İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 2 Mayıs 2024’te paylaşılan videonun Beyaz TV’deki Beyaz Futbol programının canlı yayını sırasında rejinin bir fenomenin profiline baktığını gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Paylaşımdaki video kesiti görsel manipülasyon araçlarıyla değiştirilerek dolaşıma sokulmuş.
→ Video kesiti Beyaz Futbol programının 4 Kasım 2017 tarihli canlı yayınından alınmış. Videonun değiştirilmemiş versiyonunda yayında aslında YouTube üzerinden bir arama yapılıyor. 
Video Üzerinde Oynama Yapılmış
Sosyal medyada başta haber programları olmak üzere bazı popüler televizyon programlarından alınmış video kesitleri görsel manipülasyon araçlarıyla değiştirilerek dolaşıma sokuluyor. Bu tür manipülasyonlar genelde mizahi amaçla yapılsa da açık şekilde belirtilmedikleri sürece sosyal medya kullanıcıların birçoğu için yanıltıcı bir hafıza yaratıyorlar. Bu duruma internet ve sosyal medya öncesi döneme ait en güzel örnek 1990’ların popüler televizyon programlarından Hugo’da bir çocuğun telefon bağlantısında küfür ettiği iddiası. Kollektif hafızada yaygın bir şekilde gerçekleştiğine inanılan bu olay zaman zaman hortlasa da elle tutulur hiçbir kanıtı şu ana kadar gün yüzüne çıkarılmadı. Bunun dışında yakın zamanlarda yine görsel manipülasyonlar üzerinden değiştirilen videolara sıklıkla rastlamak mümkün. 
Paylaşımdaki video kesitinde Beyaz TV’nin popüler programı olan Beyaz Futbol’da rejinin ünlü sosyal medya fenomeni ve cosplayer Ukraynalı Irina Meier’in profiline girdiği görülüyor. Videodan alınan görüntüler arama motorları vasıtasıyla tersten aratıldığında, Irina Meier’in de konuyla ilgili Instagram’da paylaşım yaptığı canlı yayında Irina Meier’e yönelik bir arama yapılmadığı görülüyor. Canlı yayın kazasının başka bir aramayla alakalı olduğuna dair haberlere ulaşılabiliyor. Söz konusu yayın 4 Kasım 2017 tarihli ve yayının tam haline Beyaz Futbol’un resmi Dailymotion hesabından ulaşmak mümkün. Canlı yayın kazası, Beyaz Futbol programının Dailymotion’da yayınlanan tam halinde 1:44:14’te gözükebiliyor ve burada YouTube’dan arama yapıldığı görülüyor. Canlı yayının YouTube’da yayınlanan halindeyse bu kısmın kesildiği görülebiliyor.

Dolayısıyla söz konusu iddiadaki video montaj yoluyla oluşturulmuş.

Sonuç olarak;

Videonun Beyaz TV’deki Beyaz Futbol programının canlı yayını sırasında rejinin bir fenomenin profiline baktığını gösterdiği iddiası yanlış.