İddia şöyle;

 Bir Twitter hesabı tarafından 26 Şubat 2022 tarihinde yapılan paylaşımda dolmalık biberin cinsiyeti olduğu iddia edildi.

İddia daha önce farklı sosyal medya hesapları tarafından da paylaşılmış.

Dolmalık Biberin Erkeği ve Dişisi Var mı?

Dolmalık biberin cinsiyeti olduğu iddiası 2013 yılından bu yana dolaşımda yer alıyor. Biberler yapıları gereği kolay yetiştirilebilen bir meyvelerdir. Farklı renkler ve tatlarda yetiştirebilmek mümkün olan biber olgunlaşma aşamasında yeşilken olgunlaştığında sarıya, daha sonra kırmızı ve bazı durumlarda mor renge dönüşebilir. Biberlerdeki loblar yetiştirme koşulları ve genetik yapısı tarafından belirlenir.
California Riverside Üniversitesi’nde bir pomolog (meyve yetiştirme uzmanı) olan David Karp, 2013 yılında biberin erkek ve dişi olarak ayrıldığı varsayımının yaygın bir yanlış bilgi olduğunu söyledi. Biberlerin hem erkek hem dişi kısımları olan çiçeklerden yetiştiğini belirtirken meyvelerin cinsiyetinin olmadığının altını çizdi.
Meyve ve Kuruyemiş Ansiklopedisine göre, dolmalık biber bitkileri mükemmel çiçekler olarak biliniyor çünkü kaliks, taç ve hem erkek hem dişi üreme organı içeriyor. Dolmalık biberin çiçeklerinde erkek ve dişi organı bulunurken bitkinin meyvesi olan dolmalık biberde cinsiyet bulunmuyor. 

Ohio Üniversitesi Gıda, Tarım ve Çevre Bilimleri Fakültesi’ne göre, biberlerdeki loblar yetiştirme koşulları ve genetik tarafından belirleniyor. Biberin üç ya da dört loblu olması meyvenin boyutuyla ilgili. Biberin loblarının tadı üzerinde hiçbir etkisi bulunmuyor
İddia daha önce USA Today ve Snopes tarafından da incelenmiş. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda dolmalık biberin cinsiyeti olduğu iddia edilmişti. Söz konusu iddia 2013 yılından bu yana dolaşımda yer alıyor. Dolmalık biber bitkisinin çanak, taç ve hem erkek hem dişi organı içermesine rağmen bitkinin meyvesi olan dolmalık biberde cinsiyet bulunmuyor. Dolmalık biberin lobları ve tadı yetiştirme koşullarına ve boyutuna göre değişkenlik gösteriyor. 

Sonuç olarak;

Dolmalık biberin alt kısmında üç çıkıntı varsa erkek 4 çıkıntı varsa dişi olduğu iddiası yanlış.