OECD'de Hükümete Güven
Gelir eşitsizliğini göstermek için kullanılan Gini katsayısı 0 olduğunda tam gelir eşitliği, 1 olduğunda ise tam eşitsizlik söz konusu oluyor. Bu katsayı kullanılarak oluşturulan tabloda Türkiye’nin maalesef gelir eşitsizliği açısından performansının kötü olduğu ortaya çıkmakta. Bu tabloda verilen Gini katsayıları, vergi dağılımı ve transferler sonrası hesaplanan katsayıları gösteriyor.
Hukukun üstünlüğü konusu, bir sistemdeki tüm kuralların yetki ve statü gözetmeksizin herkese eşit şekilde uygulanması anlamına gelmekte. İyi yönetişimin temel bir öğesi olan hukukun üstünlüğü, aynı zamanda vatandaşların devlete güvenini de etkileyen bir faktör. Dünya Adalet Projesi (WJP) metodolojisine göre hukukun üstünlüğünü sağlamak için 4 temel prensip gerekiyor:
Bu kriterlere göre ölçülen hukukun üstünlüğünün içerisinde yer alan iki faktör OECD raporunca değerlendirilmiş durumda. Bu faktörler ise hükümet yetkilerinin kısıtlanması ve temel hakların korunması. Faktörlerin skorları 0 ila 1 arasında değişiyor; 1’e yaklaştıkça ülkelerin durumunun iyiye gittiği sonucu çıkıyor. Hükümetin sınırlandırılması açısından ortalama OECD skoru 0,75. Temel hakların korunması açısından ise ortalama skor 0,77. Bu iki skor arasında ise yüksek korelasyon mevcut. Her iki faktör açısından bakıldığında Türkiye’nin OECD ortalamasının gerisinde kaldığı görülüyor.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR