Nobel Ödüllü Prof. Tasuku Honjo kim?
Tasuku Honjo, Japonya’da Kyoto Üniversitesi’nde çalışan bir tıp profesörü. 2018 yılında yaptığı keşifle tıp dünyasına katkılarından ötürü ABD’li James P. Allison ile birlikte Nobel Tıp Ödülü’ne layık görüldü. Söz konusu keşif, bağışıklık hücrelerinde fren işlevi gören bir proteinin bastırılarak, bağışıklık hücrelerini kanserli hücrelere karşı harekete geçirmek üzerine tedavilerin geliştirilmesiyle ilgiliydi. Honjo’nun araştırmaları daha çok moleküler biyoloji alanında yoğunlaşıyor.
Prof. Tasuku Honjo böyle bir açıklama yaptı mı?
Kyoto Üniversitesi resmi internet sitesinde yayımlanan, Tasuku Honjo’nun kendisi tarafından yapılan 27 Nisan tarihli açıklamaya göre haberlerde bahsedilen iddia yanlış. Honjo, sitedeki açıklamasında “COVID-19 pandemisinin sebep olduğu acının, ekonomik kayıpların ve eşi görülmemiş global dertlerin ardından, adımın ve Kyoto Üniversitesi’nin adının bu yanlış haberlere ve suçlamalara karışmasından dolayı üzgünlük duyuyorum” ifadelerini kullanmış.
Açıklamada aynı zamanda “Bu durumda bütün enerjimizi hastaları iyileştirmeye, acının yayılmasını önlemeye ve yeni bir başlangıç planlamaya harcamamız gerekiyor. Hastalığın kökeniyle ilgili doğrulanmamış iddiaların yayımlanması ve yayılması ise tehlikeli bir biçimde dikkat dağıtıcı.” ifadeleri yer almakta.
Prof. Tasuku Honjo Wuhan’da çalıştı mı?
Honjo’nun hakkındaki haberleri reddetmesinin yanı sıra, Kyoto Üniversitesi internet sitesinde bulunan özgeçmişine göre Wuhan’da çalıştığına dair herhangi bir bilgi de yer almıyor. Yüksek lisans ve doktorasını Kyoto Üniversitesi’nde tamamlayan Honjo, ağırlıklı olarak burada görev yapmakla beraber; kariyerinde Washington, Shizuoka ve Osaka’da da çalışmış. Koronavirüse dair yakın zamanda medyada yaptığı açıklamalar ise, virüsün kökeninden ziyade, Japonya ve Doğu Asya ülkelerinin salgınla mücadele kapsamı ile ilgili önerileriyle ilgili.
COVID-19 insan yapımı mı?
Dünya Sağlık Örgütü’nün ve ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Ofisi’nin yaptığı açıklamalara göre COVID-19 virüs insan yapımı değil ve Çin tarafından biyolojik bir silah olarak geliştirilmedi. Dünya çapında medyada kendine oldukça geniş bir yer bulan komplo teorilerinin aksine DSÖ, virüsün genetik dizilimi incelendiğinde yarasalarda görülen koronavirüs türleriyle benzerlik gösterdiğini açıkladı. ABD İstihbarat Topluluğu ise virüsün Wuhan’da bir laboratuvarda kaza sonucu insanlara bulaşmış olma ya da hayvanlardan insanlara geçerek yayılmış olma ihtimali üzerinde durduğunu bildiren bir açıklama yayınladı.
Virüsler sadece soğuk havada mı yayılır?
Bir diğer önemli nokta ise sıcak havanın, bazı diğer virüslerde olduğu gibi, yayılmanın azalmasında etkili olup olmayacağı yönünde. Örneğin mevsimsel gribin ya da bazı başka koronavirüs tiplerinin sıcak ve nemli ortamlarda daha az etkili olduğu saptanmış durumda. Bunun yanı sıra, COVID-19 virüsünün yayıldığı yerlere bakıldığında hem sıcak ve nemli hem de kuru ve soğuk alanlarda etkili olduğu görülüyor. Yani virüsün doğal olması ve hangi havada yayılabildiği arasında bir bağlantı bulunmuyor. Ayrıca insanlarda yeni tip koronavirüse dair henüz bir bağışıklık bulunmadığından, virüsün yayılması ve hızı mevsimden başka birçok faktöre de bağlı. Bu açıdan sıcak iklimlere sahip ülkelerde de virüsün yayıldığı gözlemlendiğinden, mevsimin ve iklimin virüs üzerinde direkt bir etkisi olmadığı düşünülüyor.
Sonuç:
• Prof. Tasuku Honjo böyle bir açıklama yapmadı ve bu iddiaları içeren bir açıklama yaptığına dair iddiaları yalanladı.Prof. Tasuku Honjo böyle bir açıklama yapmış olsaydı bile…
• Prof. Tasuku Honjo’nun özgeçmişinde Wuhan’da çalıştığına dair bir bilgi yok. 
• Dünya Sağlık Örgütü’ne göre koronavirüs insan yapımı değil. ABD İstihbarat Topluluğu da koronavirüsün insan yapımı olmadığına dair genel bilimsel görüşle aynı kanıda olduklarını açıkladı.
• Virüsün doğallığıyla yayıldığı çevrenin sıcaklığı arasında bir ilişki bulunmuyor.

Sonuç olarak;

Nobel Ödüllü Prof. Tasuku Honjo’nun koronavirüsün insan yapımı olduğuna dair açıklama yaptığı iddiası