İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 18 Ocak 2023 tarihinde paylaşılan videodaki ışığın Rusya’da görülen bir yıldırım topu olduğu iddia edildi.

İddia farklı sosyal medya hesapları tarafından da paylaşılmış.

Video, Gerçek Bir Olayı mı Gösteriyor?

Rusya’da çekildiği iddia edilen videodan alınan ekran görüntüleri Google tersine görsel arama metoduyla incelendiğinde videonun YouTube linkine ulaşılıyor. Andrei Trukhonovets isimli kullanıcı videoyu 2019’da paylaşmış ve video 7 milyon 500 bini aşkın kullanıcı tarafından izlenmiş. Videonun açıklama notunda videonun “CGI” (Computer-generated image) ile bir görsel efekt kullanılarak bilgisayar yazılımıyla oluşturulduğu belirtilmiş. Rusça olan videonun başlığında da CGI ifadesi bulunuyor.
Paste Embed Code for AMP
Trukhonovets, 3D sanatçısı olduğunu ve bu videoyu Adobe After Effects kullanarak hazırladığını ve AFP’ye belirtmiş. İddialara konu olan videosunun altındaki yorumlarda kendisinin yorumu en üstte bulunuyor. Video hakkında “I'm surprised how many people believe in miracles” (bu kadar kişinin mucizelere inanmasına şaşırdım) şeklinde ironik bir yorumda bulunmuş.

Gelen yorumlara da “Bu video, bilgisayar grafiklerini yeni öğrenmeye başladığımda oluşturuldu” şeklinde yanıt vermiş. Trukhonovets’in YouTube kanalı incelendiğinde de bu videodaki gibi görsel efektlerle oluşturulan çeşitli videolarını görmek mümkün. 

Gerçekte Yıldırım Topu Var mı?

“Yıldırım topu gerçek mi?” sorusu ile internette araştırma yapıldığında yıldırım topu hakkında. National Geographic’te 2019 yılında yayınlanan bir yazısı ile karşılaşıyor. Yazıda bu konu hakkında ilk kaydedilen gözlemlerden biri 1638’de İngiliz kilisesinin penceresinden görüldüğüne dair. Yıldırım topu olayının, gök gürültülü fırtınalar sırasında, bir saniye ile on saniye arasında havada parlaklık olarak göründüğü belirtilmiş. Ayrıca yazıda yıldırım topunun, genellikle gök gürültülü fırtınalar sırasında renginin maviden turuncuya, kırmızıya, sarıya değişebildiği de belirtilmiş. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan videodaki ışığın Rusya’da görülen bir yıldırım topu olduğu iddia edilmişti. YouTube’da 7 milyon 500 bini aşkın kullanıcı tarafından izlenmiş olan bu videoyu Andrei Trukhonovets isimli YouTube kullanıcısı 2019’da paylaşmış. Sonuç olarak sosyal medyada viral olan bu video bilgisayar ortamında görsel efektler kullanılarak düzenlenmiş. Trukhonovets, bu videoyu Adobe After Effects kullanarak hazırladığını ve bilgisayar grafiklerini yeni öğrenmeye başladığındığında oluşturduğunu belirtmiş.

Sonuç olarak;

Videodaki ışığın Rusya’da görülen bir yıldırım topuna ait olduğu iddiası yanlış.