AB nüfusunun yaşlandığı uzun zamandır bilinen bir gerçek. 2014 itibariyle birliğin nüfusu 507 milyon civarındaydı ve bunun sadece 169 milyonu, yani %33’ü otuz yaş altındaki gençlerden oluşuyordu. Kıtanın hızla yaşlandığına dair önemli bir diğer gösterge ise 2004 yılından bu yana 65 yaş üstü nüfus oranının 15 yaş altı nüfus oranını geçmiş olması. AB’nin yaş ortalaması 1990’dan bu yana her yıl ortalama 4 ay büyüyor. Öyle ki, 1990’da AB’nin yaş ortalaması 35 iken, 2013 itibariyle ortalama 43’e yükselmiş durumda. Bu duruma gelinmesinde doğurganlığın düşmesi gibi, ortalama yaşam süresinin uzamasının da payı var elbette. Peki AB’nin şimdilik azalmakta olan genç nüfusunun alışkanlıkları, sağlık ve eğitim durumları, internet kullanım becerileri ne durumda? Bu ve daha birçok sorunun cevabı Eurostat’ın “Being young in Europe Today” raporunda yer alıyor. Rapordan ilgi çekici bazı verileri derledik.
Evlenmeden Anne-Baba Olmak Yaygınlaşıyor
AB giderek yaşlanırken, toplum ve aile yapısı da bir değişim geçiriyor. Tek çocuklu ve çocuksuz evlerin AB genelindeki oranı geçtiğimiz dönemde arttı. AB her ne kadar farklı ülke kültürlerini bir arada barındırıyor olsa da, gençlerin aileleri ile olan ilişkileri birbirine benzer değişimler gösteriyor. AB genelinde ebeveyn evinden ayrılma ve evlenme yaşı yükselirken, evlilik dışı doğum oranı giderek artıyor. AB genelinde evlilik dışı doğumların toplam doğum sayısı içindeki payı 1993’de %19,7 seviyesindeyken, oran 2002’de %29,5’e ve 2014’te %42’ye yükseldi. Türkiye’de 2014 itibariyle kayıtlara geçen evlilik dışı doğumların toplam doğum içindeki payı ise tüm AB ülkelerinden aşağıda, %2,8 seviyesinde oldu.

Türkiye’de Gençler Arasında Obezite AB Ortalamasının Altında
AB’li gençler sağlıklarına önem veriyor. Kendi fikirleri soruluğunda gençlerin büyük çoğunluğu sağlığının iyi ya da çok iyi durumda olduğunu ifade ediyor. Sağlık durumu hakkında değişik görüşler ise konumlanan ekonomik sınıf ve cinsiyete göre farklılık gösteriyor. AB’li gençler arasında obezite oranı epey düşük. Vücut ağırlığının vücut uzunluğunun karesine bölünmesi ile elde edilen Vücut Kitle Endeks (BMI) değerinin 30 ve üzerinde olduğu durumlar obeziteye işaret ediyor. AB genelinde 15-24 yaş aralığındaki gençler arasında obezite oranı %4,8 seviyesinde. Genç kadınlarda obezite (%5,2), genç erkeklere  (%4,5) kıyasla biraz daha yaygın. Gençler arasında obez nüfusun en yoğun olduğu ülke  %14,4 ile İrlanda olurken Türkiye %3,3 oranı ile AB ortalamasının aşağısında yer alıyor.

İlk ve Orta Öğretimde İkinci Yabancı Dil Uygulaması Yaygınlaşıyor
Çalışma hayatında rekabetin artmasına paralel olarak kaliteli eğitime olan talep de artıyor. İyi eğitim denince akla çoğunlukla üniversite ve sonrası gelse de, giderek artan bir şekilde okul öncesi eğitimin önemine de vurgu yapılıyor. 2013 yılı itibariyle AB’de 3 yaş altındaki çocukların sadece üçte biri aile dışı eğitim olanaklarından faydalanıyordu. AB kültürel ve ekonomik entegrasyonu için en önemli araçların başında ise dil bariyerinin aşılması geliyor. AB çapında ilk ve orta öğretim seviyesinde birden fazla yabancı dil öğrenimi giderek yaygınlaşıyor. 2005 yılında AB çapında orta öğretim seviyesinde birden fazla yabancı dil öğrenen öğrenci oranı %46,7 seviyesindeydi. 2012’ye kadarki yedi yıllık sürede bu oran 18 puanlık ciddi bir artış göstererek %64,8’e yükseldi. AB’de orta öğretimde yabancı dil eğitimini en başarılı şekilde yaygınlaştıran ülke ise Lüksemburg oldu.

Dijital Dünyada Gençlerin Yapabildikleri
Dijital çağa kaçınılmaz olarak ayak uydurma çabalarımız bir taraftan günlük hayatımıza önemli değişiklikler getirirken, diğer taraftan kuşaklar ve sınıflar arasında uçurumun artmasına sebebiyet verdi. 2014 itibariyle, AB çapında 16-29 yaş aralığındaki nüfusun %90’ının internet erişimi vardı. Erişim oranı son on yılda hayli yüksek seviyelere ulaşmış olsa da, bilgisayar uygulamalarından azami ölçüde faydalanmak için gereken beceri ve eğitim olanaklarına herkes sahip değil. Belirli seviyede bir eğitim ve beceri gerektiren kimi bilgisayar fonksiyonlarının 16-29 yaş arasındaki AB nüfusu içinde kullanım oranları grafikteki gibi gerçekleşti. Türkiye’deki gençlerin birçok alanda AB’li yaşıtlarına göre bilgisayar kullanım becerileri daha düşük seviyede.

Kaynak: Being Young in Europe