Bir X hesabı tarafından 8 Temmuz 2024’te yapılan bir paylaşımda videonun Dubai’de uçan kuryelerin hizmete başladığını gösterdiği iddia edildi.
İddia YANLIŞ
→ Video Dubai’yi değil Abu Dabi’yi gösteriyor. Careem adındaki bir Super App’in yemek servisi hizmetini tanıtmak için paylaşılmış.
→ Video görsel efekt araçlarıyla üretilmiş. Videonun bu şekilde üretildiği Careem YouTube sayfasında belirtilmiş.
Video Görsel Efekt Kullanılarak Üretilmiş
Teknolojinin gelişmesi ve yapay zekanın hayatımıza dahil olmasıyla beraber görsel araçlarda manipülasyon yapılabilmesi geçtiğimiz senelere nazaran daha kolay hale geldi. Markalar da teknolojinin bu atılımını kullanarak hayal gücünün sınırlarını her geçen gün daha da zorluyorlar. Geçtiğimiz Kasım ayında bir markanın Boğaziçi Köprüsüne battaniye astığı video sosyal medyada dolaşıma girmiş, bu videonun daha sonra Vfx programları yardımıyla oluşturulduğu açıklanmıştı. Söz konusu iddia da bu markanın reklam stratejisi ile benzerlik taşıyor.
Söz konusu videonun thumbnail fotoğrafı arama motorlarında aratıldığında zaman videonun Dubai’de değil Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de kaydedildiği anlaşılıyor. Bir daire ilanında Videodaki binanın ve kanalın Abu Dabi’deki Al Raha Beach yakınlarıda olduğu fark ediliyor.
Video dikkatli incelendiği zaman binanın üzerinde 'Canal Blossom' yazdığı fark ediliyor.
‘Canal Blossom Al Raha’ ifadesi Google’da aratıldığı zaman bina ile ilgili bir ilana ulaşılabiliyor. Google Maps üzerinden de videonun çekildiği yere erişebilmek mümkün.
Thumbnail fotoğrafı üzerinden başka bir detaya erişilemiyor. Bu yüzden videodan alınan görsellerin tek tek arama motorlarında aratılması gerekiyor. Aratılan karelerden birinden 24 Mayıs 2024’te paylaşılan bir Instagram videosuna denk gelmek mümkün. Videonun açıklama kısmında İngilizce “Abu Dhabi'de görülen Careem bu yiyecek teslimatlarıyla çılgına dönüyor.” ibaresi yer alıyor.
Açıklamadaki ‘Careem’ sözcüğü dikkat çektiği için ‘Careem’i Google’da aratmak gerekiyor. Careem’in Uber’e ait olan, Orta Doğu, Afrika ve Güney Asya bölgelerindeki 10 ülkeyi kapsayan 70'ten fazla şehirde faaliyet gösteren Dubai merkezli bir süper app olduğu anlaşılıyor. Bu videoda ise uygulamanın yemek servisi hizmetine vurgu yapılıyor. Careem’in marka renginin de tıpkı Jetpack ile uçan adam gibi yeşil olduğu dikkat çekiyor.
Google’da ‘Careem Jetpack Dubai’ araması yapıldığı zaman Careem’in Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşayan kişilere yönelik duyuru ve reklam paylaştığı Instagram hesabına ulaşılabiliyor. Instagram hesabındaki ufak bir gezintinin ardından ise 28 Mayıs 2024’te söz konusu iddiadaki videonun paylaşıldığı görülüyor.
Video hakkında daha fazla bilgi bulabilmek için Careem’in diğer sosyal medya hesaplarına da bakılabilir. Videonun aynı zamanda Careem’in Tiktok hesabına, X hesabına ve YouTube hesabına da yüklendiği anlaşılıyor.
YouTube hesabındaki açıklama kısmındaki ‘Bu içerik nasıl oluşturuldu?’ bölümü ise dikkat çekiyor. Bu bölümde videodaki seslerin veya görsellerin önemli ölçüde düzenlenmiş ya da dijital olarak üretilmiş olduğundan bahsediliyor.
YouTube Kasım 2023’te yayınladığı blog gönderisinde değiştirilmiş veya sentetik videolar yapmak için yapay zeka araçları kullanıp kullanmadıklarını açıklamayan içerik oluşturucuların, içeriklerinin kaldırılması veya platformun gelir paylaşım programından askıya alınması gibi cezalarla karşı karşıya kalacağını belirtmişti.
Video YouTube Stüdyo’ya eklendikten sonra içerik üreticileri videonun yapay zeka ya da başka tür programla üretilip üretilmediğini işaretlediği bir ekran ile karşılaşıyor. İçeriğin yapay zeka ile üretildiğini kabul eden üreticiler ise videolarının altında ‘Bu içerik nasıl oluşturuldu?’ bölümünün bulunacağını kabul etmiş sayılıyor.
Careem İçin Bu Tür Bir Reklam İlk Değil
Super App Careem, 2016 senesinde taşımacılık tarafını öne çıkaracak bir reklam projesine imza attı. Dubai’de büyük bir sapanın bir insanı fırattığı reklam çok ses getirdi. CGI teknolojisinin kullanıldığı reklamın son kısmının kesildiği hali ise viral oldu.
Özetle, videonun Dubai’de uçan kuryelerin yemek teslimatına başladığını gösterdiği iddiası doğru değil
Sonuç olarak;
Videonun Dubai’de uçan kuryelerin yemek teslimatına başladığını gösterdiği iddiası doğru değil