Video Mutluluk Hormonunun Kanser Hücresini İyileştirdiği Anı mı Gösteriyor?
İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 8 Ağustos 2023 tarihinde yapılan paylaşımda bulunan videonun kanserli hücreyi iyileştiren mutluluk hormonunu gösterdiği iddia edildi.

İddia uzun zamandır farklı <a href="https://x.com/serkancanzengin/status/1165313911731695616">platformlarda </a><a href="https://www.facebook.com/watch/?v=2346580448892108">dolaşımda</a>.&nbsp;

İddia YANLIŞ
Videoda kanserli hücreyi öldüren mutluluk hormonu değil, bağışıklık sisteminin bir parçası olan sitotoksik T hücresi. Bu hücreler, vücutta kanserli hale gelen hücreleri, virüs veya bakteri gibi mikroorganizmalarla enfekte olmuş hücreleri ya da başka şekilde zarar görmüş hücreleri tespit edip yok etmekle görevli.
Mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin bazı T hücrelerini aktive ederek kanserle daha etkili savaştığını gösteren araştırmalar mevcut.&nbsp;
Videodaki Savaşçı Hücre Mutluluk Hormonu Değil 
Teknik ve bilimsel konular, sosyal medyada dikkat çekici anlatımlarla hızla yayılıyor. Özellikle sağlık gibi hassas alanlardaki içerikler, güçlü duygusal tepkiler uyandırarak geniş kitlelere ulaşıyor. Ancak, popülerlik kazanan bu tür paylaşımlar, konunun derinliğini ve bilimsel süreçleri arka plana atabiliyor.
Paylaşımdaki videoda bir hücre hareketliliği görülüyor. Küçük hücreler büyük bir hücreye saldırıyor ve bir kızıllık ortaya çıktıktan sonra büyük hücre dağılıyor. Bu süreç ise videoda alt yazıyla anlatılmış durumda:
“Bunun bilimsel kanıtı ilk kez gözler önüne seriliyor!, Görüntülerdeki uzun hücre bir kanser hücresi ve gittikçe küçülmesinin sebebi de ona nüfuz eden T hücreleri! T hücresi kişinin kendi vücudundan, bağışıklık sisteminden alınan ve mutluluk hormonu ‘serotonin’ ile de desteklenip, güçlenen bir hücre! Yapılan çalışmalarda 5 ay ömür biçilen hastaların T hücresi kullanımı sayesinde %90’ı iyileşiyor! T hücreleri serotonin ile, mutluluk ile güçleniyorken, Mutlu olan kanser hastalarının iyileşmek için bir umudu var!”
Araştırmaya tersine görsel arama yöntemleri ile video aranarak başlanabilir. Yapılan aramada ise videonun bir haberde paylaşıldığı görülüyor. 2018 tarihli bu haberde yeni bir araştırmaya göre, orta yaşlı bireylerin yemek borusu dokularındaki hücrelerin %80’e kadarının kanserle ilişkilendirilen mutasyonlar taşıdığı bulgusuna ulaştığı belirtilmiş. Bu haberin alt kısmında ise paylaşımdaki video “Bilim insanları kanserle savaşmak için 'doğal öldürücü' hücreleri kullanıyor” başlığı ile paylaşmış. 
Videonun sol alt köşesinde Dr. Misty Jenkins, Walter and Eliza Hall Institute yazan bir filigran yer alıyor. Araştırma genişletildiğinde bu videodan alınan ekran görüntülerinin bilim iletişimi yapan sitelerde yayınlandığı görülüyor. Videonun tasviri ise şu şekilde yapılmış: 
“Video of a cytotoxic lymphocyte killing a cancer cell. When the cancer cell is 'hit' it uptakes red dye PI and then the cancer cell undergoes apoptosis.” (Bir kanser hücresini öldüren sitotoksik lenfosit videosu. Kanser hücresi 'vurulduğunda' kırmızı boya PI alır ve ardından kanser hücresi apoptoza uğrar.)
Video ile ilgili bilgide de sadece haberleştirilen araştırmayla ilgili kullanılmasının gerekliliği belirtilmiş
Haberleştirilen araştırma ise 23 Mayıs 2016’da “Nature Immunology” dergisinde yayınlanmış “CIS is a potent checkpoint in NK cell–mediated tumor immunity” başlıklı makale. Araştırmada Avustralya’daki Walter and Eliza Hall Enstitüsü araştırmacıları, vücuttaki kanserli hücreleri yok etmekle görevli olan Doğal Katil (Natural Killer - NK) hücrelerini nasıl daha etkili hale getirebileceklerini araştırmışlar. Dr. Sandra Nicholson ve Dr. Nicholas Huntington liderliğindeki ekip, NK hücrelerinin içindeki bir protein “freninin” bu hücrelerin kanserli hücreleri yok etmesini engellediğini keşfetmiş. Bu frenin kaldırılmasıyla, NK hücrelerinin özellikle metastatik melanom gibi kanser türlerine karşı daha etkili hale geldiği görülmüş. Çalışmada ayrıca, bu hücrelerin IL15 adlı bir büyüme faktörüne yanıt vermek için aktive olduğu, ancak içerideki inhibitör proteinin bu yanıtı sınırladığı gösterilmiş. Araştırmacılar, bu proteini hedef alacak bir ilaç geliştirerek hastaların bağışıklık sistemlerinin kendi kendine kanserle daha etkili savaşmasını sağlamayı amaçladıkları da belirtilmiş. Araştırmada mutluluk hormonuyla ilgili bir vurgu yer almıyor. 
Mutluluk hormonu olarak da bilinen serotoninin kanserli hücrelerle savaşan NK ve T hücreleri üzerindeki etkisi üzerine araştırmalar mevcut. Yapılan araştırmalar, serotoninin bazı T hücrelerini aktive ederek onların kanser hücrelerine karşı daha etkili savaşmasını sağladığını gösteriyor. Ancak, bazı tümör hücreleri (örneğin akciğer kanseri hücreleri) serotonin salgılayarak T hücrelerinin çalışmasını engelleyebiliyor. NK hücreleri için ise serotonin (mutluluk hormonu) düzeyinin fazla artması bazen bu hücrelerin etkisini azaltabiliyor

Sonuç olarak;

Videonun kanserli hücreyi iyileştiren mutluluk hormonunu gösterdiği iddiası yanlış.