İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 10 Ocak 2023 tarihinde yapılan paylaşımda Meral Akşener’in billboard reklamlarında yer aldığı iddia edildi.

İddia daha önce farklı sosyal medya hesapları tarafından da paylaşılmış. 

Meral Akşener’in Billboardlarda Yer Alan Fotoğrafları Gerçek mi?

Twitter arama kısmına “Meral Akşener’e yakışır” ifadeleri yazılıp aratıldığında bu ifadelerin yer aldığı ve bazılarında #yakisir anahtar kelimesi olan gönderilerle birlikte  İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in fotoğraflarının yer aldığı billboard reklamlarında görseller sosyal medyada pek çok kez paylaşılmış. Bazı hesaplar tarafından bu paylaşımların alay amaçlı şekilde değiştirilerek paylaştığı da görülüyor. İddiaya konu olan söz konusu paylaşımın altında ise görsellerin gerçek olduğuna ve İYİ Parti tarafından bilboardlarda kullanıldığına dair yorumlar da göze çarpıyor.
Söz konusu iddiada yer alan dört görsel, arama motorunda tersine aratıldığında farklı internet siteleri üzerinden iddia fotoğraflarında yer alan billboardların yazısız hallerine ulaşılabiliyor. “Mockup” veya yaygın adıyla “şablon” olarak bilinen bu boş billboardların içerisine farklı görseller yüklemek mümkün. Genellikle tasarım süreçlerinde kullanılan “Mockup”larda hazırlanan görsellerde kullanılan yazı tipleri, renkler ve boyutları, içerik görselleri, ikon kullanımları ve bunların birbiriyle olan uyumları modelleme sayesinde müşterilere sunulur ya da portfolyoya konulabilir.  
İddiada yer alan birinci görselin mockup haline yerel ve uluslararası reklam ajansları üzerinden ulaşılabiliyor. Billboard örneği, farklı şirketler için birçok kez kullanılmış.

İkinci görsele ise Behance’de yer alan bir portfolyoda ulaşabilmek mümkün. Bu görselin de farklı şirketler tarafından daha önce kullanılmış olduğu görülüyor.

Bir otobüs durağını gösteren üçüncü görsele de Behance üzerinden ulaşılabilir. Meem Agency, Tops Chocolate isimli bir çikolata markası için aynı mockup görseli kullanmış.

Son görselde yer alan billboard da yine Behance’de ve stok görsel sitesi Shutterstock’ta bulunuyor. Diğerleri gibi “mockup” olarak yüklenen fotoğrafın üzerinde değişiklik yapılabilir. Behance’de yapılan araştırmalarda şablonun başka şirket reklamları için kullanıldığı görülüyor. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından 10 Ocak 2023 tarihinde yapılan paylaşımda Meral Akşener’in billboard reklamlarında yer aldığı iddia edilmişti. Söz konusu görseller manipüle edilerek paylaşılmış. İnternet üzerinden manipüle edilen billboardlara ulaşmak mümkün ve içerisine istenilen fotoğraflar çeşitli araçlar kullanılarak koyulabiliyor. Söz konusu iddiada yer aldığı gibi Meral Akşener’in olduğu billboardlar yayınlanmamış. 

Sonuç olarak;

Görselde yer alan billboardların İYİ Parti tarafından yürütülen bir kampanyaya ait olduğu iddiası yanlış.