Bir X hesabı tarafından 11 Ağustos 2024 tarihinde yapılan bir paylaşımda, videonun Bangladeş’ten göç eden Hinduları gösterdiği iddia edildi.
İddia 180 bine yakın görüntülenme almış.
İddia YANLIŞ
→ Video sosyal medyada, Bangladeş’te Temmuz 2024 tarihinde patlak veren olayların öncesinde paylaşılmış.
→ Video Bangladeş’ten göç eden Hinduları değil, bayram tatili için yolculuk yapan vatandaşları gösteriyor.
Video Bangladeş’teki Olaylardan Önce Kaydedilmiş
Bangladeş’te son dönemdeki ekonomik zorluklar, halkın hükümete yönelik memnuniyetsizliğini artırırken, yolsuzluk iddiaları ve siyasi muhaliflere uygulanan baskılar ülkede geniş çaplı protestoların patlak vermesine yol açtı. Gösterilere karşı hükümetin sert müdahaleleri, toplumsal huzursuzluğu daha da derinleştirerek ülkeyi siyasi bir krizin eşiğine getirdi. Bangladeş’in yöneticisi Şeyh Hasina ise, ülkedeki sorunlar nedeniyle halkın tepkisinin odak noktası oldu. Hükümetine yöneltilen yolsuzluk suçlamaları ve ülkedeki protestolar sebebiyle Hasina görevini bıraktı ve ülke siyasi bir belirsizlik içine girdi. Ülkede yaşanan istikrarsızlık, özellikle Hindular gibi azınlık gruplara yönelik saldırıların artmasına neden oldu.
Bu ortamda bir X kullanıcısı, Hinduların Bangladeş’ten göçünü gösterdiğini iddia ederek X’te bir video paylaşmış. Videoda gemilerle taşınan birçok insan görülüyor. Videonun, Bangladeş’te yaşanılan olayların ardından çekilmiş olduğu iddia edilse de video güncel değil.
Videodan kesitler tersine görsel arama araçları ile aratıldığında, 30 Mayıs 2024 tarihinde bir Facebook hesabı tarafından paylaşıldığı görülüyor. Video “Binlerce bayram yolcusu vapurun üzerinde” başlığı ile paylaşılmış. Bangladeş’teki olayların başlama tarihi ise Temmuz 2024. Aynı video farklı platformlarda da Temmuz 2024 tarihinden önce paylaşılmış. Gemilerle ilgili paylaşımlar yapan bir Instagram hesabı 11 Haziran 2024 tarihinde iddiadaki videoyu paylaşmış ve 1 milyonu aşkın görüntülenmeye ulaşmış. X platformunda bir kullanıcı, bu videoyu 20 Haziran 2024 tarihinde paylaşarak Bangladeş’teki vapur terminalleri hakkında bilgi vermiş. Video, Bangladeş’in başkenti Dakka’daki Sadarghat limanında çekilmiş.
170 milyondan fazla nüfusa sahip Bangladeş’te nehirler üzerindeki vapurlar önemli bir ulaşım aracı olarak öne çıkıyor. Stok fotoğraf sitelerinde, Bangladeş’teki bu vapur yolculuklarına dair birçok fotoğraf bulunuyor.
Bangladeş’te bayram öncesi yolculuk yapan insanların farklı görüntüleri ise internette uzun zamandır ilgi çekiyor. Pek çok farklı tarihte, çeşitli haber sayfalarında Bangladeş’teki bayram yolculuğuna çıkan kalabalıkların görüntüleri paylaşılmış.
İddia yabancı doğruluk kontrolü platformları tarafından da incelenerek yanlışlanmış.
Sonuç olarak;
Videonun Bangladeş'ten göç eden Hinduları gösterdiği iddiası yanlış.