Bir Twitter kullanıcısı tarafından 27 Kasım 2021 tarihinde yapılan paylaşımda Sarah Baxter’in Erdoğan ve Türkiye hakkında görseldeki cümleleri kurduğu iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
İçerideki ne zaman uyanacaklar acaba mesele o Erdoğan 100 yıl öncesinin güçlü devletine dönmek istiyor. Her konuda yalnız kalan birisi ancak kendi halkı ona inanıyor. Böylesi bir dünyada güçlü olabilmek zor fakat bunu başarmak için her kapıyı çalıyor. Kendi inancından insanlar bile onu hafife alıyor ancak hiçte hafife alınacak bir politika izlemiyor. Ona karşı medya ve sosyal medya saldırıları gerçekleştiriliyor. Sessiz kalması iyi planlar yaptığını gösteriyor. Biden'ı mağlup etmek için ülkesine zengin yatırımcılar çekiyor. Çok zeki bir lider olduğunu düşünüyorum.

İddia farklı kullanıcılar tarafından da paylaşılmış.
Açıklamaları Gazeteci Sarah Baxter mı Yaptı?
Bir süredir sosyal medyada dolaşan fakat geçtiğimiz ay Twitter’da sıklıkla paylaşılan görselde, The Guardian adlı İngiliz gazetesinde yazarlık yaptığı söylenen Sarah Baxter’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında birçok yorum yaptığı iddia ediliyor. Baxter’a ait olduğu söylenen açıklamalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın amaçları ve bu amaçlara ulaşmak için zekice yürüttüğü stratejiler belirtilmiş.
İddiaları dile getirdiği söylenen Sarah Baxter bir gazeteci. 1962 yılında İngiltere’de doğan Baxter, farklı ülkelerde eğitim gördükten sonra kariyerine gazeteci olarak devam etmiş. 1996 yılında The Observer adlı kuruluştan ayrılıp Sunday Times’ta yazmaya başlayan Baxter’ın yıldızı burada parlamaya başlamış. Washington ve Londra gibi önemli yerlerde muhabirlik yapan Baxter, 2020’ye kadar Sunday Times’ta çalışmaya devam etmiş. Bu sırada birçok gazetecinin de yaptığı gibi farklı gazetelere de yazılar yazmış. Bu yazılardan bazıları The Guardian’da yayımlanmış. Şu an serbest gazeteci olarak çalışan Baxter, birçok kuruluşa yazmaya devam ediyor.
Paylaşımda Sarah Baxter’ın The Guardian yazarı olduğu özellikle belirtildiğinden söz konusu açıklamaları The Guardian’da yapmış olabilir. Google’ın internet sitesi içi arama yöntemleriyle Baxter’ın The Guardian’da çıkmış yazıları araştırıldığında böyle bir sonuca ulaşılamıyor. The Guardian’ın web sitesinden kontrol edildiğinde de Sarah Baxter’ın Erdoğan veya Türkiye’yle ilgili paylaşımdaki iddiaları içeren bir makalesi bulunmuyor.
Baxter özelinde daha genel bir aramaya gidildiğinde ise Sarah Baxter ve Louise Callaghan tarafından kaleme alınan ve The Sunday Times’ta yayımlanan makaleye ulaşılıyor. “Autocrats wary of new world order as Trump bromance nears end” başlıklı makalede genel olarak otoriter olarak görülen liderlerin - ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’da bu liderler arasında - ABD ile Donald Trump döneminde nasıl bir ilişki izlediklerini ve Joe Biden’ın seçilmesiyle nasıl bir yeni ilişki izleyecekleri öngörülmeye çalışılmış.

Makale detaylı incelendiğinde paylaşımda belirtilen konulara değinildiği fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik herhangi bir övgünün yer almadığı görülüyor. Joe Biden’ın ABD başkanı olmasıyla otoriter liderlerdeki politika değişimine değinen makale, “Trump kardeşliği sona ererken, otokratlar yeni dünya düzenine karşı temkinli” başlığıyla paylaşılmış. Yazar makalesinde, Erdoğan ile Trump’ın politik ilişkisini “maço karşılaşmalar” olarak tanımlamış. Devamında ise, Erdoğan’ın Biden’ın gelişiyle Türkiye'nin “ekonomi ve yargıda yeni bir reform dönemi” başlatacağının sözünü verdiğini, Erdoğan'ın “damadının” Maliye Bakanlığı’ndan istifa ettirilmesiyle yatırımcıya güven vermeye çalışıldığı ve yıllardır Erdoğan’ın rakiplerini karalamaya çalışan hükümet yanlısı basının Türkiye’nin bir değişimin yaşandığını göstermeye çalıştığı yazılmış.

İddia YANLIŞ
27 Kasım 2021 tarihinde bir Twitter kullanıcısı tarafından Sarah Baxter’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında görseldeki açıklamaları yaptığı iddia edilmişti. İddia incelendiğinde ise görseldeki açıklamaların Sarah Baxter tarafından dile getirildiğine dair hiçbir kanıt bulunmuyor.

Sonuç olarak;

Sarah Baxter'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında görseldeki açıklamaları yaptığı iddiası yanlış.