Hayatımızdan ne kadar memnun olduğumuzu ölçüp sayılarla ifade etmek mümkün mü? Örneğin birebir ilişkilerinizden duyduğunuz memnuniyet seviyenizi 1 ila 10 arasında bir değerde puanlayabilir misiniz? Hatta yaşadığınız hayatın sizin için ne kadar manalı olduğu sorulsa, puanınız kaç olurdu? AB resmi istatistik ajansı Eurostat’ın gelir ve yaşam koşulları modülü, insan yaşamından duyulan kişisel memnuniyet düzeyini ölçebilmek için çalışmalar yürütüyor ve AB vatandaşlarının ne kadar tatminkâr bir hayat yaşadığı konusunda fikir veriyor.
Çalışma yedi kategoride insanların hayatlarından duyduğu memnuniyeti ölçüyor. Çalışmaya konu edilen alanlar finansal koşullar, konaklama olanakları, meslek hayatı, zaman yönetimi, işe gidiş-geliş için harcanan zaman, yaşanılan bölgedeki yeşil alanların durumu, kent hayatı memnuniyeti ve kişisel ilişkilerden duyulan memnuniyet olarak sınıflandırılmış. Bu yedi kategoriye verilen yanıtlar genel yaşam memnuniyet seviyesini belirlerken, bunlardan bağımsız olarak ele alınan diğer kategori ise anlamlı ve değerli bir hayat yaşama duygusu oluyor.
AB’nin Ortalama Yaşam Memnuniyeti Skoru 7,1 oldu. Türkiye’nin Skoru ise 5,7
2013 tarihli çalışmaya göre AB vatandaşlarının %80’i yaşamları ile ilgili genel memnuniyet seviyelerini 10 üzerinden 6 ve üzeri olarak değerlendirdi. Genel yaşam memnuniyeti ile anlatılmak istenen konu kişinin hayatına bir bütün olarak baktığı zaman onu nasıl değerlendirip, kabul ettiği oluyor. Bekleneceği üzere genel yaşam memnuniyeti seviyesi sağlığı yerinde olan insanlarda, sağlık sorunu yaşayanlara göre daha yüksek. Benzer şekilde çalışan insanların ortaya koyduğu skorlar çalışamayanlara göre yüksek seviyelerde. AB’de ortalama skor 7,1 olurken, genel yaşam memnuniyet seviyesi en yüksek olan AB ülkeleri 8’er puanla Finlandiya, Danimarka ve İsveç gibi İskandinav ülkeleri oldu. Skoru en düşük ülke 4,8 puanla Bulgaristan’ken onu takip eden ülkeler Kıbrıs, Macaristan, Portekiz ve Yunanistan oldu. Çalışmaya Türkiye de dahil edildi. Ancak sonuç Türkiye halkının yaşam memnuniyet seviyesinin AB ortalamasının altında olduğunu gösteriyor. AB ülkeleri arasında yaşam memnuniyeti Türkiye’den düşük olan tek ülke Bulgaristan oldu.

AB ortalaması ile Türkiye ortalamasını farklı kategorilerde karşılaştırdığımız zaman ortaya çıkan manzara aşağıdaki grafikteki gibi oluyor. AB vatandaşları da, Türkiye vatandaşları da en çok kişisel ilişkilerinden memnuniyet duyuyorlar ve bu alanda skorlar bir hayli yakın. Ortalama bir AB vatandaşı ile Türkiye vatandaşının birbirlerinden en uzağa düştükleri konu ise konaklama koşullarından duyulan memnuniyet oluyor. Son olarak, daha çok manevi tatminle alakalı olan ve insanın kendisine verdiği değerle doğrudan alakalı olan anlamlı bir hayat yaşadığına dair his, AB vatandaşlarında bizlere göre daha yüksek bir seviyede görünüyor.

Gençler Yaşamlarından Daha Memnun
Gençler AB’de hayatından en memnun olan kesimi oluşturuyor. AB’de 16-24 arası yaş grubunun hayat memnuniyet derecesi 10 üzerinden 7,6 iken, tüm AB ortalaması 7,1’de kalıyor. Türkiyeli gençlerin durumu da ülke geneliyle karşılaştırıldığında AB’dekine benzer bir manzara ortaya çıkıyor. Türkiye genelinde genel yaşam memnuniyeti skoru 5,7 iken, gençlerde bu oran biraz daha yükselerek 6,1 oluyor. Türkiyeli gençlerin tatmin skorlarının en düşük olduğu alanlar finansal durum, yaşadıkları kentlerdeki yeşil alanların durumu ve konaklama koşulları olurken, en büyük tatmin duygusunu AB’li yaşıtları gibi kişisel ilişkilerden alıyorlar.