İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 9 Ağustos 2022 tarihinde paylaşılan illüstrasyonun Arap bir karikatüriste ait olduğu iddia edildi.

Paylaşımdaki illüstrasyonda Türkiye'de sokaklarda alışveriş arabasıyla gezen ve geleneksel kıyafet giyen bir erkek çizimi yer alıyor. Birçok sosyal medya kullanıcısının kişinin Arap olduğu kanaatine de giydiği kıyafet ile vardığı tahmin edilebilir.

 İllüstrasyonun Sahibi Gerçekten Arap Karikatürist mi?

Tineye üzerinden tersine görsel arama yöntemi ile illüstrasyon taratıldığında paylaşımın asıl sahibine ulaşılabiliyor. Hakan Keleş isimli bir Türk çizer çalışmasını onaylanmış Instagram hesabından 2021 yılında tarafından “Damping” açıklaması ile paylaşmış.

Sanatçının Instagram hesabını incelendiğinde diğer çizimlerinin de iddiaya konu olan illüstrasyondaki üslubuna benzer olduğu görülebiliyor.

Keleş’in çizimlerinde Türkiye’deki gündemle alakalı eleştirel bir yaklaşımla çalıştığı söylenebilir. İllüstrasyonun sosyal medyada farklı bir çizer tarafından oluşturulduğuna dair paylaşım oldukça beğeni alınca, Hakan Keleş Twitter hesabından iddiayı ironik bir şekilde yanlışlamış.

İddia daha önce Malumatfuruş ve Teyit tarafından da analiz edildi.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından  paylaşılan illüstrasyonun Arap bir karikatüriste ait olduğu iddia edilmişti. Türkiye'de sokaklarda alışveriş arabasıyla gezen ve geleneksel kıyafet giyen bir erkek çiziminin yer aldığı paylaşımın asıl sahibi Hakan Keleş isimli bir Türk çizer. Keleş, çalışmasını onaylanmış Instagram hesabından 2021 yılında tarafından “Damping” açıklaması ile paylaşmış. Hakan Keleş ayrıca Twitter hesabından da illüstrasyonun kendisi tarafından çizildiğini ima ederek iddiayı yanlışlamış. Keleş’in Instagram hesabında Türkiye’deki gündemle alakalı eleştirel bir üslupla çalıştığı birçok illüstrasyonunu görmek mümkün.

Sonuç olarak;

Paylaşımdaki illüstrasyonun Arap bir karikatüriste ait olduğu iddiası yanlış.