Video İrlanda’da HAARP Teknolojisi Sonucu Oluşan Hava Olayını mı Gösteriyor?
İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 17 Kasım 2023 tarihinde paylaşılan videoda, İrlanda’da jeo mühendislik araçları (HAARP) kullanılarak hava durumunun değiştirildiği iddia edildi.

<b>Paylaşım 218 beğeni almış, 100’den fazla kez yeniden paylaşılmış ve 30 binden fazla kez görüntülenmiş. HAARP ile ilgili iddialar <a href="https://x.com/Maviturkk/status/1721929647498141777?s=20">sosyal</a> <a href="https://x.com/Maviturkk/status/1722533191146176841?s=20">medyada</a> dönem dönem geniş yayılım alanına ulaşıyor.</b>

İddia YANLIŞ
İddiada paylaşılan video İrlanda’dan değil, 30 Mayıs 2022 yılında gerçekleşen Meksika’daki Agatha kasırgasından. 
Meksika’da Atlantik ve Pasifik kaynaklı kasırgaları her yıl gözlemlemek mümkün.
Videodaki Görüntüler 2022’de Meksika’da Gerçekleşen Agatha Kasırgasına Ait
HAARP, Dünya’nın atmosferinin en dış katmanı olan ve radyo dalgalarının iletilmesinde kullanılan iyonosferin özelliklerini incelemek için başlatılmış olan bir proje. Projenin en temel amacı ise radyo iletişim ve gözlem araştırmalarını geliştirmek amacıyla iyonosfer tabakasında incelemeler ve deneyler yapmak. Bu proje kapsamında üretilen IRI’nin geçici süreyle iyonosferi uyarabilme kapasitesinin olması komplo grupları tarafından bu projenin doğa olaylarını manipüle etmek amacıyla geliştirildiği iddialarını dolaşıma sokulmasını tetikledi. Uzmanlar HAARP’ın yaydığı dalgaların gücünün  atmosferik doğa olaylarının yarattığı enerjiler yanında önemsenmeyecek kadar küçük kaldığını belirtiyorlar. 
Uzmanların bu açıklamalarına karşın bir doğal afet söz konusu olduğunda sosyal medyada en çok paylaşılan gönderiler bu doğal afetin HAARP cihazlarıyla tetiklendiği üzerine oluyor. Söz konusu iddia da videoda görülen hava olayının HAARP teknolojisinin ne kadar geliştiğinin bir göstergesi olduğunu iddia etmiş. Fakat paylaşımdaki video görsel arama araçları kullanılarak araştırıldığında görüntülerin İrlanda’dan değil, 2022 yılının mayıs ayında Meksika’da gerçekleşen Agatha kasırgasını gösteren haber içeriğinden olduğu anlaşılıyor. İddia paylaşımındaki video, farklı haber kaynaklarında da Meksika’daki fırtınayla ilişkilendirilerek paylaşılmış. 
30 Mayıs 2022 tarihli habere göre, yaz mevsiminin Meksika’ya gelmesiyle Agatha kasırgasının ülkeyi vurması beklendiği duyurulmuş. Kasırganın özellikle Oaxaca eyaleti ve çevresinde şiddetli yağışlarla etkili olacağı, bunun sel ve taşkınlara sebep olabileceği belirtilmiş. Meksika’da önlem olarak barınaklar oluşturulmuş, limanlar kapatılmış ve eğitime kısa süreli ara verilmiş. 
İrlanda, Meksika ve Kasırgalar
Dünya Bankası Grubu’nun araştırmasını üstlendiği İklim Değişikliği Bilgi Portalı’na göre Meksika’nın iklimi, bulunduğu coğrafya ve yer şekilleri gereği oldukça karmaşık. Daha kurak olan kuzey bölgesinin aksine, ülkenin güney bölgelerinin ve merkezdeki yüksek rakımlı bölgelerin her yıl hazirandan ekim ayına kadar yoğun yağış aldığı belirtilmiş. Ülkenin Atlantik ve Pasifik okyanuslarına sınır olan kıyılarının da yıllık olarak fırtınalara maruz kaldığı açıklanmış. ABD Ulusal Hava Servisi’nin web sitesinde 1851 yılından itibaren Meksika körfezinde meydana gelen kasırgaları incelemek mümkün. 
NASA Earth Observatory - Agatha Kasırgası

NASA Earth Observatory - Agatha Kasırgası

İrlanda’nın iklim verilerinde ise değişen küresel iklim şartlarına bağlı olarak sıcaklık artışı ve deniz seviyelerinin yükseldiği aktarılmış. Ülkenin yıllık döngüde haziran, temmuz ve ağustos aylarında en sıcak ayların yaşandığı bilgisi verilmiş. İrlanda Ulusal Meteoroloji Servisi’nin verilerine bakıldığında da 1964, 1986, 1998 ve 2014 yıllarında İrlanda’da kasırgalar oluşmuş. 

Sonuç olarak;

Görüntülerin İrlanda'da HAARP teknolojisi sonucu oluşan hava olayını gösterdiği iddiası yanlış.