İddia şöyle;

Bir Twitter kullanıcısı tarafından 11 Mart 2022 tarihinde yapılan paylaşımda Rusya’nın Ukrayna’daki Türk camisini bombaladığı iddia edildi. 

İddia Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Resmi Twitter hesabı ve farklı kişiler tarafından paylaşılmış. 

Rusya Ukrayna’daki Türk Camisini Bombaladı mı?

Rusya’nın Ukrayna’nın Mariupol şehrine yönelik saldırısı sırasında şiddetli çatışmalar sürerken, kentteki Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın anısına bir Türk tarafından 2005 yılında yaptırılan “Muhteşem Cami”nin Ruslar tarafından bombalandığı iddiaları da paylaşıldı. İddiayı Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Resmi Twitter hesabı ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Yardımcısı da paylaştı. 

İddia Nasıl Yayıldı? 

12 Mart’ta Ukrayna’nın Mariupol kentinde Rusya ile çatışmalar yoğunlaştığı sıralarda 34’ü çocuk 86 Türk vatandaşının bölgedeki Muhteşem Camii’ye sığındığı Ukraynalı yetkililer tarafından bildirildi. Ardından Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yetkililerince paylaşılan tweette, Rus ordusunun Türk camisini bombaladığı haberleri ulaştı. Haber hızlı bir şekilde internette yayıldı.

Dernek Başkanı ve Mevlüt Çavuşoğlu İddiaları Yalanladı 

Haberin yayılması üzerine Türk medyasından Haber Türk ve CNN Türk kuruluşları bölgeden bilgi almak adına Kanuni Sultan Süleyman Camii Derneği Başkanı İsmail Hacıoğlu ile iletişime geçtiler. İsmail Hacıoğlu, televizyon kanallarına canlı bağlanarak son durumu aktardı. Hacıoğlu’nun aktardığı bilgiye göre, caminin vurulmadığı fakat caminin 700 metre yakınlarına bombalar düştüğü öğrenildi. Bölgede Türk vatandaşları arasında herhangi bir can kaybı veya yaralı bulunmadığı ve vatandaşların bölgeden tahliye edildiği belirtildi. 
Haberlerin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Antalya Diplomasi Forumu’nda  haberleri yalanlayarak cami de bir hasar olmadığı ve Rus yetkililerle iletişime geçerek tahliye durumunu bildirdiklerini açıkladı. 

İddia YANLIŞ

11 Mart 2022 tarihinde bir Twitter kullanıcısı tarafından Rusya’nın Ukrayna’daki Türk camisini vurduğu iddia edilmişti. İddia, Kanuni Sultan Süleyman Camii Derneği Başkanı İsmail Hacıoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından birinci ağızdan yalanlandı. 

Sonuç olarak;

Rusya'nın, Ukrayna’da Türk Camisini bombaladığı iddiası yanlış.