
Video Bingöl'de Görülen Dev Kaplumbağayı mı Gösteriyor?
Yanlış Bilgi
İlk yayın :
20 Şubat 2024
İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 16 Şubat 2024’te yapılan paylaşımda yer alan videonun Bingöl'de bir vatandaşın tarlasına giren dev kaplumbağanın güvenlik güçleri tarafından güçlükle yakalandığı görüntüleri gösterdiği iddia edildi.
Gönderi kısa zamanda 450 bine yakın görüntülemeye ulaşmış.
İddia YANLIŞ
→ Video, Halit Nur Tartar adındaki bir dijital kompozitöre ait bir görsel efekt çalışması ile hazırlanmış.
Video Halit Nur Tartar Adında Bir Dijital Kompozitöre Ait
X gönderisinde yer alan video, “Geçtiğimiz günlerde Bingöl'de bir vatandaşın tarlasına giren dev kaplumbağa güvenlik güçlerinin yoğun çalışmaları neticesinde yakalanmış.” notu ile paylaşılmış. Google aramalar üzerinden basit bir anahtar kelimesi ve zaman aralığı belirleyerek yapılan aramada videonun ilk olarak Halit Nur Tartar isimli bir dijital kompozitör tarafından 15 Şubat 2024 tarihinde paylaşıldığı görülüyor. Tartar, aynı videoyu farklı mecralar üzerinden de “Bingöl'de Dev Kaplumbağa” başlığı ile paylaşmış. Tartar’ın Linkedin platformundan videoya dair yaptığı açıklama şöyle:
Dev kaplumbağa temalı VFX (görsel efekt) çalışmam. Bu çalışmadaki modelleme bana ait değil. Fakat gerçekçi görünmesi için blenderda sculpt araçlarını kullandım ve videonun dokusunun üzerinde çalıştım. Daha gerçekçi görünmesi için videoyu çektiğim ortamın yüksek dinamik aralığını oluşturdum. Kamera takibini Nuke (film prodüksüyonlarında kullanılan bir birleştirme aracı) ile yaptım ve multipass birleştirme ile bu sonuca ulaştım. Bu animasyon VFX denemesini Unreal Engine'den (bir 3D oluşturma aracı) alacağım render ile de deneyeceğim.
Video İlk Olarak 16 Şubat 2024’te Çarpıtılarak Paylaşılmış
Görsel efekt programları kullanılarak oluşturulan video farklı kanallar üzerinden paylaşıldıktan sonra, farklı sosyal medya platformları üzerinden Bingöl’de yakalanan dev bir kaplumbağayı gösterdiği iddiasıyla viral olmuş. Ancak yapılan ilk paylaşım, 16 Şubat 2024 tarihli bir X gönderisi.
Bingöl’de bulunduğu iddia edilen dev kaplumbağanın yer aldığı video, sosyal medya üzerinden yaygınlık kazandıktan sonra bazı yerel habersitelerinde bile yayınlandı.
Sonuç olarak;
Videonun Bingöl'deki bir vatandaşın tarlasına giren dev kaplumbağanın güvenlik güçleri tarafından güçlükle yakalandığı görüntüleri gösterdiği iddiası yanlış.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
Video Diyarbakır'ın İlçesi Silvan'da Kepçeye Takılan Dev Yılanı mı Gösteriyor?
Videonun Soğuk Havada Donan Suyu Gösterdiği İddiası Doğru mu?
Videonun Dubai’deki Uçan Kuryelerin Yemek Teslimatını Gösterdiği İddiası Doğru mu?
Video Avustralya'da Ortaya Çıkan Dev Kırkayağı mı Gösteriyor?
Görsel Endonezya'da Sahile Vuran Dev Kalamarı mı Gösteriyor?
Video İtalya’da Denizin Yükselmesi Sonucu Ortaya Çıkan Balinayı mı Gösteriyor?
Video Hawaii'deki Mutasyona Uğramış Dev İnsanları mı Gösteriyor?
Dev Bir Yılanı Gösteren Video Van’da mı Çekildi?
Görseldeki Dağ Aslında Taşlaşmış Dev Bir Ağaç mı?
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi 195. Dönem Birincisi Mezuniyet Konuşmasında Paylaşımdaki İfadeleri Kullandı mı?