İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 1 Mayıs 2022 tarihinde yapılan bir paylaşımda, Kore’de bir haber spikerinin Atatürk’e saygısından dolayı bülteni ayakta sunduğu iddia edildi

Benzer iddia çeşitli sosyal medya hesaplarınca paylaşılmış. Bazı iddialarda videonun tamamının Türkçe bir altyazı ile paylaşıldığı da görülebiliyor.

Haberi Sunarken Ayağa Kalktığı Doğru mu?

Doğruluk kontrolüne paylaşımdaki fotoğraftaki ayrıntılara dikkate ederek başlanabilir. Fotoğrafın sağ alt tarafında kanalın logosu görülebiliyor. Burada kanalın JTBC News olduğu anlaşılıyor. JTBC, Güney Kore’de bulunan bir kablolu televizyon ağı. 
Arama motorunda JTBC ile Atatürk’ün Korece yazılışı olan 아타투르크 ifadeleri birlikte aratıldığında Youtube’da kanalın resmi hesabında ilgili videoyu bulmak mümkün.

1 Ağustos 2017 tarihinde paylaşılan videonun başlığı “Son Seok-Hee’nin sunucu brifingi: Hatırla, Protesto Et ve Yaşa” olarak çevrilebilir. Burada videonun açıklama kısmında, sunucunun başlangıçta söylediklerinin bir kısmı paylaşılmış.
Buna göre, videoda şu ifadeler kullanılıyor:
Haber odasının sunucu takdimine başlayalım.
뉴스룸의 앵커브리핑을 시작하겠습니다.
İstanbul, Türkiye’deki Dolmabahçe Sarayı’nda tüm saatler tek bir anda kaldı.
터키 이스탄불 돌마바흐체 궁전의 모든 시계는 한 순간을 가리키며 정지되어 있습니다.
9:05. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı olan Atatürk’ün 1938’deki öldüğü andır.
9시 5분. 1938년 터키공화국 초대대통령 아타튀르크가 사망한 바로 그 순간이었습니다.
Türklerin saygısını ve sevgisini kazanmış ilk ulusal ata.
터키인들의 존경과 사랑을 한 몸에 받았던 초대 국부.
Zamanı durdurarak hatırladığınız sürece, bugünün Türkleri ve Atatürk aynı zaman içerisinde birlikte yaşamaya devam edecekler.
멈춰 세운 시간을 통해 기억하고 있는 한 오늘의 터키인들과 아타튀르크는 같은 시간을 함께 살고 있을 것입니다.
‘Özgürlük Sezisi’. Yakın zamanda Incheon’daki Bupyeong Park’a dikilecek zorla çalıştırılan işçilere adanmış heykelin adı. 
'해방의 예감' 얼마 뒤면 인천 부평공원에 세워질 징용노동자상에 붙여진 이름입니다.
Aynı zamanda, yine internet aramasıyla videonun bir versiyonunu JTBC’nin kendi internet sayfasında bulmak mümkün. Youtube’daki “Son Seok-Hee’nin sunucu brifingi: Hatırla, Protesto Et ve Yaşa” şeklindeki başlığın aynısı bu sayfada da mevcut. 

Burada da yukarıdaki ifadelerin yanı sıra videonun geri kalan kısmının da transkripti mevcut. Geri kalan kısmında sunucu işgalciler tarafından zorla çalıştırılan işçiler hakkında bir yorumda bulunuyor. 
Görülebileceği üzere, sunucunun “Haberleri sunmaya ayakta başlamak istiyorum” dediği görülmüyor. Dahası, sunucu Son Seok-Hee’nin farklı zamanlarda sunucu brifingi verdiği zamanlarda ayakta durduğu videoları Youtube’da JTBC News kanalı altında bulmak mümkün.

İddia Teyit ve Malumatfuruş tarafından da incelenmişti.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan bir paylaşımda, Kore’de bir haber spikerinin Atatürk’e saygısından dolayı bülteni ayakta ilettiği iddia edilmişti. Fakat hem Youtube’taki hem de JTBC’nin kendi sitesindeki videolarında buna dair bir ifade bulunmuyor. Dahası, sunucunun başka videolarında da ‘sunucu brifingi’ adı verilen köşede ayakta sunum yaptığı görülüyor. 

Sonuç olarak;

Kore'de spikerin haberi Atatürk'e saygısından ayakta sunduğu iddiası yanlış.