Video, Pakistan'da İslam'a Aykırı Olduğu İçin Ağaç Fidanlarının Yok Edildiğini mi Gösteriyor?
İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 22 Mart 2022 tarihinde paylaşılan videonun Pakistan’da verilen bir fetva üzerine yüzlerce ağaç fidanının yok edildiğini gösterdiği iddia edildi.

Paylaşım 1200'ün üzerinde beğeni, 600 üzerinde retweet toplamış.

Önce Tahmin Etmeye Ne Dersin?

Sence bu iddianın doğruluk payı nedir?

Çok sayıda insanın büyük bir hız ile ağaç fidanlarını sökerek ilerlediğini gösteren bir video, sosyal medyada hızlı bir dolaşım ağı buldu. Son günlerde Türkiye’de dolaşımı artan video, aslında birkaç yıldır dünyanın birçok ülkesinde benzer iddialar ile paylaşılıyor. Türkiye’de birçok sosyal medya platformunda paylaşılan iddialar, haber platformlarında ve ekşi sözlükte kendine yer buldu. 
İddialara göre, Pakistan’da hükümet, dünya için en önemli ve aciliyet gerektiren sorunlardan biri olan iklim krizine karşı bir ağaçlandırma kampanyası başlatıyor. Kampanyanın ardından, “çölün Allah’ın mülkü olduğu, bu sebeple çöle irade dışında müdahalenin günah olduğu” yönünde, Pakistan müftüsü tarafından verilen bir fetva, halkın ağaçlandırma yapılan bölgede hızla ağaçları sökmesi ile sonuçlanıyor, video ise bu anları gösteriyor.

Video, Pakistan’da Yerel Toplulukların Çatışmaları Sırasında Çekilmiş

Arama motorlarında “Pakistan”, “ağaç”, “çöl” kelimeleri farklı dillerde aratıldığında Pakistan hükümetinin iklim kriziyle mücadele amaçlı başlattığı 2020 tarihli bir kampanyaya ulaşılıyor. 9 Ağustos 2020 tarihinde başlayan kampanyayla birlikte çölleşen yerlere yaklaşık üç buçuk milyon ağaç dikilmiş. 
Videodan alınan ekran görüntüleri arama motorlarında tersten aratıldığında iddiaya konu olan videonun, kampanyanın başladığı tarihte bir haber sitesi tarafından paylaşıldığı görülüyor. International The News adlı site haberinde, yaşananların hükümetin ağaç dikme kampanyaları ile bağlantılı olarak gerçekleşmiş olsa da, karışıklığın temelinde Kuzey Pakistan’da yer alan Hayber eyaletinde iki yerel topluluk arasında bir süredir devam eden anlaşmazlık sonucu gerçekleştiğini belirtmiş. IndiaToday’in makalesinde ise iki kabilenin ekim sırasında özel mülk anlaşmazlığı sonucu çıkan olaylarda yaklaşık 6 bin ağacın söküldüğü aktarılmış.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan videonun Pakistan’da verilen bir fetva üzerine yüzlerce ağaç fidanının yok edildiğini gösterdiği iddia edilmişti. Video, Pakistan’da iklim değişikliği ile mücadele kapsamında çölleşen arazilere ağaç dikimi kampanyası sırasında çekilmiş. Videoda yer alan ağaç sökme görüntülerinin ise bir fetva sonucu gerçekleştiği doğru değil. İki grup arasında arazi mülkiyetine yönelik anlaşmazlık üzerine yaşanan olayların İslam veya herhangi bir din ile ilişkisi bulunmuyor.

Sonuç olarak;

Videonun, Pakistan'da İslam'a aykırı olduğu için ağaç fidanlarının yok edildiğini gösterdiği iddiası yanlış.