Türkiye’de Her 3 Çocuktan 1’i Yoksul
Sosyal Politikalar
İlk yayın :
22 Nisan 2022
Asgari yaşam koşullarının gerektirdiği temel gereksinimlerden uzak kalma durumu olarak tanımlanan yoksullukla çocukların karşılaşma ve olumsuz etkilerine maruz kalma riski yetişkinlere oranla daha yüksek. Yoksulluk içinde yetişen çocukların yaşama, sağlık, eğitim gibi temel hizmetlere erişimleri kısıtlı oluyor. Bu durum çocukların mevcut potansiyellerini tam olarak değerlendirememesine ve ileriki yaşlarında da yoksulluğa mahkûm olmalarına neden oluyor. Doğruluk Payı olarak UNICEF, OECD, Derin Yoksulluk Ağı ve TÜİK verileriyle Türkiye ve dünyadaki çocuk yoksulluğunu derledik.
UNICEF: 5 yaşından küçük çocukların %20’si Aşırı Yoksulluk İçinde
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), her sene “Dünya Çocuklarının Durumu” başlığıyla çocuk yoksulluğuna ilişkin rapor hazırlıyor. UNICEF çocuk yoksulluğunu; çocukların toplumda eşit bireyler olarak yaşam sürmelerini kısıtlayan, çocukların haklarını kullanmasını engelleyen, çocukların gelişimleri ve hayatta kalmaları için elzem olan maddi ve manevi kaynaktan yararlanamaması olarak tanımlıyor.
UNICEF’in Ekim 2021’de yayımladığı “Dünya Çocuklarının Durumu” raporuna göre, 2020 yılı itibarıyla dünyada 365 milyon çocuk aşırı yoksulluk içinde yaşıyor. Raporda, 5 yaşından küçük çocukların yüzde 20’sinin aşırı yoksulluk içinde yaşadığı belirtiliyor. UNICEF’in 9 Aralık 2021 tarihli Covid-19 pandemisinin çocuklar üzerindeki etkilerini değerlendirdiği raporuna göreyse son dört yılda çocuk işçi sayısı 8,4 milyon artarak dünya genelinde 160 milyona ulaşmış durumda. Pandeminin doğrudan etkilediği yoksulluk artışı nedeniyle de bu yılın sonuna kadar 9 milyon çocuğun daha çocuk işçi olarak çalışmaya başlayacağı tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra 50 milyon çocuk beslenme yetersizliğinin bir sonucu olarak aşırı zayıflıktan muzdarip.
Avrupa Konseyi: Türkiye’deki Çocuk Yoksulluğu Endişe Verici
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi'nden Pierre-Alain Fridez’in 2022 Mart’ında hazırladığı rapora göre, Covid-19 pandemisiyle birlikte dünyada çocuk yoksulluğu artmaya başladı. Çocuk yoksulluğunun ortadan kaldırılmasının oldukça uzak olduğunun tespit edildiği raporda dikkat çeken bir başka nokta ise Türkiye’ye de atıfta bulunulması. Fridez; Ermenistan, Romanya, Sırbistan ve Türkiye'nin çocuk yoksulluğu konusunda endişe verici ülkeler olduğunu raporunda kaydetti.
OECD’nin son verilerine göre, çocuk yoksulluğu konusunda üye ülkelerin ortalaması yüzde 12,8 olarak açıklanırken, Türkiye’de bu oran yüzde 20’nin üzerinde bulunuyor. Bu alanda en düşük orana sahip ülkelerse Danimarka ve Finlandiya.
Derin Yoksulluk Ağı: Çocukların %57,8’i Pandemide Eğitime Devam Edemedi
Derin Yoksulluk Ağı (DYA), Eylül 2021’de “Türkiye’de Çocuk Yoksulluğu” adlı raporunu yayımladı. İstanbul’da ikamet eden, düzenli geliri olmayan, günlük ve güvencesiz işlerde çalışan 103 hane ile görüşmeler yapılarak elde edilen rapora göre, bu hanelerin yüzde 13’ünde çocukların çalıştığı görülürken, yüzde 6’sında eve sadece çocukların gelir getirdiği ortaya çıktı. Derin yoksulluk altında yaşayan çocukların ise hurdacılık, seyyar satıcılık, tekstil işçiliği ve atık kağıt işçiliği gibi ağır koşullarda çalışıyor.
Rapora göre, görüşülen ailelerin yüzde 85’i yeterli besine ulaşamazken, yüzde 74’ü bebek maması ve bezi almakta zorlanıyor ve yüzde 21’in bebek bezi ve mamasına ulaşımı dahi söz konusu değil. Aileler 0-3 yaş çocuklarını hazır çorba, şekerli su, pirinç lapası gibi yeterli olmayan besinlerle beslemek zorunda. Covid-19 pandemisi süresince ailelerin yüzde 49’unun temiz suya erişimi bulunmuyor. Yoksulluk koşulları altında yaşayan çocukların yarısından fazlasının (yüzde 57,8) pandemi döneminde eğitimine devam edemediği görülüyor. Okula devam edemeyen çocukların yüzde 60'ının uzaktan eğitim için gereken teknolojik cihazlara, yüzde 54'ünün ise internet erişimi bulunmuyor. Çocukların yüzde 45'ini takip eden bir yetişkin bulunmazken, yüzde 39'u uzaktan eğitime erişim konusunda yeterli bilgiye sahip değil.
Yoksunluk, Çocukların Koruma Altına Alınmasında Temel Neden
Zihinsel, ahlaki, bedensel, sosyal ve duygusal gelişimi ile kişisel güvenliği tehlikede olan, ihmal veya istismar edilen ya da suç mağduru olan çocuklara “Korunma Ihtiyacı Olan Çocuk" deniyor. Çocukların bakım ve koruma altına alınmasında en büyük sebep olarak ise yüzde 69,5’le sosyal veya maddi yoksunluk bulunuyor. DYA’nın görüşme gerçekleştirdiği 103 haneden yüzde 38,8’inin evlerini kaybetme riski bulunurken, günlük işlerde çalışarak hayatını idame ettiren ailelerin yüzde 10’u baraka veya çadır koşullarında yaşıyor.
Yoksulluk Çocukların Sağlığını Tehdit Ediyor
Yoksulluk, çocukların sağlığı üzerinde oldukça fazla olumsuz etkiye sahip. Yoksulluk içinde büyüyen çocuklar, sağlıklı bir yaşam için gereken asgari fiziki şartları sağlayamayan barınma koşulları altında hayatlarını sürdürmek zorunda kaldıkları ve gerekli beslenme şartlarına sahip olamadıkları için yoksul olmayan çocuklara göre daha fazla sağlık sorunu yaşıyor. Kimi zaman açlık sorunuyla da karşı karşıya kalan çocuklar, sağlık sorunu yaşadıkları zaman gerekli tıbbi desteği almakta zorlanıyor. DYA’nın saha araştırmasına göre, görüşülen ailelerin %41’inin sağlık güvencesi yok. %34’ü ise sağlık güvencesi ilaçlarını karşılamadığı için gerekli ilaca ulaşamıyor. Hanelerde görüşülen kişilerin %18,6’sı sağlık hizmetleri hakkında yeterli bilgiye ulaşamadığı için, %7,2’si sağlık sistemi içinde ayrımcılığa maruz kaldığı için, %25,8’i ise sosyal güvencesi olmadığı için sağlık hizmetlerine erişemiyor.
TÜİK: Türkiye’de Her Üç Çocuktan Biri Yoksul
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 20 Nisan 2022’de “İstatistiklerle Çocuk 2021” raporunu yayımladı. Cinsiyet ve yaş grubuna göre yoksul çocuk sayısı ve oranının da yer aldığı raporda 2020 yılı itibarıyla yoksul çocuk sayısı 7 milyon 378 bin olarak belirtildi. 2020 yılı için bu oran yüzde 32,1’e karşılık geliyor.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
Görsel Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreterinin Türkiye ve İsrail ile İlgili Açıklamalarını mı Gösteriyor?
İnönü Döneminde 24 Nisan Tarihi İsrail'in Kuruluş Günü Nedeniyle Bayram İlan Edildi mi?
Küresel Terörizm Endeksinde Türkiye’nin Yeri
Görsel Türkiye’de Bulunan Sagalassos Çeşmesi’ni mi Gösteriyor?
Kredi Kartı Borcunu Ödeyemeyenlerin Sayısı Artıyor
Görüntüler 16 Ekimde Meydana Gelen Malatya Depremini mi Gösteriyor?
Almanya Kaçak Sığınmacıları Daha Hızlı Gönderme Konusunda Türkiye ile Anlaştı mı?
Video Gazze’de Hayatını Kaybeden Çocukları mı Gösteriyor?
Futbola Yabancı Yöneticiler ve Türk Futbolunda Yabancı Kuralı
Cumhuriyetin İlanından Sonra Kurulan İlk Kurum Çocuk Esirgeme Kurumu mu?