Hindistan Hükümeti, Delta Varyantını İnkâr Etti mi?
PolitikaSağlık
İlk yayın :
29 Haziran 2021
Bir Twitter kullanıcısı tarafından sayfası tarafından 24 Haziran 2021 tarihinde yapılan paylaşımda Hindistan hükümetinin Covid-19 virüsünün Delta varyantını inkâr ettiği iddia edildi. Gönderi 207 retweet ve 431 beğeni almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Hindistan hükümeti, Corona Virüsünün sözde Hintli mutantının sahte haber olduğunu açıkça ortaya koyuyor ve sosyal medyada bunu platformlarından silmeye çağırıyor.
Delta Varyantı Nedir ve Neden Son Zamanlarda Panik Yaratıyor?
Dünyada aşılama hız kazanırken Covid-19 virüsünün farklı mutasyonları endişe yaratmaya devam ediyor. En son tespit edilen SARS-CoV-2 mutasyonlarından olan ve Delta varyantı olarak bilinen “B.1.617.2” bugüne kadar keşfedilen en bulaşıcı varyant olarak gösteriliyor. Hem orijinal virüsten hem de İngiltere'de daha önceden keşfedilen Alfa varyantından daha bulaşıcı olması sebebiyle pandemide yeni dalgalara sebep olabileceği söylenen varyant hakkında uzmanlar Delta varyantının bulaşıcılığının %50 oranında daha yüksek olabileceğini söylüyor; ancak bu konuda henüz görüş birliği bulunmuyor.
Bu hızlı yayılma sonucunda Delta varyantı şimdiden 80’den fazla ülkede tespit edildi. Virüs özellikle İngiltere ve Hindistan’da baskın hale gelmiş olsa da Türkiye ve ABD gibi ülkelerde de görülmeye başlandı. Hızlı yayılıma örnek olarak ise ABD’de nisan ayının başında Delta varyantı %0,1 oranında görülürken, haziran ayında bu oran %20’lere kadar çıktı. Aynı şekilde büyük bir aşılama kampanyası başlatan İsrail’de maske yasağını Delta varyantının ülkede baskın olmasıyla birlikte geri getirdi.
Hindistan Hükümeti Delta Varyantını İnkâr Ediyor mu?
Delta varyantı “Hindistan varyantı” olarak da biliniyor ve sosyal medya platformlarında bu şekilde kullanılıyor. Bu mutasyonun Hindistan ismini almasının nedeni ise bu mutasyonun ilk Hindistan’da ortaya çıktığına yönelik tahminler. Şu ana kadar birçok kez mutasyon geçiren virüsün varyantları da İngiltere varyantı, Brezilya varyantı gibi isimlendirilmişti. Mutasyonun nerede ortaya çıktığını takip etmek imkansız olsa da bazı tahminler yürüterek belli ülkelere ulaşmak mümkün. Fakat uzmanlar bu tür isimlendirmelerin ülkelere karşı ön yargı yarattığını belirtiyor.
Tarihte “İspanyol gribi” olarak bilinen ve 1. Dünya Savaşı sırasında cephelerdeki çatışmalardan daha fazla kişinin hastalıktan hayatını kaybettiği salgının kökeni konusunda tartışmalar hala devam ediyor. Bu salgının İspanyol gribi olarak adlandırılmasının en önemli nedenlerinden biri 1. Dünya Savaşı’nda tarafsız kalan İspanya’dan bu grip haberlerinin daha fazla gelmesi. Halbuki başta savaş cepheleri olmak üzere salgın dünyanın farklı yerlerinde milyonlarca can almıştı. Hindistan da İspanyol gribi salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında geliyordu.
Twitter’da paylaşılan görselde ise Hindistan hükümetinin Delta varyantını inkar ettiği iddia edilmiş. Hindistan Sağlık Bakanlığı Delta Plus varyantının ilk kez nisan ayında görüldüğünü ve Maharastra, Kerala ve Madya Pradeş eyaletlerindeki altı bölgeden gelen 22 numunede tespit edildiğini duyurmuştu. Sağlık Bakanlığı, ülkede tespit edilen ve Delta Plus adı verilen bu varyantın daha kolay yayıldığını, akciğer hücrelerine daha kolay tutunduğunu ve virüsü etkisiz hale getiren monoklonal antikor tedavisine karşı daha dirençli olabileceğini gösteren araştırmalar olduğunu belirtiyor. Hatta bu nedenle Hindistan Delta varyantını “endişe verici varyant” kategorisine almış. Özetle Hindistan mutasyon geçiren virüsü inkar etmiyor ve varlığını doğruluyor.
Görselde yer alan metin ise Hindistan Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafından 18 Haziran 2021 tarihinde sosyal medya platformlarına yapılmış tebligatı gösteriyor. Bu tebligatta sosyal medya içeriklerinde 'Hindistan varyantı' ifadesinin yer alması durumunda bu içeriklerin kaldırılması isteniyor. Kamuya açık olmayan bu tebligat, farklı haber kuruluşlarında gündem oldu. Hindistan yetkilileri ise konu hakkında virüsün Hindistan varyantı olarak anılmasının doğru olmadığını, Dünya Sağlık Örgütü tarafından virüsün “B.1.617.2” olarak adlandırıldığı ve mutasyonlu virüsün “Hindistan varyantı” olarak adlandırılmasının ülkenin imajına darbe vurduğunu açıkladı. Bu nedenle Hindistan yetkilileri varyantın isminin “Hindistan varyantı” olarak adlandırılmaması gerektiğini vurguladı.
İddia YANLIŞ
24 Mayıs 2021 tarihinde bir Twitter kullanıcısı tarafından Hindistan hükümetinin Delta varyantını inkâr ettiği ve böyle bir varyantın bulunmadığı iddia edilmişti. İddia incelendiğinde ise Hindistan Sağlık Bakanlığı’nın Delta varyantını “endişe verici” bir mutasyon olarak tanımladığı, bir başka deyişle mutasyonun varlığını kabul ettiği görünüyor. Hindistan hükümetinin yayımladığı tebligatta ise yeni varyantın “Hindistan varyantı” olarak anıldığı için ülkenin imajına zarar verdiğini ve bu isimle paylaşım yapılan haberlerin kaldırması gerektiğinden bahsediyor.
Sonuç olarak;
Hindistan hükümeti yeni ortayan çıkan Delta varyantını inkâr ettiği iddiası yanlış.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
Video Hindistan’daki İsrail Büyükelçiliği’ne Yapılan Saldırıyı mı Gösteriyor?
Video Hindistan'da Bir Mağarada Bulunan 188 Yaşındaki Bir Adamı mı Gösteriyor?
Ekonomik İşbirliğinden Küresel Etkiye: BRICS’in Evrimi
Hindistan'ın Chandeli Köyündeki Duvar Resmini Gösteren Fotoğraf Orijinal mi?
Video Bangladeş'ten Göç Eden Hinduları mı Gösteriyor?
Görsel Pakistan’da Ölen Kızlara Tecavüz Edilmesin Diye Mezarlıklara Kilitli Kapı Yapıldığını mı Gösteriyor?
Hindistan’daki Filistin’e Destek Yürüyüşünde Filistin Bayrağı Yerine Yanlışlıkla İtalya Bayrağı mı Kullanıldı?
Video, Fas’taki Depremin Ardından Toprak Altından Çıkarılan Bir Bebeği mi Gösteriyor?
Hindistan'da Bulunan Tapınak 5000 Yaşında mı?
Videodaki Hayvanların Ölüm Nedeni Aşı mı?