Bir Instagram sayfası tarafından 3 Kasım 2020 tarihinde yapılan paylaşımda grip aşısı olanlarda grip dışı enfeksiyon riskinin 4,4 kat arttığı iddia edildi. Gönderi, 145 binden fazla görüntülenme aldı.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
"Grip aşısı olanlarda grip dışı enfeksiyon riskinin 4,4 kat artıyor"
Paylaşımın açıklama kısmında şu ifadeler de yer alıyor: "İnsanlar grip aşısı yaptırmak için sıraya girdiler. Grip aşısı yaptıranlarda grip dışı enfeksiyon riski artıyor ise koronaya karşıda riskiniz artmış olmuyor mu? Lütfen sakinleşin ve sizi soktukları korku ikliminden çıkın. Sağlıklı düşünmeye yeniden başlayın. Neden grip aşısı olduğunuzu bir daha düşünün. Koruyuculuğu çok az olan ama içerdiği zararlı maddeler ile size zarar verme ihtimali yüksek olan aşıları neden yaptırıyorsunuz?..."
Paylaşımın tamamen aynısı bulunmasa da grip aşısının grip dışı enfeksiyon riskini arttırdığı iddiaları COVID-19 salgını dolayısıyla sık sık gündeme geliyor. Bu konuya dair bazı doğrulama platformları, grip aşısına yönelik risk iddialarını yanlışlayan içerikler hazırlamış.
Grip Aşısı Olmak Grip Dışı Enfeksiyon Riskini Arttırır mı?
COVID-19 salgınıyla birlikte grip aşısı ile ilgili iddialar sıklıkla gündeme geliyor. Bu iddiaların gerçeklik payını kontrol etmek için en güvenilir kaynaklar uluslararası sağlık kuruluşları ve bilimsel makaleler. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) bu konuda "Mevsimsel Grip Aşısı Hakkında Önemli Gerçekler" başlıklı bilgilendirici bir içerik hazırlamış. Bu içerikte yer alan bazı ifadeler şu şekilde:
"Grip aşısı olmanın COVID-19’a yol açan koronavirüs gibi virüsler sebebiyle hasta olmaya yol açtığına dair herhangi bir kanıt bulunmuyor. Ocak 2020’de yayınlanan bir makalede grip aşısının 4 mevsimsel koronavirüse yönelik riskleri arttırdığına dair ifadeler vardı, ancak bu koronavirüslere COVID-19’a sebep olan dahil değildi. Ayrıca bu çalışmanın daha sonra yanlış olduğu ortaya çıktı. Bu çalışma sonrası Kanadalı araştırmacılar aynı sonuçları alıp alamayacaklarını araştırdılar. Bu çalışmaya göre, grip aşısının mevsimsel diğer koronavirüslere karşı negatif bir etki yaratmadığı ortaya çıktı."

CDC’nin hazırladığı içerikte aynı zamanda grip aşısı olmanın 2020-2021 yıllarında hiç olmadığı kadar önem taşıdığı belirtiliyor. Grip aşısı olarak ve gripten korunarak sağlık siteminin COVID-19 salgını sebebiyle taşıdığı yükün hafifletilmesine yardımcı olunabileceği belirtilmiş.

CDC’nin bahsettiği ve referans aldığı makalenin adı "Influenza Vaccine Does Not Increase the Risk of Coronavirus or Other Noninfluenza Respiratory Viruses: Retrospective Analysis From Canada, 2010–2011 to 2016–2017". Bu çalışma, 2010 yılından itibaren Kanada'da influenza aşılaması ile mevsimsel koronavirüsler de dahil olmak üzere influenza dışı solunum virüsleri (NIRV) riski arasındaki ilişkiyi inceleyerek influenza aşılamasının COVID-19 riskini artırabileceği spekülasyonunu ele alıyor. Sonuç ise influenza aşısının, NIRV (influenza dışı solunum virüsleri) veya mevsimsel koronavirüsten enfeksiyon riski üzerinde hiçbir etkisi olmadan influenza riskini %40’a kadar azalttığı yönünde.

Salgın boyunca kamu sağlığını tehdit edebilecek türde spekülasyonlar sık sık yayılıyor. COVID-19 salgını boyunca grip aşısı olmanın önemi; WeForum, NHS ve NY Times gibi çeşitli kurum ve haber ajansları tarafından vurgulanmış. İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), grip aşısı olmanın önemini şöyle özetliyor:
"Koronavirüste risk altındaysanız, grip için de risk altındasınız. Eğer aynı anda grip ve koronavirüs kaparsanız, çalışmalar ciddi hasta olmanızın muhtemel olduğunu gösteriyor. Aşı olmak, salgın yüzünden sağlık sistemi üzerinde oluşan baskıyı hafifletmeye yardımcıdır."

Sonuç:
İddia YANLIŞ
Uluslararası sağlık kuruluşları ve çeşitli bilimsel makaleler grip aşısı olmak ile koronavirüs veya grip dışı başka solunum virüslerini kapma ihtimali arasında bir bağlantı olmadığını gösteriyor. Kanadalı araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışmanın sonucu ise influenza aşısının, NIRV (influenza dışı solunum virüsleri) veya mevsimsel koronavirüsten enfeksiyon riski üzerinde hiçbir etkisi olmadan influenza riskini %40’a kadar azalttığı yönünde. Çeşitli doğrulama platformları da benzer iddiaları yanlışlamakla birlikte, birçok sağlık kuruluşu COVID-19 döneminde grip aşısı olmanın önemini vurguluyor. Bu bulgular ışığında, grip aşısı olanlarda grip dışı enfeksiyon riskinin 4,4 kat arttığı iddiası yanlış.

Sonuç olarak;

Grip aşısı olanlarda grip dışı enfeksiyon riskinin 4,4 kat arttığı iddiası