İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 23 Mayıs 2022 tarihinde yapılan bir paylaşımda, Ukrayna’daki Azov Taburu’nun Rusya bayrağı yerine yanlışlıkla Hollanda bayrağı yaktığı iddia edildi.

İddia yerli ve yabancı sosyal medya hesaplarınca paylaşılmış.

Bayrak Yakma Görüntüsü Orijinal mi?

Azov Taburu, 2014 yılında Donbass Savaşı sırasında Rusya yanlısı güçlerle çatışmak için kurulan paramiliter bir milis örgütü. BBC’de yer alan habere göre, Azov Taburu’nu oluşturan aşırı sağcılar, yapının emir komuta zincirine alınması sonrasında tasfiye edilmiş. Yine de Azur Taburu hem Rusya tarafından hem de bir kısım Batılı medya kuruluşları tarafından uzun süredir Neo-Nazi olmakla suçlanıyor. 2016 yılında BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından hazırlanan bir raporda, Azov Taburu’nun savaş suçu işlediği belirtiliyor. 
Fotoğrafta Azov Taburu’na bağlı olduğu belirtilen bir grup milisin Hollanda bayrağını yaktığı görülüyor. Fotoğraf arama motorları üzerinden geriye dönük aratıldığında Youtube’da bir video bulunuyor. Fakat video Rusya’nın Ukrayna işgalinin çok öncesinde, yani 2016 yılında Youtube’a yüklenmiş. 

2:28 dakikalık videoda, EUObserver’a göre, Ukraynaca konuşulan videoda milislerin Hollanda’da yapılacak 2016 Ukrayna-AB Ortaklık Anlaşması Referandumunda Hollandalıların ‘hayır’ demesi durumunda Hollanda’da terör eylemlerini yapacakları belirtiliyor. Bu anlamda, yanlışlıkla değil kasten Hollanda bayrağı yakılıyor.
Fakat, videonun gerçekliği de tartışma konusu. Azov Taburu adına konuşan bir yetkili, daha sonra yaptığı açıklamada videonun sahte olduğunu belirtiyor. 

Videonun gerçekliğini inceleyen Bellingcat, videonun üretiminin ve yayılmasının ardında St. Petersburg ‘Trol Fabrikası’ adı verilen ve Rus hükümeti ile çok yakın işbirliği içerisindeki bir ekibin olduğunu tespit etmiş.
İddia Reuters tarafından da incelenmiş.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan bir paylaşımda, Ukrayna’daki Azov Taburu’nun Rusya bayrağı yerine yanlışlıkla Hollanda bayrağı yaktığı iddia edilmişti. Resimdeki milislerin bayrak yakma videosunu 2016 yılında Azov Taburu adına paylaştıkları ve yanlışlıkla değil, kasten yaptıkları görülüyor. Fakat, videonun sahte olduğu ve Azov Taburu tarafından yayınlanmadığı tespit edilmiş. 

Sonuç olarak;

Ukrayna'da yanlışlıkla Hollanda bayrağının yakıldığı iddiası yanlış.