Bir Instagram hesabın tarafından 9 Ekim 2024 tarihinde yapılan paylaşımda görselin meteoritten yapılmış Benben piramidini gösterdiği iddia edildi.
İddia 366 bin izlenme aldı.
İddia YANLIŞ
Fotoğraf Amenemhat III'ün piramidinin piramidionunu gösteriyor. Bu yapı ise siyah demir taşından değil, bazalttan yapılmış.
Benben taşının meteorit olabileceğine iddianın kökeni Robert Bauval’ın 1990 tarihli makalesine dayanıyor. Bilim camiası tarafından pseudoarcheology (sahte arkeoloji) yapmakla da suçlanan Bauval’in makalesinde Heliopolis’te bulunan kutsal Benben taşının çeşitli çıkarımlarla meteor olabileceğinden bahsedilmiş. Fakat makalede bu taşla ilgili olarak üzerine oyma yapılamayacağı ya da psikolojik rahatlık vereceğiyle ilgili bir atıf bulunmuyor.
Fotoğraftaki Yapı Bazalttan Yapılmış
Mısır piramitleri komplo teorilerinin vazgeçilmez bir odağı olmuştur. Bu ilgi çekici ve esrarengiz konular, sosyal medyada sıkça açıklanamayan güçler veya uzayla ilişkilendirilerek karşımıza çıkar. Her ne kadar bu teoriler tarihsel kabuller ve bilimsel bulgularla örtüşmese de, popüler kültürdeki cazibeleri sayesinde hızla yayılır ve büyük ilgi çeker. Söz konusu paylaşım da piramitler ile uzaylılar arasındaki ilişkinin başka bir boyutunu iddia konusu yapmış durumda.
İddiada paylaşılan fotoğrafın Mısır Müzesi’nde bulunduğu söylenen Ben Ben piramidini gösterdiği öne sürülüyor. Gönderinin açıklamasında ise bu piramidin Dünya’da doğal olarak bulunmayan siyah demirden yapıldığı belirtilmiş. Siyah demirin ise meteorlarda bulunduğu vurgulanmış. Taşın sert yapısı nedeniyle kesilme veya delinmesinin imkansız olduğu, üzerinde bulunan oyma detaylarının lazer kesim araçları olmadan yapılmayacağı öne sürülmüş. Taşın bileşimi nedeniyle pozitif elektromanyetik enerji yaydığı ve ona yaklaşan kişilere psikolojik rahatlık verdiği de eklenmiş. Özetle iddianın net olarak belirtmese de piramidin teknolojik olarak üstün uzaylı bir uygarlık tarafından yapıldığı iddiaları grubuna eklemlendiği söylenebilir.
Öncelikle paylaşımda bulunan görsel Amenemhat III'ün piramidinin piramidionunu gösteriyor. Piramidion piramitlerin ve obelisklerin en tepesinde bulunan mimari bir elementtir. Taştan yapılmış küçük piramit şeklindedirler ve üst kısmı genel olarak güneş ışıklarını yansıtan metal ya da altınla kaplanır. Mitolojik önemi ise piramitlerin en tepe noktası olarak öte dünyayla bağlantı noktası olmasındandır. Piramidionlar şeklini ve mitolojik yorumlamasını ise “Benben” adı verilen ve Mısır mitolojinde önemli bir yeri olan kutsal taştan alır.
Benben, karanlık ve sular arasında dünyanın ortaya çıktığı ilkel tümseği simgeler ve yaşamı yaratmak için bu höyüğün üzerinde ortaya çıktığına inanılan güneş tanrısı Atum ile bağlantılıdır. Genellikle güneş kültünün önemli bir dini merkezi olan Heliopolis şehri ile ilişkilendirilir. Benben ilk olarak Heliopolis’teki Atum-Ra tapınağında yer almıştır. Daha sonra ise buradaki şekli model alınarak piramit ve obelisklerde kullanılmıştır.
Benben taşının Dünya dışı materyallerden yapılmış olduğu iddiası ise uzun zamandır sosyal medyanın gündeminde. Bu iddiaların çıkış noktası ise Robert Bauval. Bauval, özellikle eski Mısır piramitleri ve arkeoastronomi alanındaki çalışmalarıyla tanınan bir yazar. 1994 yılında Adrian Gilbert ile birlikte yazdığı “The Orion Mystery: Unlocking the Secrets of the Pyramids” adlı kitabıyla büyük ilgi gördü. Bu kitapta, Bauval “Orion Korelasyonu Teorisi”ni ortaya attı. Bu teori, Giza’daki üç büyük piramidin diziliminin, Orion Takımyıldızı’nın kemer yıldızlarıyla örtüştüğünü ve bu dizilimin antik Mısırlılar için kozmolojik bir önemi olduğunu savunuyor. Bauval’ın bu teorisi arkeoloji ve astronomi alanından bilim insanları tarafından ciddi eleştirilere konu olsa da halen tartışılan bir teori. Bauval’in arkeoloji veya Mısıroloji gibi herhangi bir alanda hiçbir eğitim görmemiş olan bir mühendis olduğunu da ekleyelim. Bu nedenle Bauval’i “pseudoarcheology” (sahte arkeoloji) yapmakla suçlayanlar da var.
Bauval 1990 tarihli başka bir makalesinde ise Benben taşının kozmik bir kökene sahip olabileceğini ve bir demir meteorit olma ihtimalini inceliyor. Burada Bauval’in odaklandığı Benben taşı ise Heliopolis’teki tapınakta yer alan orijinal olanı. Bauval çeşitli çıkarımlarla bu taşın bir meteor olabileceğini öne sürüyor. Söz konusu iddia bağlamında düşündüğümüzde ise Bauval’in bu hipotezinin abartılı şekilde sosyal medyada aktarıldığını söylemek mümkün. Çünkü bu taşla ilgili olarak üzerine oyma yapılamayacağı ya da psikolojik rahatlık vereceğiyle ilgili bir atıf makalede bulunmuyor. İddiada kullanılan fotoğrafta yer alan Amenemhat III'ün piramidinin piramidionu da bazalttan yapılmış.
Sonuç olarak;
Fotoğrafın meteoritten yapılmış Benben piramidini gösterdiği iddiası yanlış.