Video ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın Sokak Köpeklerine Dair Güncel Açıklamalarını mı Gösteriyor?
Toplum
İlk yayın :
30 Mayıs 2024
İddia şöyle;
Bir X hesabı tarafından 26 Mayıs 2024 tarihinde paylaşılan videoda Mansur Yavaş’ın sokak köpeklerine dair açıklamalarının güncel olduğu iddia edildi.
İddia YANLIŞ
→ Son dakika etiketiyle paylaşılan videoda yer alan ABB Başkanı Mansur Yavaş’a ait açıklamalar, güncel olarak tartışılan sokak köpekleri yasa tasarısıyla ilgili değil.
→ Yavaş bu açıklamayı Aralık 2023’te, Ankara - Keçiören’de 4. Sınıf öğrencisi Tunahan Yılmaz’ın sokak köpekleri tarafından saldırıya uğraması üzerine yapmış.
→ Yavaş’ın videodaki açıklamasında da bir çözüm yöntemi olarak sokak köpeklerinin “uyutulmasıyla” ilgili ifadeler geçmiyor. Yavaş bu sorunun çözümü için hayvanseverleri daha fazla sorumluluk almaya çağırıyor.
ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın Açıklamaları Güncel Değil
Sokak köpeklerine dair yasal düzenlemeler bir süredir kamuoyunun ve sosyal medyanın gündeminde. Tasarı henüz TBMM’de yazılı bir teklife dönüşmedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un açıklamasına göre hazırlanan taslak AK Parti meclis grubunda görüşüldükten sonra kanunlaşma sürecine girebilir. Fakat hazırlanan taslakta olduğu iddia edilen birçok yasal düzenleme medya organlarında yer buluyor. Çıkan haberlere göre belediyeler barınaklardaki köpeklerin fotoğraflarını internete yükleyecek, ardından köpeklerin sahiplendirilmesi için 30 günlük bir süre tanınacak. Bu süre zarfında sahiplenilmeyen köpeklerin “uyutulmasının” da taslakta yer aldığı bilgileri dolaşım halinde. Hayvanseverler ve hayvan hakları örgütleri taslakta yer aldığı iddia edilen birçok madde için tepkilerini dile getiriyorlar. Sosyal medyada gündem sokak hayvanları olunca başta siyasetçiler olmak üzere kamuoyunda popüler olan birçok kişinin sokak hayvanlarıyla ilgili yaptığı daha önceki açıklamalar da güncel olduğu iddiasıyla dolaşıma girdi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın sokak köpeklerine yönelik sözlerini içeren bir video da “son dakika” etiketiyle paylaşılmış.
2.10 dakika süren videoda Yavaş’ın açıklamaları şu şekilde:
“Ben Avrupa’da hiçbir yerde sahipsiz hayvan görmedim. Hayvanseverlerin de yeni yaptığımız barınakta maliyeti bizim tarafından karşılama karşılığında bakmalarını istiyorum. Çünkü hayvanseverlerin bu tür bir barınak talebi de var. Saygılıyım, hayvanseverlerin fikirlerine de saygılıyım ama o kadar çok popülasyon arttı ki Türkiye'de ilk defa kendi imkanları dışında kısırlaştırma ihalesi açan belediyeyiz. 13 klinikle anlaştık. Dişiler kısırlaştığında bir hafta kalması gerekiyor. Erkek olanlar hemen sokağa tekrar bırakılabiliyor ama bu popülasyonda bu şekilde sadece kısırlaştırmayla bunun önünü almanın imkanı yok. Bir yandan ona devam edeceğiz; ama bir yandan da mutlaka sokaktakileri barınaklara alıp orada misafir edeceğiz. Hayvanseverler de elini taşın altına koysun, biz de destek oluruz. Sahiplensinler, sahipsiz hayvan olmasın. Hayvanseverler istedikleri gibi baksın ve ilgilensin. Bu popülasyonla başka türlü baş etmek mümkün değil. Ben bunu daha önce söylediğimde muhalif çevreler, 'Çaresizliğini ilan etti' dedi. Bütün Türkiye aynı durumda. Gelin hep beraber toparlayalım bu işi. Sanıyorum, Meclis'te de bununla ilgili bir kanun çıkacak. Ne kadar kısırlaştırırsanız kısırlaştırın, şu aşamada önü alınamayacak gibi görünüyor.”
Paylaşılan gönderide video geçen üç cümle öne çıkarılmış. Bunlar;
"Sadece kısırlaştırarak önlem alamazsınız.
Çok istiyorlarsa hayvanseverler sahiplensinler.
Avrupa'da sokakta tek bir sahipsiz hayvan yok."
Yasal düzenlemelerin sosyal medyada yoğun şekilde tartışıldığı ortamda Yavaş’ın açıklamaları bağlamından koparılarak hem güncel hem de tartışılan yasal düzenlemeleri savunuyor havası verilmek istenmiş.
Yapılan kısa bir araştırmayla Mansur Yavaş’ın açıklamalarının 2023 Aralık tarihinden olduğu görülüyor. Dünya Engelliler Günü etkinlikleri sebebiyle vatandaşlar ve sivil toplum örgütleriyle bir araya gelen Yavaş, o dönem 4. Sınıf öğrencisi Tunahan Yılmaz’ın Keçiören’de sokak köpekleri tarafından saldırıya uğraması üzerine konuşmuş. Yavaş açıklamalarında sokak köpeklerinin hayatına son verilmesinden bahsetmemiş ve dolayısıyla bu eylemi savunmamış. Yavaş açıklamalarında yalnızca kısırlaştırmayla sorunun çözülemeyeceğini dolayısıyla insanların hayvan sahiplenmesi ve barınakların köpeklere bakması gerektiğini vurgulamış.
Ülkeler Sokak Köpekleriyle İlgili Hangi Politikaları Uyguluyor?
Sokak köpekleriyle ilgili olarak farklı ülkelerin farklı politikalar izlediği görülüyor. Hükümetin aldığı bu kararın İngiltere modelinden esinlenerek oluşturulduğu kamuoyu gündeminde. İngiltere’de köpeklere sahiplerinin bilgilerini içeren mikroçip takılması zorunlu. Sokaktaki sahipsiz köpeklerse belediyelere veya sokak hayvanlarına yönelik sivil toplum örgütlerine bildiriliyor. Sahibi bulunamayan veya sahiplendirilemeyen köpeklerinse hayatlarına son veriliyor. İngiltere’de günlük ortalama 21 köpeğin hayatına son verildiği düşünülüyor. İspanya’da ise sokak hayvanlarının yaratabileceği sorunları önlemek için barınak sağlama, zorunlu kısırlaştırma, çip kullanımı, eğitim ve yasaları içeren bir yöntem kullanılıyor. Ayrıca İspanya’da sahiplendirdiği hayvanları bırakanlar ve hayvanlara zarar verenler için ağır para cezaları öngörülürken, hayvanların sağlık problemleri dışında ötenaziyle hayatına son verilmesi eylemi yeni yasayla birlikte yasaklanmış durumda.
Sonuç olarak;
Videonun Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın sokak köpeklerine dair güncel açıklamalarını gösterdiği iddiası yanlış
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
Görsel ABD Seçimlerinde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı'na Oy Atıldığını mı Gösteriyor?
Seçilenler vs Atananlar: Türkiye'de Kayyum Belediyeciliği
Apollo 11 Astronotları Ay’dan Döndükten Sonra Anıtkabir’i Ziyaret Etti mi?
Fotoğraf TUSAŞ Saldırısında Öldürülen Teröristlerin Konulduğu Sarı Torbaları mı Gösteriyor?
Ötüken Belediyesi’nin Devlet Bahçeli Caddesi’nin İsmini Ümit Özdağ Caddesi Olarak Değiştirdiği İddiası Doğru mu?
Trabzon Opera Binası 1958'de Yol Yapmak İçin Yıkıldı mı?
2023 Yılı Gelir Vergisi Rekortmeni Rahmi Koç mu Oldu?
Fotoğrafın Üsküdar’da Çekildiği İddiası Doğru mu?
Başkentler Ülke Ekonomileri İçin Ne Kadar Hayati?
Fotoğrafın Keçiören Metrosunu Gösterdiği İddiası Doğru mu?