Dünya nüfusunun önemli bir kısmı salgın nedeniyle ciddi önlemlerine maruz kalıyor. Bu önlemlerin süresi de salgının tepe noktasına ulaşmasıyla doğrudan ilgili. Salgının tepe noktasına ulaşması, virüsün azami miktarda nüfusa ulaşarak aktif vakalarda düşme gözlemlenmesi ile anlaşılıyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de ve Türkiye gibi artış eğiminin hala dik olduğu birkaç ülkede yeni vaka sayısında düzensiz olsa da azalmalar meydana geldi. Bu küçük işaretler salgının tepe noktasına yaklaştığımızın haberi olabilir. Fakat önlemlerin devam etmesi, salgının ikinci kez tepe noktasına ulaşmaması için gerekli.

COVID-19 salgını tüm dünyayı kasıp kavurmaya başladığında Çin’den sonra en fazla ilgiyi çeken ülke hiç şüphesiz İtalya oldu. Avrupa kıtasının salgının en yoğunlaştığı yer olarak dünya kamuoyunda ele alınmaya başlamasında salgının İtalya’yı hızlı bir şekilde etkisi altına almasının rolü çok büyük. Vaka sayısının 178 bini geçtiği ülkede yeni vaka sayısındaki artış, Mart ayının sonlarına doğru tepe noktalarına ulaştıktan sonra oldukça yavaş şekilde azalmaya başladı. İlk vakanın 31 Ocak’ta görüldüğü İtalya’da Şubat ayında yeni vakalarda artış oranı ortalama %53 seviyesindeyken, 18 Nisan itibariyle %2 seviyelerine kadar inmiş durumda. Türkiye’de günlük yeni COVID-19 vaka sayısı artış oranı düşüş eğiliminde olsa da hala İtalya’nın 3 katı seviyelerinde.

İtalya ve Türkiye örneklerinde gösterdiği gibi salgının ülkede yayılmaya başlamasının ilk dönemlerinde günlük yeni vakalarda yüksek artış oranları görüyoruz. Acil önlemler ve önleyici politikalar uygulanmadığı sürece bu yüksek oranlar oldukça uzun sürebilir. Tablo 2’de yeni vaka sayısı artış oranı yükselme eğilimindeki ülkeler var. Bu ülkelerin son 5 günlük ortalamaları bir önceki günlük ortalamalarından daha yüksek. Papua Yeni Gine, Sierra Leone ve Nepal bu sıralamada başı çekiyorlar.

Günlük açıklanan resmi yeni COVID-19 vaka sayısına dünya çapında baktığımızda dönemsel ortalamalar itibarıyla artarak devam ettiğini söyleyebiliriz. Mart’ın ikinci yarısında 35 bini aşan günlük ortalama vaka sayısı Nisan’da 80 bine yaklaştı.