15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin yansımalarına bakmaya devam ediyoruz. Darbe girişimini ekonomik göstergelere etkisi üzerinden inceleyeceğiz.
15 Temmuz’dan sonra döviz kurlarında nasıl bir değişim oldu?
Küresel ölçekte Amerikan dolarının ve Euro’nun değer kazanması, aynı zamanda da Türk Lirası’nın da değer kaybetmesi daha önce de analizlerimizde yer bulmuştu. Bu trendin 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi sonrası nasıl bir grafik izlediğini aşağıda görebilirsiniz.

Tablodan ve grafikten de görüleceğiz üzere, 15 Temmuz Cuma günü yaşanan darbe girişiminin etkileri piyasaların açıldığı 18 Temmuz Pazartesi günü kısmen hissedilmiş. 21 Temmuz tarihine kadar da düşük ivmeli bir yükseliş görülüyor Dolar ve Euro kurlarında. Nitekim, OHAL ilan edilen 21 Temmuz tarihinden sonra ise kısmı bir düşüş söz konusu.
15 Temmuz Sonrası Borsa Endeksleri
15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin Borsa İstanbul (BİST) endeksine olan etkisi de ilk iş günü olan 18 Temmuz’da anlaşıldı. Haftayı 82 bin puan civarında kapatan borsa endeksi, 18 Temmuz’da 81 bine gerilemişti. 22 Temmuz’a kadar da düşüşünü sürdüren endeks, Ağustos başı itibariyle yükselmeye de başladı.

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşları’nın İlk Tepkileri
Türkiye’deki ekonomik ortamı ve riskleri değerlendirerek kredi derecelendirmesi yapan kurumların 15 Temmuz sonrası tepkilerine baktığımızda, Standard&Poor’s Türkiye’nin önceden BB+ olan kredi notunu, BB’ye yani “yatırım yapılmaz” düzeyine çektiğini görüyoruz. Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody’s ise, Türkiye’nin siyasi açıdan belirsizlikler ve risklerle karşı karşıya olduğunu belirtip, eğer bu risklere karşı durulabilirse, Türkiye’nin kredi notunun değişmeyeceğini kaydetmişti. Kuruluş 5 Ağustos’ta yapacağı not açıklamasını da ertelediğini duyurdu. Benzer bir kuruluş olan Fitch ise, 15 Temmuz sonrası yaptığı açıklamada aynı şekilde siyasi risklere ve bunların kredi notuna etkisine dikkat çekmişti.
Merkez Bankası’nın Aldığı Önlemler
Analistlerin ortak görüşü 15 Temmuz’un ekonomiyi beklenenden daha az ölçüde etkilediği yönünde. Bu durumun sebeplerinden biri de Merkez Bankası’nın darbe girişiminden hemen sonra, 17 Temmuz’da duyurduğu bir dizi önlem idi. Bankalara sınırsız likidite sağlamayı da içeren önlem paketinin 18 Temmuz’da piyasalar açıldığında darbe girişiminin etkilerinin daha az hissedilmesine yol açtığı yorumu yapılabilir. Darbe girişiminin hemen ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in uluslararası yatırımcı kuruluşlarla telekonferans düzenlemesi de darbe girişiminin yaratacağı problemleri kısmen hafifletmiş oldu.
Kaynaklar
TCMB Döviz Kurları
BİST Endeksi
Merkez Bankası’nın 15 Temmuz Sonrası Aldığı Önlemler
Fitch Açıklaması
Moody’s Açıklaması
Standard&Poor’s Açıklaması
SETA’nın 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Türkiye Ekonomisi Raporu