimli kişiler tarafından yapıldığını ifade etmiş. Kolmena CWS isimli bir çalışma ofisi için yapılan bu çizime dair birçok fotoğraf bulunuyor. Mimarlık ofisinin Instagram gönderilerinde de bu çalışmanın 2016 yılında yapıldığına ve aynı yıl içinde bittiğine dair fotoğrafları da görmek mümkün.

Sonuç olarak;

Fotoğraftaki dünya haritasının Türk işçileri tarafından yapıldığı iddiası yanlıştır.