Kadın Bir İmam, Camide Göreve Başladı mı?
Toplum
İlk yayın :
7 Kasım 2020
Bir Facebook sayfası tarafından 1 Kasım 2020 tarihinde yapılan paylaşımda kadın bir imamın camide göreve başladığı iddia edildi. Gönderi, 90 binden fazla görüntülenme almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Dünyada belki de bir ilk kadın imam, camide göreve başladı
Paylaşım daha önce sosyal medyada paylaşılmasının yanında çeşitli internet sitelerinde ve haber sitelerinde de gündeme gelmiş.
Kadın Bir İmamım Göreve Başladığı Doğru mu?
Öncelikle paylaşılan fotoğrafın gerçek olup olmadığını anlamak için Google Images’da arama yapabiliriz. Çıkan sonuçlardan biri The Times’dan. Haberde fotoğrafın Danimarka’da bir camide göreve başlayan Sherin Khankan isimli kadına ait olduğu söyleniyor. Fotoğraf şu şekilde:
BBC, The Guardian gibi eşitli uluslararası haber ajanslarının yanında Berlingske gibi Danimarka merkezli haber ajansları da bu konuda haber yapmış. Haberlerde; Sherin Khankan’ın Suriyeli bir baba ve Finlandiyalı bir annenin çocuğu olduğu ve Kopenhag Üniversitesi’nde din ve felsefe sosyolojisi alanında yüksek lisans yaptığı bilgileri de mevcut.
Yine The Guardian tarafından 2016 senesinde yapılan bir haberde Sherin Khankan ile yapılan röportajlar da yer alıyor. Haberde Sherin Khankan tarafından kurulan Mariam Masjid isimli caminin tamamen kadınlar tarafından yönetildiği belirtiliyor. Cami cuma namazları dışında erkeklere de açık ve camide çalışan bütün imamlar kadın. Mariam Masjid’in İskandinavya’nın ilk kadınlar tarafından yönetilen camisi ve Sherin Khankan’ın Danimarka’nın ilk kadın imamı olduğu belirtiliyor.
Khankhan, haberde bu camiyi kurma sebebini şöyle açıklıyor:
“Bizler dini kurumlarımızın içinde de ataerkil yapıları normalleştirdik. Bu durum sadece İslam’da değil, Hristiyanlık’ta ve Musevilik’te ve diğer dinlerde de geçerli. Biz buna meydan okumak istedik… İslam geleneğinde aslında kadın imamlara da izin veriliyor, gelen eleştirilerin sebebi bu açıdan bilgi eksikliğine dayalı.”
Sherin Khankan’ın röportajlarının bulunduğu birçok Youtube videosu mevcut. Yaptığı bir TED konuşmasında Sherin Khankan, kendi tecrübelerini ve düşüncelerini aktarıyor. Konuşmada Khankhanın kullandığı bazı ifadeler şu şekilde:
“Kadın imamlar yeni bir fenomen değil. Çin’de 1820’lerden beri kadın imamlar var. Güney Afrika’da ise 1994 yılında bunun örneğini Amena Wadud ile gördük. Almanya’da Hamburg ve Berlin’de, İngiltere’de, İsviçre’de de bu durum söz konusu…. Kadın imamlar bir reform değil. Kayıtlara bakılacak olursa, peygamberin ölümünden sonra namaz kıldıran 2 kadın örneği görebiliyoruz.”
Sonuç:
İddia DOĞRU
Kadın bir imamın camide göreve başladığı iddiası doğru. Çeşitli uluslararası kaynaklara ve Sherin Khankan’ın röportaj ve videolarına göre, Sherin Khankan, İskandinavya’nın ilk kadınlar tarafından yönetilen camisini kurmuş. Burada yalnızca kadın imamlar görev yapıyor. 2016’da kurulan cami hala görevine devam ediyor. Sherin Khankan, Danimarka’nın ilk kadın imamı, ancak bu olay dünyada bir ilk değil.
Sonuç olarak;
Kadın bir imamın camide göreve başladığı iddiası
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
Videonun Camları Kırılan Bir Camiyi Gösterdiği İddiası Doğru mu?
Trump Grönland’ı Neden İstiyor?
Müslüman Ülkelerin Nüfusu ve Dünya Üretimindeki Paylarıyla İlgili İddialar Doğru mu?
Kadına Yönelik Şiddette Veriler Nasıl Toplanıyor?
Mimar Sinan’ın Eseri Olan Şemsi Paşa Camii’nin Cumhuriyetin İlk Yıllarında Ahır Yapıldığı İddiası Doğru mu?
Galatasaray Kadın Futbol Takımının, UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi'ne Katılan İlk Türk Takımı Olduğu İddiası Doğru mu?
Danimarka Savunma Bakanlığı Vatandaşlarına Büyük Bir Kriz İçin 3 Günlük Stok Yapmalarını Önerdi mi?
Kadınların Üniversiteye Katılımı ile İlgili İddialar Doğru mu?
Tuborg’un İsrail’e Ait Bir Firma Olduğu İddiası Doğru mu?
Video, Arkadaşına Cinsel İstismarda Bulunan Dört Erkeği Öldüren Kadını mı Gösteriyor?