Bu gördüğünüz fotoğraf Almanya’da çekilmiş. En sağ köşedeki erkek çocuğu bugün Dünya’nın savaştığı Covid-19’un aşısını bulan Prof. Dr. Uğur Şahin, kucakta olan küçük bebek diş hekimi ve ayakta çorabı delik olan cocukta modacı olmuş.
Doğruluk Kontrolleri
9'
Fotoğraftaki Çocuk, Prof. Dr. Uğur Şahin mi?
Sağlık
İlk yayın :
24 Kasım 2020
Bir Instagram sayfası tarafından 21 Kasım 2020 tarihinde yapılan paylaşımda fotoğrafta görülen ailenin Pfizer ile ortak yürüttüğü çalışmalar sonucu COVID-19’a karşı kullanılmak üzere başarılı bir aşı ürettiği açıklanan BioNTech firması kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin’in ailesi olduğu, fotoğraftaki sarı kazaklı erkek çocuğunun da Uğur Şahin olduğu iddia edilmiş. Paylaşım 9 binin üzerinde beğeni almış.
Paylaşımda kullanılan metin şu şekilde:
Paylaşımda kullanılan fotoğraf yeni dolaşıma girmiş değil. Fotoğrafın kullanıldığı içerikler araştırıldığında 2015 yılına ve sonrasına ait birçok içerik bulunabilmekte. Fotoğraftaki çocuğun Uğur Şahin olduğunu iddia eden içeriklerse tahmin edilebileceği gibi yaklaşık 10 gündür dolaşımda. Söz konusu iddia doğrulama platformu Teyit tarafından analiz edilmiş.
Fotoğraftaki Aile Uğur Şahin’in Ailesi Mi?
Uğur Şahin’in ailesinin fotoğrafı olduğu iddia edilen görsel ile ilgili internet üzerinde bir araştırma yapıldığında fotoğrafın Alman fotoğraf sanatçısı Claudia Höfer tarafından çekildiği ortaya çıkmakta. Fotoğraf Höfer’in 70’li yıllarda Türkiye’den Almanya’ya gelmiş göçmen aileleri fotoğrafladığı Almanya’daki Türkler isimli fotoğraf serisinin bir parçası. Fotoğraf şu an İspanya’daki bir müzenin koleksiyonunda bulunmakta. Müzenin internet sitesindeki bilgilere göre fotoğraf 1979 yılında çekilmiş. Aynı fotoğraf Höfner’in işlerini kamusallık bağlamında inceleyen bir makalede de yer almış. Bu makalede de fotoğrafın 1979 senesinde çekildiği belirtilmiş.
Göç ve göçmenlik deneyimleri üzerine gönüllü çalışmalar yapan DiasporaTürk topluluğunun Twitter sayfası üzerinden iddiaya konu olan fotoğraf 14 Ağustos 2020 tarihinde Düsseldorf’ta çekildiği ve 1975 senesine ait olduğu belirtilerek paylaşılmış. 17 Ağustos’ta DiasporaTürk’ün Twitter hesabından fotoğraftaki ailenin torununun kendilerine ulaştığı ve aile hakkında kendilerine bilgi verdiği paylaşılmış. Aktarılana göre fotoğraftaki aile Aksaray’dan Düsseldorf’a önce ailenin babası gidecek şekilde 1965’te göç etmiş. 1975 senesinde baba ailenin geri kalanını da Almanya’ya getirmiş.
BioNTech’in kurucularında Uğur Şahin’in yaşam öyküsü aşı haberinden sonra birçok mecrada yer buldu. Uğur Şahin’in ailesi kendisi 4 yaşındayken İskenderun’dan Köln’e göç etmiş. Uğur Şahin İskenderun doğumlu ve ailesi ile beraber Köln’e yerleşmiş, fotoğraftaki aileninse Aksaray’dan Düsseldorf’a göç ettiği ailenin torunu tarafından belirtilmiş.
Sonuç:
İddia YANLIŞ
Paylaşımda kullanılan fotoğraf Claudia Höfer’in Türkiye’den Almanya’ya gelmiş göçmenleri fotoğrafladığı çalışmasının bir parçası. Fotoğrafta görünen aile Aksaray’dan Almanya’ya göç etmiş bir aile, İskenderun doğumlu olan Prof. Dr. Uğur Şahin’in ailesi ise kendisi 4 yaşındayken İskenderun’dan Köln’e göç etmiş. Bu nedenle fotoğraftaki aile Prof. Dr. Uğur Şahin’in ailesi değil.
Sonuç olarak;
Fotoğraftaki çocuğun Prof. Dr. Uğur Şahin olduğu iddiası
İLGİNİ ÇEKEBİLİR