Ambalaj Ürünlerinin Üretimi ve Geri Kazanımları
Ambalaj, ürünlerin tüketicilere ulaştırılması aşamasında korunması, saklanması ve sunumu için kullanılan herhangi bir malzemeden yapılmış tüm ürünlerdir. Ambalaj cins olarak plastik, metal, kompozit, kâğıt karton, cam ve ahşaptan üretilebilmektedir.

Son günlerde gerek vatandaşların tatil dönüşünde bırakmış olduğu olumsuz görüntüler gerekse sosyal medyada atık ambalaj ürünlerinin çevreye verdiği zarardan dolayı yazılanlar dolayısıyla sizler için Türkiye’de ambalaj üretimi ve ambalaj atık istatistiklerini inceledik.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün yayınlamış olduğu ambalaj ve ambalaj atıkları bültenlerini incelediğimizde; Türkiye’de açılan ambalaj atığı toplama-ayırma tesisleri ve geri dönüşüm tesisleri 2003 yılından itibaren artış göstermektedir. Türkiye’de 2003 yılında 15 olan toplama-ayırma tesisi 2010 yılında 210, 2016 yılında ise 566’dır.
Ambalaj Ürünlerinin Üretimi ve Geri Kazanımları

Türkiye’de 2008 yılında başlatılan bir çalışma ile belediyeler, ambalaj atıklarının diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilmesi, toplanması ve taşınması çalışmalarının kimler tarafından, nasıl, ne şekilde ve ne zaman yapılacağını belirtmek üzere ambalaj atıkları yönetim planlarını hazırlayarak bakanlığa sunmuştur. 2008 yılında 45 belediye bu raporu bakanlığa sunarken, 2012 yılında 211, 2015 yılında ise 303 belediye bu raporu bakanlığa sunmuştur.
Ambalaj Atığı Tesisleri ve Ambalaj Üretimi Artarken Geri Kazanım Oranları Düşüyor
Türkiye’de en çok üretilen ambalaj cinsleri sırasıyla kağıt karton, plastik ve cam ambalaj olarak belirtilmiştir. 2011 yılında piyasaya sürülen toplam ambalaj 2,5 milyon ton iken geri kazanılan ambalaj atığı ise 2,2 milyon ton ile %89 oranında gerçekleşmiştir. 2014 yılında 3,9 milyon ton ambalaj piyasaya sürülmüş ve 2,4 milyon ton atık ambalaj %61 oranıyla geri kazanılmıştır. Son olarak 2016 yılında açıklanan raporda ise 3,9 milyon ton ambalaj piyasaya sürülürken 2,2 milyon ton ambalaj atığı %58 oranıyla geri kazanılmıştır.
Ambalaj Ürünlerinin Üretimi ve Geri Kazanımları