İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 28 Haziran 2024 tarihinde yapılan bir paylaşımda, Yellowstone volkanının üst kabuğunun çatlamaya başladığı ve patlaması halinde dünyanın mini bir buzul çağına girebileceği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Videoda görülen yarıkların Wyoming’te yaşanan toprak kaymasıyla ilintili olma ihtimali yüksek. 
→ Resmi kurumlar, Yellowstone volkanının yakın zamanda patlama belirtisi göstermediğini ve bilim insanları patlama olasılığını 'çok düşük' olarak değerlendiriyor. Olası bir patlamanın buzul çağına yol açacağına dair ise net bir bilimsel bulgu bulunmuyor.
Video Bir Toprak Kaymasını Gösteriyor
Potansiyel büyük felaketler sosyal medyada en fazla ilgi çeken içeriklerin başında geliyor. Yellowstone da uzun yıllardır bu içeriklerin en önemli malzemelerinden biri. ABD’de bulunan Yellowstone Milli Parkı dünyada volkanik hareketliliğin çok yoğun yaşandığı bir bölge. Park içinde bir süper volkan yer alıyor. Süper volkanlar sıradan yanardağlardan çok daha büyük; devasa patlamalar gerçekleştirebiliyor ve küresel iklim üzerinden etkiler yaratabiliyor. Yellowstone süper volkanı son 2 milyon yılda üç büyük patlama gerçekleştirdi. Patlamalar küresel iklim değişikliklerine ve geniş çaplı ekosistem değişikliklerine neden oldu. Bilim insanları Yellowstone’un yakın gelecekte patlama olasılığının son derece düşük olduğunu belirtse de Yellowstone kollektif tahayyülde felaket teorilerini süslemeye devam ediyor. Volkanik bölgedeki en ufak patlama haberleri süper volkanın patlamasıyla ilgili iddiaların da sosyal medyada ivme kazanmasına neden oluyor. 
Söz konusu paylaşımda da Yellowstone’dan olduğu iddia edilen yer yarıklarını gösteren video eşliğinde Yellowstone’un üst kabuğunun çatlamaya başladığı öne sürülmüş. Gönderi süper volkanın patlamaya yakın olduğuna dair bir tonla yüksek sayıda etkileşim almış. Videodan alınan görüntüler görsel arama araçlarıyla aratıldığında YouTube ve LinkedIn platformlarında daha önce yapılmış paylaşımlara ulaşılabiliyor. LinkedIn’deki gönderide paylaşımı yapan jeolog ve bağlantıları gönderinin yorumlar kısmında videoda yer alan yarığın bir toprak kayması sebebi ile oluştuğu kanâtinde oldukları görülüyor. 
LinkedIn’de paylaşılan videoda sağ alt köşede bir TikTok hesap adı görülebiliyor. Arama devam ettirildiğinde ‘rednecklown’ kullanıcı adındaki TikTok hesabına ulaşabiliyoruz. Hesap incelendiğinde orijinal videonun hesabın sahibi tarafından kaldırıldığı görülüyor. Paylaşılan yeni bir videoda ise hesabın sahibi, yarığın bir toprak kayması sebebiyle oluştuğunu ve yanlış bir bilgi verdiği için söz konusu içeriği kaldırdığını söylüyor. Aynı zamanda yarığın 1 ayda 4 inç kadar hareket ettiği hesabın sahibi tarafından belirtiliyor.

Toprak kaymaları ise ABD’nin Wyoming eyaletinde alışılagelmiş bir doğa olayı. Özellikle eyaletin kuzeybatısında sık sık toprak kaymaları yaşanmakta. Bir makalenin özet kısmında paylaşılan bilgiye göre kuzeybatı Wyoming ABD içinde en fazla toprak kaymasına maruz kalan alanlarından biri. Daha önce tahliyelere sebep olmuş olan bu doğa olayı 2024’ün başlarında bir otoyolun çökmesine de sebep olmuş. Çok sayıda toprak kayması yaşayan eyalet yönetimi ise dijital olarak toprak kayması yaşanan bölgelerin haritasını paylaşıyor.
Volkan Patlama Emareleri Göstermiyor
USGS’e göre volkanın patlama zamanı bilinmemekle beraber volkanın patlama emareleri gösterdiğine dair bir veri yok. Bununla birlikte bilim insanları volkanın bir daha patlayabilceğinden bile emin değiller ve Yellowstone patlarsa bile bir buzul çağı beklenmiyor. 
Özetle, Video Yellowstone volkanının üst kabuğunun çatladığını göstermiyor. Bulunan veriler ve uzman görüşleri ile beraber video bir toprak kaymasını gösteriyor. 

Sonuç olarak;

Videonun Yellowstone milli parkında yer alan volkanın kabuğunun çatladığını gösterdiği iddiası yanlış.