Bir Instagram hesabı tarafından 9 Ekim 2021 tarihinde yapılan paylaşımdaki videodaki bebeğin, hamile bir kadına yapılan mRna aşısının sonucu olarak üç elli ve dört bacaklı olarak doğduğu iddia edildi. İddia 3 bin 380 kez görüntülenmiş ve 428 kez beğenilmiş.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Evet Sevgili Takipçilerim; Sayın @erbakanfatih 3 gözlü 5 kulaklı çocuklar doğabilir dediği için aklınca dalga geçen Ricip İvidik @sahangokbakar ; Sen Recombinant Teknolojisi nedir ? Messenger RNA nedir ? Biliyor musun ? Hayat Kromagnon'un oğlunun filmini çekmeye benzemez. Buyur hamile bir kadına yapılan mRNA iğnesinden sonra doğan bir çocuk. @sahangokbakar Eğer ki konuşmasını biliyorsan konuş insanlar örnek alsınlar, konuşmasını bilmiyorsan da sus bari adam sansınlar. Fatih Erbakan'ı itibarsızlaştırma hareketini böyle bozarım. #war #istanbul #izmir #ankara #antalya#adana #india #bursa #türkiye #turkey#bodrum #newyork #brazil #argentina#china #africa #nigeria #europe#germany #france #spain #italy

Videodaki Bebek Covid-19 Pandemi Sürecinde Mi Doğdu?
Videodan alınan ekran görüntüleri arama motorlarında tersten aratıldığında Hindistan’da yayın yapan Jabgani adlı haber sitesindeki 21 Eylül 2019 tarihli habere ulaşılıyor. Haberde bebeğin Hindistan’ın kuzeyinde bulunan Racastan eyaletinde 20 Eylül 2019 tarihinde doğduğu belirtilmiş. Haber metninde Rajudevi Gudhar adında bir kadının biri erkek biri kız olmak üzere ikiz doğurduğunu, ilk doğan erkek bebeğin tamamen sağlıklı olduğu ancak kız çocuğunun dört kollu ve dört bacaklı doğduğu yer almış. Doktorlar kadının rahminde üç fetüs taşıdığını söylerken, gelişimini tamamlayamayan fetüsün kız bebeğin karnına bağlandığı açıklamasında bulunmuş.
Bunun yanı sıra “baby”, “four”, “legs” anahtar kelimeleri arama motorlarında aratıldığında dört bacaklı bebeğe Birleşik Krallık gazeteleri Daily Star ve Mirror’un da yer verdiği görülüyor. Daily Star olayı 22 Eylül 2019 tarihinde haberleştirirken, Mirror 21 Eylül 2019 tarihinde haberleştirmiş. Resmi ilk Covid-19 vakası 1 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Hubei bölgesinin başkenti konumunda olan Wuhan kentinde ortaya çıkarken, ilk Covid-19 aşısı Ağustos 2020'de, Gam-COVID-Vac adıyla Rusya'da tescil edildi. Dolayısıyla iddia videosunda yer alan bebeğin Covid-19 pandemisi ve aşısı ile bir ilişkisi bulunmuyor.

mRNA Aşıları DNA’yı Değiştiriyor Mu?
Doğruluk Payı olarak daha öncesinde de mRNA aşılarının DNA’yı değiştirip, değiştirmediğini ele almıştık. Haberci RNA (mRNA) adı verilen bir molekülü kullanarak geliştirilen Pfizer-BioNTech ve Moderna gibi mRNA aşıları, hücrelere koronavirüsün yüzeyinde bulunan zararsız bir proteinin versiyonlarını yapma talimatı vererek çalışıyor. Böylece bağışıklık sistemi proteini tanıyabiliyor ve gelecekteki bir enfeksiyon durumunda virüse karşı bir antikor tepkisi oluşturabiliyor. mRNA görevini yerine getirdikten sonra hızla parçalanarak yok olur. mRNA çekirdeğe giremez ve DNA’yı değiştiremez. mRNA’nın hücre çekirdeğine girmesi mümkün olmadığı için genetik bir bozukluk oluşturacağına dair hiçbir bilimsel bulgu bulunmuyor.
İddia YANLIŞ
Bir Instagram hesabı tarafından 9 Ekim 2021 tarihinde paylaşılan videoda yer alan bebeğin, hamile bir kadına yapılan mRNA aşısının sonucu olarak üç elli ve dört bacaklı olarak doğduğu iddia edilmişti. Videodaki bebek, Hindistan’da 20 Eylül 2019 tarihinde doğmuş ve dört bacaklı doğmasının nedeninin Covid-19 pandemisi veya mRNA aşılarıyla bir ilişkisi bulunmuyor.

Sonuç olarak;

Videodaki bebeğin, hamile bir kadına yapılan mRNA aşısı nedeniyle dört bacaklı doğduğu iddiası yanlış.