İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 17 Mayıs 2022 tarihinde paylaşılan fotoğrafın, Suriye’de Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine geri dönmemelerini için düzenlene protestoyu gösterdiği iddia edildi

Türkiye’deki Mültecilerin Durumu Tartışma Konusu

Yedi yıldır dünyada en fazla mülteci bulunduran ülke konumunda olan ve Mülteciler Derneği’ne göre 3 milyon 754 bin Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye’nin son aylardan önemli gündem maddelerinden birini Suriyeli sığınmacılar oluşturuyor. Muhalefet partilerinin hükümetin göçmen politikasına yönelik eleştirileri sürerken liderliğini Ümit Özdağ’ın yaptığı Zafer Partisi’nin Suriyeli sığınmacıları ülkelerine geri gönderme üzerine düzenlediği kampanya özellikle sosyal medyada ses getirdi. Sığınmacı konusu üzerine giderek artan kutuplaşma ise sosyal medyada göçmenler hakkında yanlış bilgi dolaşımını oldukça arttırmış durumda. Dolaşımdaki video ve görseller hedef gösterici gönderiler eşliğinde göçmenlerin davranışları ve oluşturdukları kalabalıklara dair iddialar içeriyor. 
Nisan ayında dozu giderek artan göçmen ve mülteci tartışmalarını takiben, mültecilerin tamamen geri gönderilmelerinin söz konusu olmadığını, 2016’dan bu yana Türkiye’nin Suriye’de oluşturduğu güvenli bölgelere dönen 500.000 Suriyeli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilerleyen günlerde yaklaşık olarak 1 milyon Suriyelinin ‘gönüllü’ geri dönüşü için hazırlık yaptıklarını belirten yeni bir açıklamada bulundu. İdlib’de inşa edilen briket evlerin temel atma törenine video bağlantı ile katılan Erdoğan, evlerin sayısının 100.000’e çıkarılacağını, 4 ayrı bölge için benzer planları bulunduğunu, başta Azez, Cerablus, El Bab ve Tel Abyad kökenli göçmenler olmak üzere, 13 bölgeye yaklaşık 1 milyon kişinin dönüşü için hazırlıklar yapıldığını söyledi.
Suriyelilerin ve diğer göçmenlerin hangi şartlarda ve nasıl geri dönebilecekleri tartışılmaya devam ederken, 14 Mayıs Cumartesi günü Afrin/Suriye’de Suriyelilerin, ülkelerine geri dönecek Suriyeliler adına girişilen projelere karşı gerçekleştirdikleri bir protesto, sosyal medyada özellikle geri dönecek Suriyeliler’in kendi vatandaşları tarafından istenmediği yönünde yanlış bir algı ile paylaşılıyor.

Görüntülerdeki Protesto Ne İçin Düzenlendi?

Gönderilerde protestoyu gerçekleştiren Suriyelileri gösterdiği iddiasıyla fotoğraf ve video olarak paylaşılan görüntülerin üzerinde, North Press Agency logosu bulunuyor. Anahtar kelimeler ve tersine görsel arama motorları, Suriye’de yayın yapan North Press Haber Ajansı’nın bu fotoğrafı kullandığı haberine ulaşmayı sağlıyor.
Haberin detaylarına göre, bölgeye dair Türkiye ve Rusya arasında yapılan anlaşmaların da eleştirildiği protestolar, Türkiye’nin Kuzey Suriye’de inşa etmeyi planladığı yerleşim bölgelerine karşı Afrin’de düzenlenmiş. 2018’de Türkiye tarafından kontrol altına alınan Afrin’e o tarihten itibaren Rif Şam, Humus ve Halep bölgelerinden yerleşimler başlamıştı. Yerleşimcilerin gerçekleştirdiği protestoyu asker, sivil polis ve Suriye Milli Ordusu’nun çevrelediği belirtilirken, göstericilerin Suriye Milli Ordusu’na hükümet güçlerine karşı ana yurtlarına dönebilmek için savaş açma çağrısında bulundukları da ekleniyor. 

İddia YANLIŞ

Bir Instagram hesabı tarafından paylaşılan fotoğrafın  Suriye’de yaşayan Suriyelilerin Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine geri dönmelerini protesto ettiğini gösterdiği iddia edilmişti. Protesto gösterilerine yer veren kaynaklara göre protestolar, Türkiye’nin Kuzey Suriye’de inşa etmeyi planladığı yerleşim bölgelerine ve bunun sonucu olarak bölgenin demografik yapısının değişmesine karşı Afrin’de düzenlenmiş. Kaynaklarda 2018’de Türkiye tarafından kontrol altına alınan Afrin’e o tarihten itibaren çevre bölgelerden Afrin’e yerleşen halkın gerçekleştirdiği protestoyu asker, sivil polis ve Suriye Milli Ordusu’nun çevrelediği ve göstericilerin Suriye Milli Ordusu’na hükümet güçlerine karşı ülkelerine dönebilmek için savaş açma çağrısında bulundukları ekleniyor. 

Sonuç olarak;

Suriye’de Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine geri dönmelerinin protesto edildiği iddiası yanlış.